Tényleg van értelme lecserélni a hagyományos izzókat LED-re?
Egyik haverom mondta hogy ő bizony otthon lecserélte az összeset még 2016-ban.
Mivel nálunk eléggé drágák a led-ek ő akkor Aliexpresről rendelt vagy 30 darabot, darabja akkor 1,50 dollár volt.
Mutatta és alig akartam elhinni, egy villanyba betett egy hagyományos régi 100w-os izzót, a másikba pedig egy 15W-os kínai ledet, és kb ugyan akkora fényük volt.
Az egész házban lecserélte 2016-ban, az alagsorban és az udvaron is mindenhol. Azóta működik neki mindenhol, egyik sem égett ki.
Azt mondta ha szeretném rendel nekem is, úgyis fog pár pótlékot rendelni ha netán valahol elromlana.
Mennyit lehet megspórolni ha lecserélem én is mindenhol?
Röviden, tényleg van.
Jelenleg még kicsit drágák, de ha figyelembe vesszük, hogy úgyanannyi energiából nagyjából 10-szer akkora fényerőt kilehet hozzni, akkor bőven megéri. Még akkor is ha az élettartam némileg elmaradna hagyományosétól, de állítólag inkább még tartósabb.
Igen, érdemes.
Én először azokat cseréltem ledesre, amiknek nehéz volt a cseréje, mert meguntam, hogy max. 1 évenként cserélgetni kell.
De egyébként mindenben jobb. Kevesebbet fogyaszt, ritkábban ég ki.
Nekem eddig csak 1 égett ki (az is 3 év után), de azt is könnyen lehetett javítani. Az egyik led égett ki a 20-ból, azt kiszedtem, átkötöttem és azóta ugyanúgy működik 19 leddel.
Természetesen van értelme, sokkal gazdaságosabbak a hagyományosoknál.
Én pl. mindig itt vásárolok.
Cseréltem én is még 2015-ben a nagy részüket, aztán kb tavaly év elejére az összeset. Itthon vettem, nem akartam alibabázni, ebayezni. Az egyik legnagyobb internetes kereskedőnél vettem 4 év otthongaranciával (ha elromlik, másnap a futár hozza az újat, viszi a rosszat).
Annyi bajom volt csak, hogy a rengeteg E27 retrofit fényforrás között belefutottam egy rossz szériába még az elején, és a 10+ darabos rendelés harmadik példányának meghibásodása után az összeset kicserélték.
Azóta működnek, 2700K színhőmérséklettel kezdtem, de most már 4000K semleges fehéret tettem mindenhova, olvasáshoz, bármilyen tevékenységhez jobb mint az izzó-sápadtságú 2700K.
Még kétcsapos kompakt fénycső helyére is ledeket vettem, 4 éve napi 8-10 órában kifogástalanul működik.
Szóval megéri cserélni, teljesítményfelvétele kb. 15%-a a hagyományos izzóénak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!