Földeletlen konnektorhoz nincs hosszabbító?
Ne foglalkozz a villanyszerelővel, hacsak nem szándékozod leföldelni a konnektort.
Simán cseréld ki a földeletlen konnektort földeltre, de ha nincs különösebben mozgatva az amit beledugsz, akkor maradhat a földeletlen is. (A földelt rögzíti)
A veszélye, hogy ha zárlatos lesz valami, arra akkor fogsz rájönni amikor hozzáérsz! :D
"A veszélye, hogy ha zárlatos lesz valami, arra akkor fogsz rájönni amikor hozzáérsz! :D"
Ha a zárlat alatt a rövidzárat érted, akkor lebaszarintja az automatát.
Kérdezö: Nem az a baj, hogy földelt elösztó van beduga, hanem hogy a konnektor földeletlen. Létezik ilyen vagyi hosszabbító meg elosztó, amit karácsonyfákhoz használnak, kínainál lhet kapni leginkább CE-jelzéssel (China Export), de ezzel nem hogy nem javítasz, a minöség miatt rontasz a helyzeten.
Szóval vagy marad így, vagy a konnektort kell modernizálni.
A konnektor földeléséhez azt mondta a villanyszerelő, hogy az egész házat újra kellene húzni. Na most erre anyagi keretem kb 3 év múlva lesz legkorábban.
Szóval egyelőre ez nem opció.
A mikro, a hűtő, a mosógép földelt aljaztba van dugva.
A földeletlen szobai konnektorokban van hosszabbító (földelt dugós), amibe bele van dugva 1 db állólámpa, 1 db laptop, 1 db tv, 2 db set top box, néha a porszívó. Más nincs.
Akkor hagyjam így inkább?
Nem fog megrázni ha valami esetleg meghibásodik?
De amiket felsoroltam nem mind egybe van dugva.
Egy elosztóban van a tv meg a 2 set top, másikban a lámpa, harmadikban a laptop külön.
Porszívó, teló töltő van néha néha melléjük dugva.
Béci: hirtelen nem értettem amit magyarázol, pedig a szakmából vagyok. Erre sosem gondoltam.
Kérdező: gondolom a szerelő nem akarja a klasszikus megoldást, mert már a szabvány nem engedi, amikor a konnektor földjére is a nulla van kötve.
Ez a megoldás biztonságosabb mint a semmi, viszont az új szabvány szerint kell mindenhová egy harmadik zöld-sárga kábel, plusz egy fi-relé, ami ez ilyen rendszernél észreveszi ha az aram "rosszefelé" folyik. Ilyenkor érintésnél is mielőtt agyoncsapna, leold a fi-relé.
A fi-relé testzárlat esetén az érintés pillanatában leold. Ha nincs földelővezeték, akkor tényleg csak az érintés pillanatában, ha egy földelt készülék lesz testzárlatos, akkor a már a zárlat kialakulásakor.
A fi-relé működésének nem feltétele a földelés megléte. Csak a fázis-nulla áramokat figyeli, ha az összegük nulla, (nem szakembereknek: ha ami bemegy a fázison, az ki is jön a mullán) akkor jó, ha több mint 22 mA, akkor szobahőmérsékleten egy 30 mA-s fi-relének már illik leoldani.
Használhatod azt, ami van. Semmivel sem jobb vagy rosszabb, mint maga a konnektor. A felsorolt eszközökkel úgyis mindegy, hogy földelt vagy nem.
De a mosógépet ne használd a szobában. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!