Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Mi értelme van így az energiat...

Mi értelme van így az energiatakarékos LED égőknek?

Figyelt kérdés

Az idén az összes villanyégőnket kicseréltül LED-re A konyhában a 11 wattos LED égő tönkrement - márciusban vettük - 1 hete tönkrement. Az egyik szobában (két szoba van) tegnap úgyszintén - a konyhainak a fényereje egyik pillanatról a másikra kb a negyedére csökkent, a szobai egyáltalán nem is világít. Igaz, hogy egyik sem volt márkás az egyiket a tescóban a másikat a coopban vettük. Utána néztem a dolgoknak és olvastam néhány helyen, hogy még a márkás LED égők is elég sokszor tönkremennek 1-2 éven belül! Akkor mi ez az átverés a dobozain, hogy 20-25- ezer üzemórát is kibírnak ha egy egyszerű hagyományos 150 forintos izzó is tovább bírja? A régi izzókat amiket kivetünk azokat raktam vissza (még jó , hogy megtartottuk) A többi helységben lévő LED égőknek sem jósolok hosszú élettartamot ha ez a kettő ilyen hamar tönkrement. Egyáltalán nem érdemes érte sok pénzt kiadni pláne nem több ezret.

Mi értelme így a LED égőknek?

2019. okt. 18. 20:00
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:

A led villanykörték dobozára ha az vannírva, hogy 8W=100W akkor a ledek túl vannak hajtva. A villanykörte rövid üzemidő után felforrósodik, hogy kézzel nem lehet tapintani. Ha a dobozára az van írva, 8W=80W ezek a ledek már nem melegesznek. Az első szám a lámpa valódi felvett teljesítményét hivatott mutatni, a második az annak az izzólámpának a teljesítményét jelenti amit adott esetben helyettesíteni képes. Természetesen ez a 3W, 5W, ... 20W stb teljesítményű ledlámpák esetében is így van. Vásárláskor csak azt kell figyelni, hogy a helyettesített izzó teljesítménye ne haladja meg a ledlámpa felvett teljesítményének a 10 szeresét. De ez is csak akkor lényeg, ha nem tudjuk, hogy hol használjuk a vásárolt led lámpákat. Mert a túlhajtott ledek is megfelelő hűtés szellőzés mellett jó szolgálatot tesznek. De ha becsavarjuk őket egy zárt csillárbúra alá, ott hamar tönkremehetnek.

Én is azt mondom, hogy nem a technikát kell szidni! A LED-ek kényesek a melegre, mert 300 fok fölött a félvezető elpárolog.

2019. okt. 19. 19:27
 22/27 anonim ***** válasza:

Ez nem egészen úgy működik, ahogy te elképzeled.

A melegedést gyakorlatilag a felvett teljesítmény határozza meg, azaz kétféle 8 W-os egyformán melegszik.

Hatásfokok között nincs jelentős eltérés, de ha lenne, akkor is önmagad cáfolod meg: amelyik jobb hatásfokú, az elvileg a felvett teljesítmény nagyobb részét alakítja fénnyé és kevesebb száll el hőveszteség formájában.

A példánál maradva, 8 W-ból kevesebb hő lenne és több fény lenne. De ezt inkább felejtsük el, észrevehető különbség nem nagyon van.

Amit írtál, ha van alapja, csupán azért van, mert egyik gyártó kicsit többet hazudik.

Nyilvánvaló, hogy amelyik trükkösködik, nagyobbat mond, annak már olyan megbízható a terméke is. Ezért van az, hogy a hazudóssal rosszabbul jársz, egyéb szempontból is.

2019. okt. 19. 21:40
 23/27 anonim ***** válasza:
53%

De az előbbit megközelíthetjük más irányból is. Adott egy 8 W-os lámpa a rosszabbik fajtából, ami túlmelegedés miatt hamar tönkremegy.

Ilyenkor én azt csinálom, hogy szétszedem, a hibás LED-eket kicserélem, vagy felújítom az összeset, hátha már azok is károsodtak.

Ezután a meghajtóáramkörben csökkentem a LED-áramot, a megfelelő alkatrész cseréjével.

Tehát így csökken a teljesítményfelvétel, ezzel együtt a melegedés és ne tudd meg, a fényerő is.

Tehát ezek a paraméterek együtt futnak, számomra ezért is vicces, amit írtál. Nem elfeledve, hogy lehetnek hatásfokbéli különbségek is, de az viszont nem indokolja az állításod, vagy épp ellentmond annak.

2019. okt. 20. 08:53
 24/27 anonim ***** válasza:

Én sem vagyok jártas annyira a ledtechnikába. Valamikor az obiban vettem akciós 2,5 Wattos lámpákat 700 ft ért. 4-et becsavartam a konyhai csillárba és néhány hét elteltével kezdtek tönkremenni. a kicsi előszoba mennyezetén nincsen lámpatest, nincsen búra, ott még mindíg világít az a lámpa amire az volt írva, hogy 2,5W=45W. A konyhai búrák alatt már olyant használok amire 7,5W=65W. Arra már nem emléxem, hogy hol vettem, De két lámpával nappali világosság van a konyhában. Én már akkor lecseréltem a kompakt fénycsöveket LED-re mikor első alkalommal megfizethető lett. Már az üzemben ahol dolgozom is kezdjük kiváltani a fénycsöves világítást. De ott arra is kell figyelni, hogy ne villódzon a lámpa. Ilyeneket viszont néhány záz forintért nem nagyon lehet még vásárolni, hisz abban már előtétnek áramkorlátozók vannak, nem pedig csucsubucsu áramkörök.

Akármivel is akarod cáfolni az állításomat, az biztos, hogy a túlfeszített ledeknek hűtés kell, és azt az üzemórát ami rá van írva bőven túl fogja élni!

2019. okt. 20. 09:32
 25/27 anonim ***** válasza:
53%

Azt látom, hogy nem vagy jártas, de a végére legalább megmondtad a nagy semmit, ráadásul biztosnak nevezel olyasmit, ami egyáltalán nem biztos, hiszen rengeteg ellenpélda is van. Ez így teljesen komolytalan...

2019. okt. 20. 14:30
 26/27 anonim ***** válasza:
Legyen az amit Te mondasz. De abból még egy laikus nem fogja megérteni hogy mi értelme van LED égőkre váltani. Főleg, ha minden másodikat szerelni kell. Mert nincs mindenkinek otthon forrasztópákája, és legtöbben szét sem tudnak szerelni egy LED villanykörtét. De ha olyant vásárol, aminek nem haladja meg a felvett teljesítmény tízszeresét a helyettesíteni kívánt teljesítményét, akkor azzal nem fog pórul járni egyetlen vásárló sem. De ha még is olyanhoz jut hozzá, akkor pedig gondoskodjon a lámpa megfelelő szellőzéséről!
2019. okt. 20. 17:41
 27/27 anonim ***** válasza:
53%

# 26

Ez így már rendben van, én csak a szakmaiatlan állítások cáfolataként szólaltam meg.

Ez a tízszeres dolog is elmehet egyfajta tapasztalatként, amit szintén említettem, hogy a gyártó hazudozási hajlamaira utalhat, ami már eleve gyanús.

2019. okt. 20. 19:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!