Meddig verik még át az embereket az "élettartammal"?
Most komolyan de őszintén. Akik LED lámpákat (Izzókat) használnak milyen tapasztalatuk van a LED lámpák élettartamával kapcsolatban?
Olyanok írjanak akiknek van valódi tapasztalata!!!!
Az egész lakásban 4-5 éve használunk LED lámpákat. Volt már márkajelzés nélküli és volt márkás Philips, Tungsram, Osram LED lámpánk is de talán a legtovább a Philips működöt - 2 és fél évig.
Hiába a márkás LED-ek 1-2 év és végük.
Elméletileg van garancia is ezekre a lámpákra de 1-2 év után kinek van már meg a blokkja? És amúgy is egy akciósan vásárolt LED ami 700 forintba került nem fogja az ember magát égetni az üzletben és igazán idő sem nagyon van rá az üzletben "szobrozni" .
Én ezt az egészet egy átverésnek érzem hiszen legalább tízezer órás üzemidőt ígér a gyártó de ezer , kétezer óra után végük még a márkásaknak is. Utánaszámolva egyik tönkrement lámpa üzemideje sem érte el még a KB: kétezerötszáz -háromezer üzemórát sem.
Miért nem a valós adatokat írják rá a LED lámpák dobozaira?
Kérem olyanok írjanak akiknek VALÓDI tapasztalata van a LED lámpákkal kapcsolatban.
Nem hinném, hogy csak nálam mennek tönkre ilyen hamar a LED lámpák.
Mondjuk azért a 700 forintos égő akkor is többszörösen behozza az árát, ha csak 2 évig üzemel. :)
De persze ez nem változtat azon, ha nem írnak igazat.
Nekem a tapasztalatom az, hogy az élettartam 4 dologtól függ.
Egyrészt nagyon függ a minőségtől. Egy "noname" élettartama valószínűleg töredéke egy Tungsramnak, GE-nek, vagy Philipsnek.
Másrészt nagyon érzékenyek a túláramra. Nem maga a LED, hanem az elektronikája. A lakossági áram pedig mint tudjuk, csak elméletben 230 volt, a gyakorlatban 220 és 240, de nem ritkán 210 és 250 között van valahol. Míg egy izzólámpának nem sokat számít, hogy most 220, vagy 240 voltot kap-e, egy LED-égő elektronikájának bizony sokat számít.
Harmadrészt: roppant érzékenyek a hőre. Ez akkor okoz komoly problémát, ha lefelé néz a lámpa. A hő felfelé száll, és idővel tönkreteszi az elektronikáját.
Végül: a fel-/lekapcsolás is nagyon amortizáló hatású. Értem én a régi reflexet, hogy "kapcsoljuk le a lámpát abban a pillanatban, amikor akár csak 2 percre kilépünk a helyiségből", de ez a LED-eknél és kompakt fénycsöveknél nagyon megrövidíti az élettartamukat. Egy hagyományos ozzónak meg se kottyan, az egy elég nehezen tönkretehető technika, de a LED-égők, főleg az elektronikájuk roppant sérülékeny.
Egyébként: klasszikus izzóból is volt szerencsém olyanhoz, ami 2 bekapcsolást bírt ki.
Nekem egy pici lakásbak kb 5db 15w-s osram Ledes izzók vannak, emlékeim szerint 15-ben vettem őket és egyik sem ment még tönkre.
Zárt lámpatestek lehetnek valószínűleg amik kinyírják az égőidet pl ufólámpák.
Bizonyára nálad azért halnak be, mert olyat veszel, ami túlzott teljesítményű apró méretéhez képest s a hőelvezetés képtelenség rendesen.
Nálam minimum 10 éve elvannak s 3-5 wattosak, semmi baj velük.
nálam is van minden fajta és bírják (kopp kopp kopp)
egy pici 3W-os, E14-es durrant el pár éve az olvasólámpában. Az valamiübergagyicucc volt.
a meleg nagy ellensége a LED lámpáknak!
milyen helyen használjátok őket? tudnak szellőzni?
ha mondjuk berakod egy falikarba vagy csillárba ami lefelé néz akkor sokkal hamarabb fog megdögleni, mert nem tud úgy hülni mintha egy felfelé nézőbe tennéd. Onnan a meleg a konvekció hatására sokkal gyorsabban távozik.
nem lehet, hogy a házatokban/utcában nincs minden rendben a hálózattal és kapnak valami olyan frekvenciát amitól elpusztulnak?
De ennek másik megközelítése, hogy egy márkás LED-chip (Samsung, Philips, LG) valamivel 100 °C felett jól él, mert neki az a tervezett üzemi hőmérséklet.
A kínai chip meg mondjuk legfeljebb 80 °C-ig lenne hajtható (vagy addig sem), azonos élettartamot remélve.
De a lámpagyáros erre már fittyet hány és azt is úgy kifűti, mintha komoly chip lenne. Pedig komolytalan.
Egyént aktív áramgenerátoros lámpánál az áramérzékelő sönt értékét kell növelni, amitől az IC lejjebb szabályozza az áramot.
Ilyen konstrukciónál más "megoldás" csak favágómunka. Elítélendő.
Mem mindegy mibe rakod és mennyire tud hűlni, illetve mennyit üzemel egyhuzamban.
Egy zárt, vagy alul nyitott lámpatest hamar megöli, akár napok alatt.
Egy ügyfelem hívott, hogy vizsgáljam át a lámpáit, mert ugyanazokból a fényforrásokból, bizonyos lámpákban 1-2 hetente tönkremegy egy.
Az egyik lefelé álló búrás lámpában felfelé fordítottam a búráját, mondtam bízzon bennem. Egy hónap múlva találkoztunk, a lefelé állóban 2x cserélt, a fölfelé álló problémamentes volt.
Van 2 darab "éjszakai fény" lámpánk - már több mint 4 éves. Mindkettőben 3 darab LED egy egyenirányító 2 darab ellenállás és egy kondenzátor van. Semmi IC - és egyáltalán nem melegszik. Igaz csak 1 wattos mindkettő.
Nem egyszerűbb lenne ha a hagyományos izzókat helyettesítő LED lámpákban is csak ennyi elektronika lenne? Minek bele IC? Több hibalehetősség. Ha a "éjszakai fény" LED lámpákba nem kell szabályzó IC a hagyományos LED lámpákba minek tesznek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!