Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Miért nem fejezi be a töltést...

Miért nem fejezi be a töltést 4,20 V-nál?

Figyelt kérdés
Van egy univerzális akkumulátortöltőm, amivel 18650-es akksikat lehet tölteni. A a töltés vége nem értem miért tart olyan sokáig. Tehát 4,2 V vagy néha 4,19 V.nál mintha megállnak és csak kb fél nap múlva írja ki hogy END. Persze rendesen feltölti és nincs is vele ezen kívül gond de erre nem értem mi a magyarázat. Az közrejátszhat ha kis áramerősséggel töltöm mert nagyon régi melegedő akksikról van szó? A belső ellenállás 82-100 mR. Úgy tudom kisebb igénybevételre még 150 mR ig jók kellenének hogy legyenek. A kimért kapacitásuk 1400-1600 mAh.
2020. jan. 9. 17:33
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Normális esetben 4,2 V-ig emelkedik a feszültség (CC-szakasz), majd ezt addig kell rajta tartani, míg az akku által felvett áram visszaesik nagyjából a kapacitás tizedrészének megfelelő áramértékre (CV-szakasz).

Ekkor 100 % töltöttség.

Hibás akku viszont produkálhat egyfajta feszültséghatároló jelleget, Zener-diódához lehetne hasonlítani.

Például nem, vagy csak nehezen engedi fel a feszültséget 4,2-ra, így viszont nem tud visszaesni az áram, mert a töltésszabályzó még mindig emelni akar, azaz a CC-szakaszban van.

Az így bevitt áram viszont nagyrészt már csak fűtésre fordítódik, nem tárolásra.

CC / Constant Current / áramgenerátoros táplálás.

CV / Constant Voltage / feszültséggenerátoros táplálás.

Ja, hogy mi a gond?

Szar az akku.

2020. jan. 9. 18:34
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Vagyis 4,2 V-ra.
2020. jan. 9. 18:35
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, így már értem. Venni fogok egy újat, kíváncsi vagyok azzal más lesz-e. Ezt meg ha már a 4,19 V feszültséget elérte akkor nyugodtan levehetem és tekinthetem feltöltöttnek?
2020. jan. 9. 19:52
 4/5 anonim ***** válasza:
Nem érdemes tovább erőltetni, sőt elvileg még kockázatos is lehet (tűzveszély), noha a gyakorlatban elmegy éppen.
2020. jan. 9. 21:16
 5/5 A kérdező kommentje:
Mindig úgy töltöm őket hogy egy 12 centis ventillátor van rátéve hogy ne melegedjen. Így max langyosak.
2020. jan. 9. 22:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!