Egy 150 wattos hagyományos izzó jobb fényt ad és tovább bírja, mint például egy 10 W-os energiatakarékos LED izzó? Csak fogyasztásban van különbség ilyenkor vagy teljesítményben is?
Mi most cseréltük le az izzókat ledesre. Mindegyikre rá van írva, hogy mi minek felel meg. Úgy emlékszem egy 12 wattos led 75 wattos hagyományosnak felel meg. A fénye nagyon jó, az élettartam meg majd kiderül.
Itt egy táblázat, led watt, hagyományos watt és lumen:
A LED fényerőjét lumenbe kell nézni.
A 10W-os kb 60 Wattosnak felel meg, így a 150W hagyományosnak jobb fénye van a 10W-s LED hez képest. A Hagyományos izzó napi több órás használat mellet kb 1 évig bírja a LED minimum 5 évig (ha jó minőségű). Én E27 foglalatba 15W-sokat vettem eddig, gyakorlatilag ahol tényleg több órákat ég csak ott cseréltem le.
A hagyományos izzószálas fényforrás és a LED között az a különbség hogy:
Az izzónak más a színképe. Még akkor is, ha a LED melegfehér fényű. Van aki számára a LED fénye hosszútávon fárasztó.
Az izzónak sokkal rosszabb a hatásfoka vagyis sokkal több energiát fogyaszt hogy ugyanakkora fényerővel világítson.
Emiatt az izzó jobban melegszik.
Elektronika függő (ami a fényforrásba be van építve) de néhány LED fényforrás villog. Az izzó nem illetve alig.
A LED meghajtásához elektronika kell az izzóhoz nem kell.
Az élettartammal kapcsolatban vegyesek a tapasztalatok.
Sajnos a LED-eket sokszor túlhajtják ami rövid élettartamhoz vezet. Ráadásul nem ritkán az elektronika minősége is lehetne jobb.
"Csak fogyasztásban van különbség ilyenkor vagy teljesítményben is?"
A fényforráson feltüntetett teljesítmény (Watt) az energiafogyasztását jelenti.
10W-os LED ugyanannyit fogyaszt mint a 10W-os izzó. Az előbbi viszont a hatásfokbeli különbség miatt nyilvánvalóan sokkal nagyobb fényt ad.
#1 Vicces gyerek vagy. Pislákoló 10 wattos led... Ahogy te azt elképzeled. Névlegesen a 60-as izzót helyettesíti, de érzésre erősebb fénye van.
A 10 W LED a kezdetekkor felelt meg a 60 W izzónak, azóta már jóval jobb hatásfokú LED fényforrások vannak. Ma a kiskereskedelemben hozzáférhető legjobb hatásfokú LED fényforrás a 210 lumen/W fényhasznosítású Philips filament LED, 840 lumen a fényárama, ami egy 60-as izzónak felel meg.
Magasabb teljesítményű LED-et nem találtam még ilyen hatásfokkal, egy 150 wattos izzót egy 17,5 wattos LED fényforrással lehet kiváltani (fényáram 2450 lumen), ez csak 144 lumen/W hatékonyságú.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!