Elutaztam két hétre, de égve felejtettem a kis asztali lámpát, baj lehet?
Azért ne akarjátok már megmagyarázni, hogy kivétel nélkül minden izzó pár óra használat után elementális erővel robban szét!
Életemben háromszor láttam "szétrobbanni" izzót, de azt se a Hollywoodi filmekben látott robbanásnak kell elképzelni, hanem egyszerűen széttörött, vagy lejött az üvegbúra. Ezután nagyjából egy tizedmásodperc alatt kiégett az égő, részben a mechanikai hatás miatt, részben meg azért, mert szabad levegőn egy mai izzószál nagyon hamar tönkremegy. Ezeket direkt kriptonban való izzásra tervezték, oxigén jelenlétében viharos gyorsasággal elégnek, eloxidálódnak. Onnantól pedig megszakad az áramkör, nincs ami izzon.
De mint mondtam, maga ez a szétrobbanás is extrémen ritka, és 99%-ban a bekapcsolás pillanatában következik be. Ha egy izző stabilan ég, akkor majdhogynem lehetetlen, hogy valami történjen vele. A folyamatos üzemtől meg nem kell félni. Az izzó a termelt hőt leadja a környezetének. Ha több hőt termel, akkor többet ad le. Pár perc alatt egy nagyon stabil egyensúly alakul ki, nem fog folyamatosan emelkedni a hőmérséklete.
Itt ahogy látom, durván túlreagáltátok ezt, mint veszélyforrást.
Meg kell hagyni, akkor jött rám a nagyobb idegbaj, mikor írták a robbanásos sztorit - fiatal nő lévén, cseppet sem konyítok a dologhoz.
A lámpatest melegszik erősen, de akkor azzal se lehet baj, ezek szerint.
Köszi a válaszokat!
micsoda hülyeség... szétrobban......
az agyam attól ami írtok.
Felmelegszik és melegen marad, ennyi. Nem forrósodik a végtelenségig! A konvekció pont annyit hűt rajta, hogy nem melegszik túl.
Egyetlen egyszer láttam szétrobbani izzót amikor szilveszterkor pont belelőttük a pezsgő dugóját :DDDD
Én sokszor felejtem úgy a lámpát, van hogy elalszom mellette. Múltkor a wc-ben hagytam úgy, és 3 nap múlva amikor hazaértem akkor láttam, hogy világos van a lakásban.
Ha nem sokkal nagyobb égőt raktál a lámpába mint ami való bele akkor nem lesz gond.
Ha mégis robban, akkor az izzószál azonnal elszakad - ergo megszakad az áramkör is, minimális szikrázás lehetséges, de nem elég ahhoz, hogy valamit meggyújtson. Illetve az izzószál is nagyon pici, vékony, úgyhogy hamar lehűl. Mire leesik a padlóra, bútorra kihül.
Ha kiég akkor meg általában úgy teszi, hogy az izzó teste nem sérül meg, csak belül esik szét, vagy csak a szál szakad meg.
Ilyenkor esetleg leverheti az automatát - ami meg jó, mert akkor már tuti nem kap több áramot, max a hűtő olvad le.
"Nem ugyanazon van, ez fix"
nem értesz hozzá, de tudod, hogy több áramkör van a lakásban több biztosítékkal és azt is tudod melyik aljzatban melyik áramkör van? nem troll vagy te véletlenül? :)))))))))))))))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!