2kw feletti motorok?

Figyelt kérdés

2kw alatt simán lehet indítani a motorokat bármi csillag delta vagy lágyindító nélkül.

2kw felett használunk csillag delta indítást.

Ezek szerint 2kw felett kell lágyindító beremdezést alkalmaznunk?

2020. aug. 14. 11:02
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
Nem a 2kW a lényeg, hanem az indítóáram. Az sem mindegy, hogy mekkora tömeget kell forgásba hozni.
2020. aug. 14. 11:11
 2/21 Szirty ***** válasza:

Nincs ilyen szabály.

Nem csak a motor teljesítményén múlik hanem azon is mit hajt, mekkora a névleges fordulatszáma, milyen a hálózat teherbírása.

Nálunk indulnak 110kW-os motorok is közvetlen indítással (nem csillag-deltában, nem frekvenciaváltóval, nem lágyindítóval).

Egyébként inkább 5.5kW környékén van az a határ aminél már érdemes lehet inkább cs-d indításban vagy egyéb kíméletes indításban gondolkozni.

2020. aug. 14. 15:55
 3/21 anonim ***** válasza:

#1 Csak az indítóáramra van jó átlagérték, így aztán mégiscsak lehet a 2 kW a lényeg.

#2 Nincs ilyen szabály - csak olyan van, amiből ez következik. :)

2020. aug. 14. 19:39
 4/21 Szirty ***** válasza:

"Nincs ilyen szabály - csak olyan van, amiből ez következik. :)"

A gyakorlat nem igazolja ezt.

2020. aug. 14. 19:50
 5/21 anonim ***** válasza:
#4 Ez mire jó megjegyzés? Ha van ilyen előírás, akkor van, attól függetlenül, hogy ez a Gyakorlat nevű úr mit mond rá.
2020. aug. 14. 20:18
 6/21 Szirty ***** válasza:

"Ez mire jó megjegyzés?"

Arra vonatkozó megjegyzés, hogy a gyakorlatban nem teljesen úgy van mint amire utaltál.

"Ha van ilyen előírás, akkor van"

Nem tudok ilyen előírásról. Fejtsd ki!

2020. aug. 15. 13:28
 7/21 anonim ***** válasza:
#6 Dehogy fejtem. Én tudom és a kérdező tudja. A tudásért meg kell harcolni.
2020. aug. 15. 14:47
 8/21 A kérdező kommentje:

[link]

itt írja, lejebb, hogy 2kw alatt csillag az üzemi.

2kw felett delta.

ebből nekem az jön le hogy 2kw felett szokás már csillagdeltát alkalmazni, a lágy indítás miatt.

és ha már lágyindítás, és mondjuk nem csillag deltával akarom akkor lehet lágyindítóval.

2020. aug. 15. 14:49
 9/21 Szirty ***** válasza:

"itt írja, lejebb, hogy 2kw alatt csillag az üzemi."

Nem. Félreérted.

Ez arról szól, hogy 2kW-ig a motorok jellemzően 230/400V-os tekercseléssel rendelkeznek (a link szerint mindig, de van jó pár kivétel). Az ilyen motort 400V-ra csillag kapcsolásba kell kötni (az ilyen motor értelemszerűen nem indítható csillag-delta indítással 400V-on).

2kW felett a motorok jellemzően 400/690V tekercselésűek. Az ilyen motort 400V-hoz delta kapcsolásba kell kötni. Ezek indíthatóak cs-d indítással.

Ebből nem következik az hogy 2kW fölött kötelezően cs-d indítás vagy lágyindító kell.

Mint írtam 110kW-os motor is indítható közvetlenül delta kapcsolásban egyéb kiegészítő nélkül, megfelelő körülmények között.

2020. aug. 15. 18:13
 10/21 Szirty ***** válasza:

"A tudásért meg kell harcolni."

Akkor harcolj, mert fejlődhetsz (mint mindannyian).

2020. aug. 15. 18:15
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!