Mi az hogy teljesítmény?
ha például arról beszélnek, hogy hány wattos a porszívó, vagy a telefon töltő, akkor arról beszélnek, hogy hány wattot vesz fel a hálózatból?
illetve ha mondjuk váltó áramról beszélünk, akkor a
p=u*i*cosfi vagy Q=u*i*sinfi vagy S=u*i ezek eredményei azok, hogy mekkora teljesítményt vesznek fel a hálózatból?
és a mondjuk egy villanymotoron megjelölt teljesítmény az meg a tengelyen leadott teljesítmény?
az nem villamos teljesítmény?
Régen tanultam ilyen dolgokat, azaz nem vagyok köteles pontosan emlékezni és még csak nem is művelt szakmám.
Ezt sajnos már kénytelen vagyok előre kiemelni, mert van itt egy komplexusos villanyszerelő, amelyik folyamatosan piszkálódik velem.
De ha megnézed:
Azt írja, tengelyteljesítmény van az adattáblán és még több, számodra hasznos információ is szerepel.
A meddőteljesítmény az elektromágneses mező létrehozásához szükséges, vagyis a motor működéséhez elengedhetetlen, de ahogy hullámzik a szinusz, a meddő oda-vissza áramlik a hálózatba / hálózatból, ahogy a mágneses tér periodikusan képződik / összeomlik.
Hasznos teljesítményt végül nem képez, de a hálózatot, vezetékeket mégis terheli.
Olyasmi, mint amikor az autó tömegét is kénytelen vagy felgyorsítani, az erre pazarolt energiát lassuláskor visszakaphatod esetleg (ha visszakapod), de egyébként csak ballasztot képez, haszon nincs belőle. Mégis cipelni kell azt a tömeget is.
Ilyen a meddőteljesítmény is.
De ha már a fogyasztónál beépítesz kompenzáló kondenzátorokat, akkor az a meddő a motor és a kondenzátor között fog csak járkálni, a hálózat felé pedig ideális esetben ohmos terhelést képezne (cosφ = 1).
A többi része már "köztudott":
8:
Rendesen visszaélsz te is azzal, hogy meg van kötve a kezem.
Nem írhatom ide az adószámom stb.
Elsírnád magad szégyenedben, hogy kivel szemétkedsz, lúzer...
"Elsírnád magad szégyenedben, hogy kivel szemétkedsz, lúzer..."
Tudjuk már meg kivel szemétkedett! Ki vele!
Hogy sírhassunk közösen!
(Még mindig nem érted miért utálnak?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!