Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Egy áramkörből ha kiiktatjuk...

Egy áramkörből ha kiiktatjuk az ampermérőt, a két vezetéket össze kell kötni. Ez a shunt - tal müködő ampermérők esetében nem érvényes. Az áramkör tovább is fog müködni. De mi a helyzet az áramreduktoros ampermérők esetében?

Figyelt kérdés

#ampermérők #shunt-ök #áramreduktorok
2022. szept. 12. 13:04
 1/6 Kólauborkával ***** válasza:
100%

Én elvileg értek hozzá, de nem tudom mi az áramreduktor.

Az áramváltóra gondolsz? Annak össze KELL kötni a vezetékét. No nem a föhálózat miatt, hanem azért, mert felrobban/leégeti a környezetét a nem rövidre zárt áramváltó.

2022. szept. 12. 13:18
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a gyors választ. Igen, áramváltóra gondoltam, de nem tudtam a magyar megnevezését. De miért nem működik az áramkör ha egy nyitott áramváltó van sorba kapcsolva? A fázisvezető nincs megszakítva, szerintem

kellene minden fogyasztónak működni, de tudom hogy a gyakorlatban nem működik.

2022. szept. 12. 13:38
 3/6 Kólauborkával ***** válasza:

Nem értem pontosan ami írsz, de az áramváltó (legyen csak ÁV) az többnyire csak rá van húzva a vezetékre/kábelre, ritkán meg 2 nagy rézlap kivezetése van, ahova rákötheted a mérendö vezetéket.

Az áramváltóról méröeszközöket táplálnak meg, arról hétköznapi fogyasztót nem fogsz tudni üzemeltetni, ha nincs méröd akkor zárod rövidre. Viszont a fövezetéked ettöl független, arra kell a fogyasztókat kötni.

2022. szept. 12. 13:51
 4/6 anonim ***** válasza:

"De miért nem működik az áramkör ha egy nyitott áramváltó van sorba kapcsolva?"

Az áramkör működik, nem azzal van a gond. Az áramváltó nem működik, mert rövidzárra van méretezve.

2022. szept. 12. 14:39
 5/6 anonim ***** válasza:
" nyitott áramváltó van sorba kapcsolva?" Mivel? Hogyan? Legjobb lenne ha készitenél egy kapcsolási vázlatot. Az legalább egyértelmü(?).
2022. szept. 12. 19:25
 6/6 anonim ***** válasza:
Az áramváltó üzemszerűen áramkényszer alatt áll. Nyitott szekunder kapcsok esetén nem tud kialakulnia primer és a szekunder gerjesztés egyensúlya. A fogyasztó viszont ebben az esetben is rákényszeríti a primer áramot az áramváltóra. Az indukció és fluxus igen nagy mértékben megnövekszik. Emiatt a szekunder tekercsben életveszélyes nagyságú feszültség indukálódhat. A vasveszteség is nagymértékben növekszik, a vasmag károsan felmelegszik. Ezek miatt a szekunder kört működés közben nem szabad megszakítani, ha ezt mégis megteszik az akár az áramváltó felrobbanásához is vezethet.
2022. szept. 12. 19:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!