Aki már csinált ún. Foxhole rádiót, vagy tapasztaltabb az elektronikában mint én (kb mindenki) azt kérem válaszolja meg az alábbi kérdéseimet?
1. A tekercsnél mennyire számít a rézdrót vastagsága és a menetek száma, illetve a drót vastagsága és a menetet száma között van e összefüggés (pl ha vastagabb a drót akkor többet kell feltekerni)
2. A pengénél miért kell addig hevíteni a fémet amíg kék színe nem lesz.
3. Az antennának milyen hosszúnak kell lennie, és ha nincs akkor is működhet e.
4. A fejhallgatónak kb mekkora legyen az impedenciája
Menetszám / geometria a lényeg, most abba ne menjünk bele, hogy nagyobb frekvencián vastagabb huzal is kell. De neked nem kell vastagabb huzal, mint a leírásokban szerepel.
A felizzított pengével félvezető diódát igyekeztek kreálni, amiben a pengén keletkező oxidrétegnek volt fontos szerepe.
Ennél jobb lehetett valószínűleg a kristálydetektoros rádió, de ennek én is már csak a germániumdiódás változatával szórakoztam, gyerekként (az öreg OA1160 dióda), miután kristálydetektor nem volt sehol már akkoriban. Inkább ezt tudnám ajánlani a sikerélményhez, legalább működik is.
Antenna kell, valami hosszú vezeték, amit találsz, de akár a vízvezetékről, fém esőcsatornáról is lehet középhullámot levenni.
A fejhallgató nagyimpedanciás legyen, hogy ne terheljen. Régen voltak kiloohmos katonai fejhallgatók, vagy a vezetékes telefonokból kiszedhető hallgató is jó lehet.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!