Zenei stúdiófelvételnél, ha TILOS a kompresszor használata, hogyan állítják be, azaz milyen technikát alkalmaznak, hogy a nagyzenekari mű végül szépen, torzításmentesen csendüljön fel; hogy minden hang a helyén, telítettem, részletgazdagon hasson?
"Pont azért, hogy hallgatható, jó minőségű felvétel legyen."
Rontja a hangzáshűséget.
"Nincs a felvételi láncban olyan, ami ne rontaná."
Igaz. De a kompresszor "szándékos" elem ebben a láncban.
Szakártó megint okoskodik. Persze ez csak trollkodás, mert ő is pontosan tudja, hogy 16 biten, ami a CD-minőségű hangok felbontása, 90 dB a maximális dinamika-különbség amit elméletben el lehet érni. Elméletben, ha a leghangosabb hang pontosan 0dB-ig van kivezérelve (pozitív csúcs értéke 65536) a leghalkabb hangnak pedig csak a legkisebb helyiértékű bit jut, így ez esetben már jelalakról nem is lehet beszélni. Ezért kell a halk részeken (ésszel) annyit hangosítani, hogy normálisan hallható legyen. Persze gondosan paraméterezve a kompresszor jelleggörbéjét, időzítéseit (reakcióidő, elengedési idő). Természetesen mint szakember, ezt is tudja. Csak belebetegedne, ha evidenciákkal sem vitatkozhatna.
Ha valaki azt mondja, kék az ég, ez az életforma elkezdi bizonygatni, hogy zöld. Kb. ennyire kell komolyan venni az idehányt betűhalmazait. Erre is fog majd valamit pampogni, de nem különösebben érdekel.
"Mert, minden más eszköz/effekt csak véletlenül kerül bele, vagy mi?"
Nem. Más lehetőséget nem is látsz? :)
Olyan mint a tenger. A víz ott van benne. Nem véletlenül, de nem is szándékosan (nem te tetted bele). Viszont ha belekulázol az már szándékosan kerül bele...
"Persze ez csak trollkodás, mert ő is pontosan tudja, hogy 16 biten, ami a CD-minőségű hangok felbontása, 90 dB a maximális dinamika-különbség amit elméletben el lehet érni"
Feltételezel velem kapcsolatban valamit amit negatív módon meg is magyarázol, majd kijelented hogy trollkodok!
Mindig ez a lemez megy nálad...
Sokkal prózaibb oka van annak amit írtam.
Ha leülsz egy hegedű elé 3 méterre és hallgatod a hegedűjátékot az nem lesz ugyanaz mint amikor felvételről hallgatod amin fényeztek ilyen-olyan effektekkel, áttolták kompresszoron, megrágták, kiköpték.
Ez szerintem könnyen belátható tény.
Én nem azzal vitatkoztam hogy a kompresszorra nincs semmi szükség és azt sem jelentettem ki hogy denevér fülem van.
Te viszont minduntalan kézzel-lábbal belemászol az ember pofájába.
Rendkívül szórakoztató, mert minősíted magad. :)
Elképzelhető! De szinte már fáj, nagyon bántja a fülemet ez a kontár (mellesleg gyári CD) stúdiófelvétel!
Nekem vannak olyan felvételeim, amiken EGYÁLTALÁN nem használnak kompresszort, össze se lehet hasonlítani: sokkal természetesebb, teltebb, jobb a hangminőség, mint a kompresszált szarokon - már elnézést!
Csak, gondolom, időből van a legkevesebb! Gyorsan, instant dobjuk össze, oszt hozza a manit!
Katasztrófa!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!