Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Mi az hogy teljesítmény?

Mi az hogy teljesítmény?

Figyelt kérdés

ha például arról beszélnek, hogy hány wattos a porszívó, vagy a telefon töltő, akkor arról beszélnek, hogy hány wattot vesz fel a hálózatból?

illetve ha mondjuk váltó áramról beszélünk, akkor a

p=u*i*cosfi vagy Q=u*i*sinfi vagy S=u*i ezek eredményei azok, hogy mekkora teljesítményt vesznek fel a hálózatból?

2020. aug. 29. 14:13
1 2 3
 1/28 A kérdező kommentje:
vagy izzónál, hogy 50W os, az azt jelenti, hogy 50Wot vesz fel a hálózatból?
2020. aug. 29. 14:17
 2/28 anonim ***** válasza:
A teljesítmény azt jelenti, hogy egységnyi idő alatt mennyi energiát vesz fel (vagy más szemszögből vizsgálva mennyi munkát végez) az adott áramköri elem / készülék. Tehát a munkavégzés vagy energiaátvétel sebessége. Ezért lett a mértékegysége a Watt, ami J/s.
2020. aug. 29. 14:34
 3/28 anonim ***** válasza:
100%
(Igen, pl. az izzónál az 50 Watt arra utal, hogy másodpercenként 50J energiát vesz fel az izzó a hálózatból. Ez nem jelenti azt, hogy az 50J mind fényként jelenik meg, mert a hatékonyság sosem 100%, egy részéből a felvett energiának hő lesz.)
2020. aug. 29. 14:35
 4/28 A kérdező kommentje:

és a mondjuk egy villanymotoron megjelölt teljesítmény az meg a tengelyen leadott teljesítmény?

az nem villamos teljesítmény?

2020. aug. 29. 15:00
 5/28 anonim ***** válasza:
74%
Most hiába ellenőrzöl, motornál ezt így adja meg a szabvány. :D
2020. aug. 29. 15:13
 6/28 A kérdező kommentje:
Én csak arra vagyok kiváncsi hogy az milyen teljesítmény ami a motor adattábláján van. Értem hogy leadott teljesítmény, de ha leadott, akkor az mechanikai vagy nem tudom. Motor leadni teljesítményt mechanikailag tid.
2020. aug. 29. 15:16
 7/28 Szervizmérnök úr ***** válasza:
76%

Régen tanultam ilyen dolgokat, azaz nem vagyok köteles pontosan emlékezni és még csak nem is művelt szakmám.

Ezt sajnos már kénytelen vagyok előre kiemelni, mert van itt egy komplexusos villanyszerelő, amelyik folyamatosan piszkálódik velem.

De ha megnézed:

[link]

Azt írja, tengelyteljesítmény van az adattáblán és még több, számodra hasznos információ is szerepel.

A meddőteljesítmény az elektromágneses mező létrehozásához szükséges, vagyis a motor működéséhez elengedhetetlen, de ahogy hullámzik a szinusz, a meddő oda-vissza áramlik a hálózatba / hálózatból, ahogy a mágneses tér periodikusan képződik / összeomlik.

Hasznos teljesítményt végül nem képez, de a hálózatot, vezetékeket mégis terheli.

Olyasmi, mint amikor az autó tömegét is kénytelen vagy felgyorsítani, az erre pazarolt energiát lassuláskor visszakaphatod esetleg (ha visszakapod), de egyébként csak ballasztot képez, haszon nincs belőle. Mégis cipelni kell azt a tömeget is.

Ilyen a meddőteljesítmény is.

De ha már a fogyasztónál beépítesz kompenzáló kondenzátorokat, akkor az a meddő a motor és a kondenzátor között fog csak járkálni, a hálózat felé pedig ideális esetben ohmos terhelést képezne (cosφ = 1).

A többi része már "köztudott":

[link]

2020. aug. 29. 16:20
 8/28 anonim ***** válasza:
100%
Az semmi, de van itt egy komplexusos tévészerelő, aki azt hiszi, a levillanyszerelőzés az sértés. :D
2020. aug. 29. 17:03
 9/28 Szervizmérnök úr ***** válasza:
68%

8:

Rendesen visszaélsz te is azzal, hogy meg van kötve a kezem.

Nem írhatom ide az adószámom stb.

Elsírnád magad szégyenedben, hogy kivel szemétkedsz, lúzer...

2020. aug. 29. 19:06
 10/28 Szirty ***** válasza:

"Elsírnád magad szégyenedben, hogy kivel szemétkedsz, lúzer..."

Tudjuk már meg kivel szemétkedett! Ki vele!

Hogy sírhassunk közösen!

(Még mindig nem érted miért utálnak?)

2020. aug. 30. 17:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!