Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » 55 W-os hangszóróhoz milyen...

55 W-os hangszóróhoz milyen vastag vezetéket használnátok?

Figyelt kérdés

[link]

Láttam ezt már szinte cérnavékonnyal is meg jó vastaggal is (azaz saccra 0,25-össel és 4-essel is), de hogy kell ezt kiszámolni? Mi a tényleges áram, ami a kábelben fut, mihez méretezzek? Mert ez az 55 W ez gondolom valami névleges akármi, de akkor mégis milyen A-t vegyek alapul ahhoz, hogy a megfelelő mm2-es kábelt használjam?

Főleg h láttam ennél 5x akkora hangfalat is ugyanúgy 55 W-osat és azt is eltérő vezetékekkel.

Feltételezem, hogy ez nem az az 55 W, amit normál esetben áramnál számolunk (ha tudnám a feszültséget), de akkor mégis mit vegyek alapul?

Ti ehhez milyen mm2-es rézkábelt használnátok?

2017. szept. 26. 18:28
 1/8 anonim ***** válasza:

Nem jól feltételezed, a watt az mindig watt, ha hangfal, ha villanykörte.

55 wattos hangfal, a terhelés dinamikus, tényleg elég egy "cérnavékony" vezeték, az sem ég el.

Viszont kis átmérőn nagyobb a vezeték ellenállás, nagyobb a veszteség a vezetéken.

Egyébként mezei 55 wattos hangfalat 0,75-1 mm2 es vezetékkel szoktunk használni.

Audiophile körökben divatos a nagyon nagy keresztmetszetű vezeték, hogy a vezeték ellenállását gyakorlatilag nullának lehessen tekinteni!

2017. szept. 26. 18:49
 2/8 A kérdező kommentje:

hát nemtom, nem vagyok egy szakember, de sztem egyáltzalán nem egyenlő az 55 W villanykörte vagy 55 W-os hangszüóró, aminek a tényleges W-jáűt nem is ismerjük, az A-jét pedigh főleg nem.

ha villanykörtéről van szó, és 12 V-on 55 W-os, akkor értem h 0,75 - 1,00 mm2-es kábel optimális, na de ez a zenei 55 W ez valójában 5-6 W tényleges RMS, nem? és a feszt nem tudjuk, így az áramerősséget sem.

persze biztos ami biztos alapon, a minél vastagabb kábel nem árt, csak szal nem értem a logikádat. miből számoltad ki azt a keresztmetszetet, ha nem ismert az A ?

2017. szept. 26. 19:57
 3/8 anonim ***** válasza:

úgy kábé 78.-ben tanítottak pár elektronos dolgot.

Pl hogy a teljesítmény az ínégyzetszererr

Err az rá van írva a ládára és úgy 4 ohm.

A vége az, hogy kábé háromásfál ampert kell átvinni.

mivel a rézdrót kábé 10 amperpernégyzetmilliméterrel terhelhető normálisan, neked a fél kvadrátos drót eléglesz.

Mivel a kör területe az dénégyzetpipernégy, az fog kijönni, hogy 0.8 mm drót kell.

Ha fenti irományom kissé bonyolultnak tűnik, akkor 2 dolgot tudok még elmondani:

- kizárólag általános iskolai ismeretekre alapul.

- ha simány bemennél a boltba és megmondod a boltosnak, hogy kéne 10 méter drót 55-ös hangfalhoz, AD.

Én is láttam 200W feliratú 10 centis hangszórót

2017. szept. 27. 10:57
 4/8 A kérdező kommentje:

nem, egyáltalán nem bonyolult, csak még mindig nem értem, honnan veszed a feszültség értékét és azt se, hogy a tényleges W értékét ... elárulod?

mert most egyszerű példával élve: ja adott egy 12 V /55 W izzóm, akkor ezt ki tudjuk számolni, hány A fog benne folyni + kis ellenállás-számolás, és oda jutunk h a kb 4,6-4,8 A -hez használjunk 0,756 - 1,00 körüli kábelt (főleg hosszabb távra és főleg egyenáram esetén indokoltabb ugye felülméretezni, sőt én az 1,00-ás kábellel is jártam már úgy h bizony 20 perc működés után melegedett rendesen, de ez soktényezős dolog).

szóval ha elárulod mégis milyen értékekből számoltál, amikor a tényleges W is, és a V is ismeretlen, akkor talán érteni fogom.

2017. szept. 27. 11:56
 5/8 anonim ***** válasza:

Nem értem ha nem vagy szakember, akkor miért nem hiszel a szakembereknek.

Az 55 watt az 55 watt lesz egy H4 es halogénen is és egy 55 wattos hangszórón is.

A hangszóró tekercsén alakul át hővé és mozgási energiává.

Az izzón meg hő lesz és kis százalékban fény.

De mivel a hangszórót nem folyamatos 100Hz és 55 wattos teljesítménnyel megy, az átlag az sokkal kevesebb lesz. Hiszen csak a basszusnál van teljesítmény csúcs, így gyakorlatilag egy 55 wattos hangszóróhoz elég a Te cérnavékony madzagod is. Viszont arra törekszünk hogy megfelelő mechanikai szilárdságú és kis fajlagos ellenállású anyagot használjunk, ezért szoktunk ilyen kis hangszórókat is minimum 1mm2 es rézvezetékkel bekötni, szobai hosszokban számolva.

2017. szept. 27. 15:49
 6/8 A kérdező kommentje:

na jó hagyjuk a hülyeséget sztem ...

először tegyünk különbséget a tényleges RMS és a rá írt zenei "díszteljesítmény" között, ugyanis a kettő nagyon nem ugyanaz.

2017. szept. 27. 18:45
 7/8 anonim ***** válasza:

Mivel 55 wattról beszéltél, nem rms-ről meg zenei teljesítményről, így szerintem mindenki szinuszos terhelhetőséget feltételezett.

Egyébként meg a tekercs átmérőjéből, korából, márkájából, tekercselőhuzal vastagságából elég jól lehet körvonalazni hogy mekkora a teljesítménye a hangszóródnak.

2017. szept. 27. 19:15
 8/8 A kérdező kommentje:

akkor itt a bibi.

ne haragudj, de szóval ti vagytok a szakemberek és most kezd csak derengeni h szó se lehet sinusos teljesítményről? nem tudom eldönteni h viccelsz-e vagy komolyan írtad :(

2017. szept. 27. 23:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!