Hogyan számítható ki ez az ellenállás?
Ennél a kapcsolásnál, hogy számítható ki az R5 ellenállás értéke?
#3-nak:
Én inkább kiszámolnám a kapcsoláson folyó áram-erősséget R5 nélkül, ennek ismeretében pedig az R5 csatlakozási pontjain fellépő feszültség-különbséget.
Ekkor tudjuk a rendelkezésre álló feszültséget, a szükséges teljesítmény pedig 1W.
I=P/U, majd miután így már tudjuk a feszültséget, és az 1W-hoz szükséges áramerősséget is, jöhet a jó öreg Ohm.
R=U/I
Ismét #3-nak:
Te jó példa vagy arra, amikor valaki tudja a dolgokat.
Én pedig arra, amikor valaki érti is.
Mivel mindkét soros kapcsolás összege 50 Ohm, így a rajtuk, külön-külön folyó áram I=U/R alapján 30/50, vagyis 0.6A. Tehát a teljes körön folyó eredő áramerősség 1.2A. De ennek nincs jelentősége.
Mivel mind az R1 R2, és R3 R4 páros tagjai is 10 egész számú többszörösei, így a feszültség-különbség számítása még egyszerűbb. 30/5=6, ez 10 Ohm ellenállásra eső feszültség. Tehát R1 R2 esetén a 30V 2x6, és 3x6V-ból tevődik össze, R3 R4 esetén pedig 4x6, és 1x6V-ból.
Balról jobbra nézve (de lehet fordítva is), R1 után 12V lenne mérhető, R3 után pedig 24V. Tehát B és C csatlakozási pontok között 12V a különbség.
12V-on 1W teljesítményhez I=P/U, vagyis 1/12=0.0833A szükséges.
Tehát a feszültség 12V, az áramerősség 0.083, az ellenállás pedig R=U/I vagyis 12/0.083, ami kerekítve 14.4 Ohm.
#6-nak:
Ez nem tudom mi a franc.
Nálad a B C kapocsfeszültség 17.6-6.27=11.33V
Az áramerősség 33.3mA, vagyis a teljesítmény P=UxI, tehát 11.33x0.0333=0.37389W
Valamit nagyon benéztél. XD
Talán azt, hogy ehhez nem elég egy progi, "kisfiam".
Ismét #6-nak:
Egyébként mi a jó francot keres egy egyenáramú körben földelés? XD
3-as vagyok
„Egyébként mi a jó francot keres egy egyenáramú körben földelés? XD”
Az csak azért kell oda, mert az áramkör szimulátoroknál meg kell adni egy közös pontot, amihez képest a többi feszültséget méri. Ezt itt egy földelés jelképezi. De ettől még 6-os megoldás nem jó. A 340 Ω-os ellenálláson 33,3 mA áram folyik, ez pedig: 0,0333²·340=0,377 W, ez bizony nem 1 W.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!