DAB rádió hiba?

Figyelt kérdés

Vasárnap meghalt az amúgy nem kis pénzért vásárolt DAB képes rádióm, azért vettem, hogy itt Dunaújvárosban tudjam fogni a Klubrádió adását. A 92,9 felejtős, mert majdnem ott működik a helyi Rádió 1, így az hallgathatatlan. Ellenben DAB-on szépen jön, lakáson belül is.

Minden csatornán "no signal"-t ír, kivittem a ház elé, ott is. Vigyem szervízbe, vagy esetleg adó oldali hiba lehet?

2020. szept. 8. 20:14
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Ez csak egy tesztadás volt, felmérendő, hogy mekkora rá a kereslet.

Feltehetőleg kevés volt a felhasználó (mint az előző hozzászólásomban olvashattad: eleve - az Internetnek hála - kevesen hallgatnak rádiót és azok is inkább az idősebb rétegből kerülnek ki, akik nem annyira nyitottak a technikai újdonságokra), kicsi volt a nyomás (a földfelszíni adásoknál azért volt sikeres a digitális átállás, mert TV-t még talán többen néznek, a felszabaduló analóg TV-s frekvenciákat felhasználták a mobiltelefonok részére) a távközlési "ipar" részéről.

2020. szept. 8. 23:41
 12/15 anonim ***** válasza:

Köszönöm a válaszokat! Hát ez nagyon elkeserítő... egy éve, mikor anyagi csődbe kerültem és le kellett mondanom az Internetet, felemelő érzés volt, hogy ingyen, az éterből tudom hallgatni. Sajnos az FM része kaki úgy ahogy van, a 93.1 Rádió 1 92.7 és 93.5 között szól...

Esetleg tudtok mondani olyan FM rádiót, ami "szétválasztja" a 92.9 és a 93.1 mhz-en lévő adókat?

2020. szept. 9. 09:31
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

"tudtok mondani olyan FM rádiót, ami "szétválasztja" a 92.9 és a 93.1 mhz-en lévő adókat?"

Hogy a két, egymáshoz közel levő adók jelét "szét tudja választani" a rádiónak jó szelektivitással kell rendelkeznie.

A szelektivitásról (és egyéb rádióparaméterekről) bővebben itt:

[link]

A szelektivitás a rádióban található kerámiaszűrők cseréjével növelhető - bővebben erről:

* [link]

* [link]

* [link]

Illetőleg ha tudod, hogy melyik adó melyik adótornyon fogható - ez az alábbi listából kideríthető:

* [link]

akkor egy, az adótoronyra forgatott, irányított (alkalmasint Yagi) vevőantenna - például egy ilyesmi:

* [link]

vagy építhetsz is egyet - itt van pár "antennarecept":

* [link]

tud segíteni a jobb vétel és a zavaró adók/reflexiók csökkentésében

2020. szept. 9. 12:56
 14/15 anonim ***** válasza:

Köszi! Megkérdezem egy ehhez jobban értő barátomat, hogy mit lehetne tenni.

(És bocsi, most látom, hogy a munkahelyi gépen kollégám belépésével írok)

2020. szept. 9. 14:04
 15/15 anonim ***** válasza:
2020. szept. 9. 18:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!