Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Egy kifolyt elkóban van még...

Egy kifolyt elkóban van még valamennyi kapacitás?

Figyelt kérdés

Egy ATX tápegységben volt egy eldurrant elkó, aminek a tetejéből lógott a "bele".

Az ilyen kinyílt/kifolyt elkóknak ilyen állapotban is van még valamennyi kapacitásuk, vagy abszolút semmi, mintha nem is lenne?

Az említett tápegységbe forrasztottam a helyére egy másikat, ami kisebb kapacitású (az eredeti az 3300μF, amire kicseréltem az pedig csak 2000μF), de mégis jobb lett, mert 11.8V helyett 12,1V-ot ad most már, illetve stabilabb is, ha multiméterrel mérem, pedig kisebb kapacitású van benne, mint kellene.

Akkor ezek szerint az eldurrant elkó már olyan, mintha nem is lenne?

febr. 16. 21:11
 1/10 anonim ***** válasza:
Az eldurrant elkó általában rövidzár miatt pukkan el, utána meg szakadás lesz valószínűleg, szóval az semmit sem ér már. Ez valószínűleg puffer kondi, jó a 2000 is, ha más nincs, csak a Volt szám egyezzen meg, de nem emiatt mérsz 12,1 V-ot, eleve is valószínűleg 12V-os, amit multiméter simán mérhet 12,1-nek is, meg 11,8-nak is, lényeg, hogy stabil legyen. Én azért majd kicserélném 3300-ra.
febr. 16. 21:37
 2/10 A kérdező kommentje:

A volt szám az egyezik (16V a gyári is, meg amit beletettem helyette).

Amúgy van ilyen tervem, hogy majd kicserélem a többi elkót is teljesen újakra, amiknél a feszültség és a kapacitás egyezik a gyáriakkal, most egy használtat tettem bele, ami volt itthon. Egyébként működni működött az eldurranttal is, csak ezzel stabilabb lett a feszültség.

febr. 16. 21:55
 3/10 anonim ***** válasza:
Működhet a táp, csak pufferként nem, meg nem lesz jó a brumm csökkentés, esetleg a hálózati + egyéb zajok csökkentése.
febr. 16. 22:41
 4/10 anonim ***** válasza:

Szigorúan véve mindennek van kapacitása, még a panelnak, és a kábelnek is.

Amúgy az eldurrantnál nincs értelme számolgatni, hogy lehet-e neki, vagy nem.

febr. 16. 22:57
 5/10 Szirty ***** válasza:

Jellemzően az elkók kapacitása folyamatosan csökken ahogy öregszik. Ha melegben van (vagy melegszik) akkor gyorsabban.

Amelyik kifolyik vagy púpos annak is van még kapacitása de a névleges érték felénél is alacsonyabb.

Elég ritka hogy teljesen megszakadjon, de előfordul. Nyilván amelyik teljesen szétnyílt (felrobbant) annak már nincs számottevő kapacitása.

tegnapelőtt 08:22
 6/10 Szirty ***** válasza:

"...nem lesz jó a brumm csökkentés"

PC tápegységben brumm??

Hát abban inkább "fütty" van, nem brumm.

tegnapelőtt 08:23
 7/10 Szirty ***** válasza:

"A volt szám az egyezik (16V a gyári is, meg amit beletettem helyette)."

Az nem "volt szám" hanem feszültség!

Nem kell hogy egyezzen. Amit beleraksz az lehet nagyobb is. Csak kisebb nem.

tegnapelőtt 08:24
 8/10 anonim ***** válasza:

Aki volt számot ír, jobb ha nem nyúl hozzá, mert tűz is lehet a vége.

"Jellemzően az elkók kapacitása folyamatosan csökken ahogy öregszik"

Igen, van egy jelleggőrbesereg a hőmérséklet, váltakozó komponens függvényében, hogy az évek alatt hogy csökken. Ezért kell inkább tólméretezni, és a tervezett élettrtamot is figyelembe venni.

tegnapelőtt 09:10
 9/10 anonim ***** válasza:
Valóban PC táp, azt nem figyeltem.
tegnapelőtt 10:57
 10/10 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Nem csak a "volt szám" borzasztó, számos tévedés forog fenn.

Az elkón a belső ESR-értéken folyó impulzusáram (azaz töltés-kisütés szapora váltakozása) termel hőt, emiatt kezd melegedni, főni az elektrolit, egy önmagát erősítő folyamatban.

Ahogy használódik, úgy nő az ESR, egyre jobban melegszik, amellett a kapacitás is egyre csökken.

Míg végül ki is durranhat, de ez nem zárlat miatt áll elő.

Amikor már eldurrant, összeérhet esetleg valami.

"de mégis jobb lett, mert 11.8V helyett 12,1V-ot ad"

Mert amikor már ki volt száradva, ha oszcilloszkóppal nézed, azt láttad volna, hogy nem sima DC, hanem durván megnőtt a jel hullámossága. Ez ugyebár hatással van a negatív visszacsatolásra is, ami egyébként stabilizál, de így nem jól.

Valamennyi hullámosságot (kapcsolófrekvenciát) persze az új kondival is lehet tapasztalni, főleg terhelés alatt, ami természetes.

Mindenesetre nem véletlen, hogy alacsony ESR-értékű kondit kell betenni.

Tesztlehetőség: a beépített kondi melegedését terhelés alatt ellenőrizni.

Kelleténél jobban melegszik: nem jó minőségű kondit raktál be, túl hamar ki fog nyíródni.

tegnapelőtt 19:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!