Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hogyan lehet a legegyszerűbben...

Hogyan lehet a legegyszerűbben 12V egyenáramból 19V-os egyenáramot transzformálni?

Figyelt kérdés

Adott egy laptop aminek tönkrement a töltője. Van egy jó minőségű használaton kívüli 400 watt teljesítményű ATX tápegységem.

A laptop töltője már nincsen meg illetve nem tudtam volna megjavítani mert olyan szintű fizikai károsodás érte hogy darabokra tört mindenestül.

Új töltőt nem szeretnék venni. Ezért szeretném ha a kérdésre kapnék választ, esetleg egy kapcsolási rajzot hogy mire van szükségem ehhez.

Hogyan lehet 12V-ból 19V-t csinálni?

2021. ápr. 24. 14:33
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
0%

Sehogy! Ne szórakozz ilyenekkel!

Életveszélyes is lehet.

Inkább renelj egy újat

2021. ápr. 24. 14:37
 2/30 A kérdező kommentje:

Rengeteg életveszélyes dologgal szórakozom. Sajnos ilyen adrenalin függő vagyok, szeretem a veszélyes dolgokat. Motorozom, kötél nélkül mászok sziklákat. Gyorsan hajtani is szoktam. Nekem erre áll fel:)

U.I: Komolytalanságot félretéve, ha nem tudsz A feltett kérdésre válaszolni, akkor miért jössz vészmadárkodni ahelyett hogy tovább görgetsz? Neked azt ajánlom hogy tényleg ne nyúlj hozzá.

(Egyébként megjegyzem ebben konkrétan semmi veszélyes nincsen ugyanis ami 12V a tápból "kigyün" érintésvédelmileg törpefeszültség. Nem tud kárt okozni emberben.) De gondolom ezt már te magadtól is tudtad, és nem azt gondoltad hogy a kapcsoló üzemű ATX tápegységbe akarok belenyulni??

2021. ápr. 24. 14:47
 3/30 anonim ***** válasza:
31%

Transzformálás helyetti ötletek:

a./ az ATX-ből ki lehet szedni 19V-ot is csak alakítani kell a kimeneti feszültséget figyelő elektronikán

b./ kijön a tápból 12V mellett 5V is, 12+5=17V, ennyiről már eldöcög a laptop

2021. ápr. 24. 14:51
 4/30 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ. Viszont a tápot semmiképpen nem szeretném megbontani ugyanis még garanciális és nem akarok belenyúlni abba amúgy sem.

Még ha rondább is inkább úgy oldanám meg hogy a meglévő 12V-al kezdeni valamit a tápon kívül. Erre esetleg ötlet? Azt tudom hogy transzformálni igazán váltóáramot lehet mert az indukál elektromos mezőt. Az egyenáram nem. De valahogyan gondolom meg lehet oldani ezzel is.

2021. ápr. 24. 14:55
 5/30 anonim ***** válasza:
0%
Akkor próbáld meg, hogy sorba kötöd a 12 és 5V-ot és megpróbálod, hogy elindul-e ennyitől a laptop.
2021. ápr. 24. 14:59
 6/30 A kérdező kommentje:
Hmm most zavarban vagyok kicsit, mert nem tudom hogy csak viccelsz e vagy ezt így tényleg lehet, egyenlőre irodalmat keresek erre amit mondasz.
2021. ápr. 24. 15:06
 7/30 anonim ***** válasza:

1. Transzformálni semmiképpen nem lehet.

A transzformátor váltakozó feszültséget transzformál.

2. Ne kötögess össze-vissza semmit, az a tápegység halálához vezet.

3. Ha berhelni akarsz: megfelelő teljesítményű (ezt a meglevő laptop-tápegységről - nem töltő, nincs benne töltőelektronika! - lehet kideríteni) DC-DC step up converter kell neked, ami 12 V-ból 19 V-ot csinál.

Például egy 95 W terhelhetőségű:

[link]

2021. ápr. 24. 15:30
 8/30 anonim ***** válasza:

Nagyjából igazad van, csak kicsit pongyolán fogalmaztad. Az áram mágneses teret gerjeszt. Az egyenáram is. Konstans mezőt. Viszont a trafónak az a lényege, hogy változó mezőből tud a szekundertekercs feszültséget indukálni. (A fluxus deriváltjával arányos az indukált fesz).

A hajtástechnikában használnak dc/dc konvertereket, ilyennel lehet feljebb tornászni a feszt, de olyan drága megépíteni, hogy veszel 2 laptoptápot az árából. (Itt megszaggatod félvezetővel az egyenfeszt, és tekercs mágneses mezejébe tárolod az energiát, a következő pillanatban meg kiveszed. Nem nem trafóba, hanem egy szimpla tekercs)

2021. ápr. 24. 15:33
 9/30 anonim ***** válasza:

Nincs kéznél egy másik laptop, aminek jó a töltője?

Nem szükséges, hogy pontosan 19V-os legyen.

1,5 volt eltérés még bőven beleférhet.

Mert csak úgy úszod meg a legegyszerűbben.

2021. ápr. 24. 15:36
 10/30 anonim ***** válasza:
Míg leírtam, 7-es meg is válaszolta a lényeget.
2021. ápr. 24. 15:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!