Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Zenei stúdiófelvételnél, ha...

Zenei stúdiófelvételnél, ha TILOS a kompresszor használata, hogyan állítják be, azaz milyen technikát alkalmaznak, hogy a nagyzenekari mű végül szépen, torzításmentesen csendüljön fel; hogy minden hang a helyén, telítettem, részletgazdagon hasson?

Figyelt kérdés

#zenei hangfelvétel
2022. aug. 23. 13:03
1 2 3 4
 31/32 anonim ***** válasza:

"hogy a kompresszor eltorzítja, agyterhelő hangzavarrá változtatja a minőségi zenét"

Anno, a hanglemezek idején a rögzíthető dinamika volt 65dB. Hallgattam (jártam előadásaira) a rádió főhangmérnökét.

Maria Callas vendégszereplése idején ária felvételt kellett készítenie.

És a drága hölgy 110dB dinamikát tudott "kiénekelni". (Aki akkor 110kg volt).

Na ezt kellett rögzíteni.

És a rémálma volt: pianónál "elvonult" a mikrofontól, forténál "letámadta", a 110-ből még több lett...

Nagy vonalakban: egészen addig nem kell kompresszor, amíg nem érjük el a naturban rögzíthető, visszaadható tartományt.

2023. febr. 25. 19:47
 32/32 A kérdező kommentje:

Az a baj, hogy már mindenhol használják, ha kell, ha nem! Sokszor értelmetlen és felesleges, ráadásul roncsoló hatású!

ALAPJÁBAN MIÉRT NEM LEHET MELLŐZNI??? - költői kérdés.

Ha pedig mindenképp muszáj, akkor is csínján kéne vele bánni! - fő a mértékletesség és a természetesség!

2023. febr. 25. 22:38
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!