Működtethető-e 240 voltos hálózatra csatlakoztatható 20-30 wattos LED reflektor autóakkumulátorról?
Mért nem veszel egy 12 voltos led munkalámpát?
20 wattosnak már brutális fénye van, ugyanekkora fényerőt hagyományos "autósbolti" munkalámpa csak 100 wattos halogénizzóval tud.
Persze nem olcsó:
Világ legértelmetlenebb dolga már csak azért is, mert a feszültség átalakítása aránylag jelentős energiaveszteséggel járna ebben az esetben, miközben azzal pont spórolni kellene, hiszen korlátozottan áll rendelkezésre.
Valójában még 12 V-ról is úgy kellene megoldani, hogy jó hatásfokú, kapcsolóüzemű áramgenerátorral táplálni a LED-et.
A linkelt munkalámpa ilyen.
Az Osram nappali menetfénye is ilyen, sorba van kötve a két lámpa, és egy kapcsolóüzemű áramgenerátor táplálja, a ledek üzemmeleg állapotában a feszültség kb. 27 voltra áll be. Csak kíváncsiságból kimértem, mielőtt beszereltem, először csodálkoztam, hogy a miért van rövidzár az egyik kimenet piros, és a másik kimenet fekete vezetéke között, de aztán leesett, olcsóbb egy step-up inverter, mint két step-down.
Ez általános gyakorlat, illetve törekvés, nagyobb feszültségen kisebb áram szükséges a kimeneten, kisebbek az ezzel járó veszteségek.
De az konkrétan DC-konverter, vagy DC-konverziós áramgenerátornak is lehet nevezni.
Inverter az egyenirányító fordítottja: DC --> AC átalakító.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!