Hogyan tudhatom meg bitosra hogy a hangfal vezetékén melyik a potitív?
A vezetéknél magánál nem kell tudni melyik a pozitív illetve negatív.
A lényeg, hogy az erősítő + pólusát kösd a hangszóró + pólusához.
Akkor már a negatívot el se tudod rontani.
Akár ugyanolyan színű vezetékeket is használhatsz.
De általában még páros hangszóróvezetéknél is láthatóan meg lehet különböztetni egyiket a másiktól azért, hogy ne kelljen műszerrel kimérni és megjelölni.
#1-nek:
Nem mindegy.
Helyes bekötésnél a membrán a nyugalmi helyzetétől kifelé mozog, fordítottnál befelé. A lengőtekercs nagyobb hangerőnél már ütközni fog a vasmagnak, és recsegni kezd.
#4-nek: Mi ebben a hiba?
Én ezt írtam:
A lényeg, hogy az erősítő + pólusát kösd a hangszóró + pólusához.
Nagyon zárójelben, de még ez is csak sztereo erősítőnél számít, ott kell "egyeztetni", hogy a hangkép jó legyen.
Mono erősítőnél mindegy..
Amúgy: a zenei jel tulajdonképpen színuszos váltakozó áram, amelynek van pozitív és negatív szakasza (azaz cserélődik a + -)és ezek nagysága jó esetben egyforma, így hangszóró ugyanakkora kitérést kell tegyen befelé és kifelé, és egyik esetben sem verődhet.
#7-nek:
Bocs.
Csak az első sort olvastam, és letudtam annyival hogy "megint egy okoska".
Van ez így..
Nekem van egy sztereo beállító mérőlemezem, ez persze még a HiFi és sztereo (mondhatni) mozgalom hajnaláról.
Ha a két hangláda egy fázisban kapja (ezért van + és - a hangszóróknál, és nyilván nem a nem létező, egyenáram miatt)akkor a gongütés középen éled és jobbra-balra terjedve,halkulva fogy el, rosszul (nem egyformán kötve) kétoldalt éled és középre húz és itt hal el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!