A villanyórán meg lehet nézetni a tényleges fogyasztást?
Most jött ki az éves átlag ami 150 000 forint. Kérhetem az EON-t hogy a megfelelő műszerekkel rá csatlakozva meg tudják nézni a tényleges fogyasztást? Az új fajta digitális villanyórám van. Ami mindent szart rögzít azt is ha kevés vagy több a fogyasztás egyik hónapról a másikra.
Ha lehetőség van ilyen akkor kell fizetni érte ha igen akkor mennyit?
Vagy nagy a veszteség a régi alumínium vezetékek miatt vagy ténylegesen ennyi a fogyasztás. Nem lakok otthon így nem tudom hogy mivan. (A családtagjaim laknak a házamban.)
Kéne még adat... a 150000 "éves átlag" az mi? Ennyit kell még ráfizetni, vagy egész évre ennyi? Milyen fogyasztók vannak, stb.
Az órád be van vizsgálva és jól mér, így lett felszerelve. Persze tönkremehet, de általában akkor inkább megáll a mérés és nem megindul mint a magyar gazdaság. :D
Ha reklamálni szretnél, természetesen megvan rá a mód. És megvan ennek a költsége is ha kiderül, hogy az óra mégiscsak jó.
A legjobb megoldás az ha rendszeresen figyeli az ember az órát és nem évente egyszeg kap egy szélütést a számlától. Rá kell nézni, be kell dikálni, lehet telefonon, online, postagalambbal szinte mindenhogyan óraállást jelenteni.
Az EON nem tudom csinál-e ilyen mérést. Mi nem egy alkalommal csináltunk/csinálunk ilyen méréseket. És mindig az derült ki, hogy az óra jól mért, de pl. volt egy 15 év fölötti "bontó szökevény" hűtőszekrény amelyik már igen romos állapotban volt, és zabálta az áramot. Minden (is) állandóan bedugva, készenlétire bekapcsolva (igaz mindegyik csak 1-2 W de sokszor 1-2W az sok watt. Volt olyan hely ahol minden szobában volt 2-3 mobil töltő, hogy bárhol tudjanak tölteni. Egy darab csak 1W terheletlenül, de volt belőle kb. 10 db. Ez egy évben 10W*8760óra/1000 (a kWh miatt)*35 (kb. most ennyi a kWh lakossági) ez kb. 3000 Ft évente.
És a mostani digit órák ezeket a kis fogyasztásokat is bemérik, a régi forgó-morgó ilyen kis terhelésre nem indult el. Ezért látszik úgy, hogy "kicserélték és biztos át aarnak verni, mert sokkal több lett" hát eddig jól járt mindenki a régi mechanikus órákkal mert az bizonyos fogyasztás alatt nem mért. Ezek mérnek tényleg mindent. És sok-sok ilyen fogyasztásból sajnos összejön.
Érdemes végig nézni mindent, hogy nincs-e valami ilyen fogyasztó. Leginkább a régi hűtők kéepsek megviccelni a tulajt. Egy helyen nem hitték el. Mondtam nekik, hogy ha nem a hűtő a ludas akkor kifizetem nekik az új hűtőszekrényüket. Felhívtak 2 hónap múlva, "mióta kicseréltük a hűtőt sokkal kevesebbet fizetünk" (ők havi leolvasásban voltak). Ezek egy ilyen jól kivitelezett mérésből kiderülnek. Bár aki nálunk jelentkezik ilyen mérésre én családi háznál le szoktam őket beszélni erről, mert elég húzós ára van egy ilyennek.
"Kérhetem az EON-t hogy "
Bármit kérhetsz. De az éves fogyasztásod nem tudják megmérni visszamenőleg.
Az pedig hogy éppen most mennyi, az nem jelent semmit.
Sőt, még az se jelent semmit, ha az derülne ki, hogy ha mindent kikapcsolva, kihúzva is megy az áram valahova. Fizetni akkor is kell. Ők azért felelősek, hogy mérjenek és számlázzanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!