Mi lehet az akksival?
Van egy távirányítós autó, amibe egy 100mah-es akksit tettem. Feltöltve 15 percet tud menni egyhuzamban. Az akkumulátort oda forrasztottam, ahol az elemek érintkezői vannak, ügyelve a - + polaritásra. Gonfolkoztam, hogy kellene tölteni, hát volt nálam egy 3.5 jack in és egy out, a jack in-t odaforrasztottam az érinkezőkhöz, ahová eg, akksit, és persze egy töltésvezérlőt. A Jack out-ot pedig egy 5V 0.5A-es töltőre forrasztottam, és zsugorcsövet tettem rá. Eddig minden szép és jó, de itt a bökkenő.
Feltettem töltőre, kb 10 percet töltött, mire elkezdtem érezni, egy büdös szagot, olyan, mint amikor kifolyik az elem. Odamegyek, a kocsi tűz forró, az autó szellőzőjébe beleszagoltam, irtózatosan büdös szaga van, az akksi, pedig tűz forró, még az akksi müanyag rögzítése is ráolvadt. Mi lehet a baj?
A töltés vezérlőnek van valamilyen típus száma?
Lehet hogy nem az ilyen aksikhoz való.
Li aksikkal csak óvatosan. :D
Ha van multimétered megnézhetnéd hogy tényleg biztos jól forrasztottad-e rá az aksira.
Milyen öreg az aksi? Mit csináltál vele eddig?
Ha aksit töltesz mindig tartsad szemmel.
100mAh az semmi, annak nagyon sok a 0.5A-es töltőáram bármilyen akku típusnál. Még a lítium akkumulátorok, amik jelentős áramot tudnak elviselni, is csak a 1C-vel, azaz a kapacitásuk 1 szeresének megegyező töltőáramot bírnak el, vagyis például egy 2Ah (2000mAh) akku 2A-rel tölthető, tehát egy 100mAh li-ion akku kb 0.1A-rel.
Ha a töltésvezérlőben nem volt feszkonverter se és direktben kapta az 5V 0.5A-t, még az is csoda, hogy nem gyulladt ki.
Multiméterrel mértem ki mindent, mert az akkumulátoron nem volt semmi adat, csak a márka(Fujitsu Siemens), gondolom telefonból van, és közvetlenül az akku érintkezőire forrasztottam a két vezetéket. A töltésvezérlő egy hibás powerbank-ból van(rosz a csatlakozója), ezért is cseréltem le az usb csatlakozót jack-re.
Az akksi nem tudom, hány éves, már több éve ott porosodott egy dobozban a többi akksival együtt, van olyan is, ami a régi Nokia 3310-ből van, de ezt kb 8 évesre saccolnám, a márkából adódóan. De ma reggelre már felfúvódott, úgyhogy kuka.
Közben kiderült az os, hogy mivel oda kötöttem az akksit, ahová a ceruza elemeket, azokról szívta le az áramot.
Csak 1 li-ion akku van, plusz 4 db 1900mah ni-mh újratölthető ceruzaelem.
Mi volt a cél?
A powerbankokba is rengetegféle aksit szoktak rakni. Egyáltalán nem mindegy hogy az a töltőáramkör milyen aksikhoz van.
Az hogy különböző típusú és töltöttségű aksikat összekötözgetsz annak nem lesz jó vége.
Nagyon nagy szerencséd volt hogy csak felpúposodott.
De egyébként közben már lehet hogy az aksi is rég halott volt ha pedig úgy kezded el tölteni annak szintén nem lesz jó vége.
Nézz utána a savas, lúgos, Li aksik különbségeinek és hogy hogyan tudod megvizsgálni hogy használhatóak-e már ha ilyenekkel szeretnél foglalkozni főleg ha Li-sekkel amik szeretnek robbanni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!