A gyors töltők rövidíthetik az akkumulátor élettartamát?
Én is a sima felé tendálok, bár azzal 5-6 óra a töltési idő, a gyorsban pedig van egy beépített hűtőrendszer, ami rögtön bekapcsol, ha töltőre kerül az akksi, de akkor sem bízom benne annyira.
Köszönöm a válaszokat!
Meg arra is gondoltam, hogy ha gyors töltővel van feltöltve, akkor gyorsabban is merül, de részemről ez csak feltételezés.
A gyors töltő nagyobb árammal tölt, így érhető el a rövidebb töltési idő. A nagyobb áram nagyobb hőfejlődéssel jár, ez valamelyest csökkentheti az akkumulátor élettartamát. Szerintem is a kisebb áram, hosszabb töltési időt, a sima töltőt válaszd.
„ha gyors töltővel van feltöltve, akkor gyorsabban is merül”
Nem merül gyorsabban, ha mindkét esetben azonos mértékben lett feltöltve. Például egy 2 Ah-ás akkumulátort a régi szabály szerint 0,2 A-rel kb. 14 óráig kell tölteni, a töltésmennyiség: 0,2×14=2,8 Ah. Ha a töltőáram 0,8 A, akkor a töltési idő: 2,8/0,8=3,5 h. Az akkumulátorba bevitt töltésmennyiség mindkét esetben ugyanannyi, így a kisütési idő is azonos. Ez elvileg van így, nekem volt olyan akkumulátorom, amelyik a „lassú” töltővel – igaz sokkal hosszabb idő alatt – „jobban” feltöltődött, mint a gyors „okos” töltővel.
Akkor már biztos, hogy a simát fogom választani.
Köszönöm...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!