Zenei stúdiófelvételnél, ha TILOS a kompresszor használata, hogyan állítják be, azaz milyen technikát alkalmaznak, hogy a nagyzenekari mű végül szépen, torzításmentesen csendüljön fel; hogy minden hang a helyén, telítettem, részletgazdagon hasson?
Honnan vetted ezt a tilos a kompresszor dolgot? Egyáltalán nem tilos, sőt nagyon hasznos, csak óvatosan kell bánni vele.
Egyébként a kérdésedre válaszolva professzionális minőségű fejhallgatóval és/vagy stúdiómonitorral dolgoznak, így tisztán hallják hogy mire van még szüksége a felvételnek.
Az alapfelvetés téves.
Nem hogy nem tilos a kompresszor, de az egyik leggyakoribb eszköz.
Szerintem amire Te gondolsz, hogy közvetlen a nyers anyag felvételekor nem szokás kompresszort (de igazából sem EQ-t, sem semmilyen más effektet) használni, mert a cél az, hogy a forrásanyag minél tisztábban, eredeti formájában kerüljön rögzítésre.
Keveréskor, masteringkor mindent lehet.
"Honnan vetted ezt a tilos a kompresszor dolgot?"
Hát rohadtul zajos és belehallatszik a felvételbe. Egyébként flexelni meg kalapálni is tilos :)
Egyébként én sem írom alá hogy tilos a kompresszor de ha túltolják az borzalmas eredményt ad.
Tucat élő koncerten olvasztásig megy a kompresszor. Nem jó, de hangos.
Leginkább csak annyi kompresszor kell, hogy amit élőben még simán jól hallasz, pl. egy hegedű három szál lőszőrrel húzva, az még egy rosszabb hangrendszeren hallgatva is kihallatsszon a rendszer (és a lakókörnyezet) saját zajából. A "fff" generáltutti fortissimo és a sima forte közötti különbségbe viszont vétek lenne belenyúlni, az jó úgy, ahogy elhangzott.
Az ész nélküli kompresszorhasználat kb. olyan, mint fotózásban a "Rizsavi-HDR": a kevesebb több lenne, amúgy tényleg szép színes fotók jó helyekről, jó kompozicióval, de a valóságban az életben nem néztek ki úgy mint a képen.
Elnézést, én a kompresszort ki nem állhatom! Minden esetben élvezhetetlenné teszi a felvételt vájt füleim számára! Érezhető a satu, mely művi hangzavart kelt, blokkolva a hangok természetes terét és haladását!
Erősen romlik a világ, sekélyesedik az igény, mely még a hangtechnikát sem kerüli ki!
Kiábrándítóan szánalmas!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!