Hogyan lehet a legegyszerűbben 12V egyenáramból 19V-os egyenáramot transzformálni?
Adott egy laptop aminek tönkrement a töltője. Van egy jó minőségű használaton kívüli 400 watt teljesítményű ATX tápegységem.
A laptop töltője már nincsen meg illetve nem tudtam volna megjavítani mert olyan szintű fizikai károsodás érte hogy darabokra tört mindenestül.
Új töltőt nem szeretnék venni. Ezért szeretném ha a kérdésre kapnék választ, esetleg egy kapcsolási rajzot hogy mire van szükségem ehhez.
Hogyan lehet 12V-ból 19V-t csinálni?
Nekem hp probook van (6450b), remélem ez nem olyan ami erre kényes.
Mindenképpen beszerzek egy DC-DC konvertert. Leginkább itthonról szeretnék egyet venni, amit előtte a saját szememmel látok hogy milyen.
"vannak laptopok, amik felismerik a gyári töltőjüket, és mással nem működnek. Pl. Dell."
Valami hasonló. Emlékeim szerint olyanokat olvastam, hogy az akkut lövi le, ha idegen a töltő. Volt egy olyan jelenség, hogy a töltő meghibásodott, a felhasználó észre sem vette, az akku teljesen lemerült és ouff, kampó annak is - a gép működött valami hasonló töltővel, de akkor jártak úgy, hogy vettek új akkut és valami nem volt kóser. Sok olyan bejegyzést olvastam világszerte, hogy soha többé Dell. :D De ez már vagy 10 éve volt, a D600-al kapcsolatban.
Én ilyet rendeltem akkusfúrót tölteni.
Egy 12V 5A-es tápegységből kellene 21V-ot kihozni. Szerintem neked is 21V-ra lesz szükséged, 5db sorbakötött líthium cellát 19V-al csak félig-meddig lehet feltölteni.
A lényeg, hogy "STEP UP" típust kell választani, vagyis ami fölfelé módosítja a feszültséget, és olyat, amin van áramkorlát, mert különben megfőzi magát.
Mindenesetre már nem nagyon érdemes kínából rendelgetni, mert 2 hónap múlva jön az unió új vámszabálya, és fizethetünk utána mindenféle szívatási díjat.
Ha csak működtetni kell a laptopot elég a 19V is, és valószínüleg kisebb teljesítményű DC-DC konverter is megfelel.
Amit a kínaiak megadnak a paraméterek között, azt érdemes elosztani kettővel, az közelít a valósághoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!