Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Mit rontottam el ebben a...

Mit rontottam el ebben a feladatban?

Figyelt kérdés

A feladat így néz ki:

[link]

A megoldás szerint a kérdezett "I" áramra U0/8R-nek kell kijönnie.

Én így csináltam, de nem tudok rájönni, hogy mit rontottam el:

[link]

2022. okt. 10. 16:54
 1/10 Kólauborkával ***** válasza:

az Ux = U0*1/2R nem jó.

Én úgy csinálnám, hogy kiszámolnám az áramát annak a 2 ellenállásból (4R) álló rendszer áramát, ami kettéosztódik az alap feladatban.

2022. okt. 10. 17:36
 2/10 Kólauborkával ***** válasza:
Egyébként azt az egy félsorodat és a végeredményt leszámítva minden jó, nem vagy mesze!
2022. okt. 10. 17:38
 3/10 A kérdező kommentje:

Úgy is próbáltam, de nem jött ki így sem:

[link]

Mivel ekkor is kell Ux-et számolnom, hogy megkapjam az Ix-et.

Az Ux-et a feszültségosztóval számoltam, így jött ki rá nekem az U0 * 1/2 * R

Azt csináltam, hogy a kapcsolás jobb oldalán lévő 3R és R értékű ellenállásokat összeadtam mivel sorosan voltak, így kaptam egy 4R értékű ellenállást.

Ez a 4R értékű ellenállás pedig párhuzamosan van a kapcsolás közepén lévő 4R értékűvel, emiatt a feszültségük megegyezik.

Miután összevontam őket, kaptam egy hálózatot amiben 2db 2R értékű ellenállásom van sorosan. Erre alkalmaztam a feszültségosztást és így kaptam meg az Ux feszültséget, ami a jobb oldali 2R értékű ellenálláson esik.

Mivel ezt a 2R értékű ellenállást a 2db párhuzamos 4R értékűből kaptam, így ezen is ugyanaz a feszültség fog esni.

Ez alapján pedig ohm törvényéből próbáltam kiszámolni az áramot.

Vagy miért nem jó az Ux = U0 * 1/2 * R?

2022. okt. 10. 17:55
 4/10 Kólauborkával ***** válasza:
Helyesen felírtad a képletet, de nézd meg alaposan mégegyszer, mert nálam a 2R/4R az nem annyi, mint neked!
2022. okt. 10. 17:58
 5/10 A kérdező kommentje:

Akkor itt rontottam el, nekem is 2R/4R jött ki először, de én csak annyit láttam belőle, hogy 2/4 ezért leegyszerűsítettem 1/2-re.

Köszi szépen, így kijött.

Van még egy feladat ami ennél egyszerűbb, de nem jött ki.

Leírom ide, ahelyett, hogy új kérdést írnék ki.

A feladat így néz ki, az U2-t kell kiszámolni, amire a megoldás szerint 8V-nek kell kijönni:

[link]

Én így oldottam meg és nekem 6,28V jött ki:

[link]

Itt azt csináltam, hogy összevontam a kapcsolást 2db párhuzamos ellenállásra, hogy az áramosztást tudjam alkalmazni, viszont nem jött ki a 8V.

2022. okt. 10. 18:10
 6/10 A kérdező kommentje:
2db párhuzamos helyett 2db soros ellenellást és áramosztás helyett az utolsó mondatban feszültségosztást akartam írni.
2022. okt. 10. 18:11
 7/10 Kólauborkával ***** válasza:
Rögtön az első lépést elrontottad, túl gyorsan akartad csinálni. Gondold át mit is akartál csinálni és mit is csináltál valójában.
2022. okt. 10. 18:22
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

A megoldókulcs sem jó. Mivel két soros ellenállás árama a kérdés, össze is vonhatod a jobb oldali 3R és R ellenállásokat 4R-re, meg a bal oldali R+R-t is 2R-re. Vegyük pl. 0 potenciálnak a feszforrás negatív pólusát, az alsó csomópontot meg nevezzük el pl. U-nak. U-ra a csomóponti egyenlet:

(U-U0)/(2R) + U/(4R) + U/(4R) = 0. 4R-rel szorozva azt kapod, hogy U = U0/2.

Az áramod pedig a 0-nak kikiáltott csomópont FELŐL folyik az U-ba, tehát I = -U/(4R), tehát a megoldás -U0/(8R).

2022. okt. 10. 18:22
 9/10 anonim ***** válasza:
A másodiknál meg egy sima feszosztás az 5k és a 20k replusz (20k + 20k) között (mivel a párhuzamosan kapcsolt 20k és 40k feszültsége azonos, ezeket összevonhatod, két impedancia között meg már könnyű osztani), tehát 5k és 13,33k között, az osztásarány 13,33/18,33, tehát a keresett feszültség valóban 8V.
2022. okt. 10. 18:25
 10/10 A kérdező kommentje:

Azt tényleg benéztem, ott az a 2db 20k ohm-os ellenállás sorban van.

Rendben, köszönöm szépen a segítséget, ment a zöld kéz.

2022. okt. 10. 18:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!