Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Egy ilyen transzformátor...

Egy ilyen transzformátor mennyibe kerülne?

Figyelt kérdés

20 kV-ról 230V-ra (3 x 16 A-re).

És honnan érdemes beszerezni?

2019. aug. 20. 21:18
1 2 3 4
 21/33 A kérdező kommentje:

18: milyen 1000V? Ezt meg én nem értem.

Mivel 20kV-os a meglevő vezeték, ami a közelben van, ezért a linkelt lapról ezt néztem, idézek:

Középfeszültség

Az 1kV-nál nagyobb, de 35kV-nál nem nagyobb feszültségszint.

Lakossági fogyasztók középfeszültségű vezetékre közvetlenül nem kapcsolódhatnak. Középfeszültségű hálózatra való csatlakozás esetén Önnek saját transzformátorállomást kell létesíteni. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ebben az esetben a transzformátorállomást Önnek kell üzemeltetnie és karbantartania!

Tehát nem az én igényem ennyi, hanem középfeszültségRE volna lehetőség csatlakozni.

Azóta felhívtam az infót, azt mondta, ők adnák és karbantartanák a trafót, és amikor az itt leírtakra rákérdeztem, nem tudta megmondani.

Most akkor mondja meg valaki, miért nem néztem jól az itt beidézett szöveget, amennyiben nem jól néztem?

2019. aug. 21. 20:52
 22/33 A kérdező kommentje:
18-asnak megér egy Köszönöm!-öt a kifinomult stílus.
2019. aug. 21. 21:04
 23/33 anonim ***** válasza:
70%

Egy hozzászólásodon belül nem fedezed fel az ellentmondást, az önnek kell karbantartani, és hogy ők karbantartanák között? :)

Itt gyakorlatilag arról van szó, hogy a közcélú hálózatot te finanszírozod meg. Ezt nyivákolta mindeki, hogy nem lesz neked állampolgári alapon középfeszültséged. Vélhetőleg a tervezésbe se szólhatsz bele, mindent intéznek, te csak fizetsz.

Aztán, ha a szomszédod akar villanyt, ő is rácsatlakozik, de neki már nem kell megfizetni a 20 kV-os vezetéket és az állomást.

2019. aug. 21. 21:05
 24/33 anonim ***** válasza:
100%

3x16A nem 230V hanem 400V.

Másodszor, Áramszolgáltató intéz mindent, neked csak be kell adnod az igényt, aztán fizetni a díjat amit mondanak. Egy oszloptrafó létesítése több milliós költség de ezzel te ne foglalkozz. Hidd el, nem csak a magad dolgát bonyolítod meg ha bele akarsz ezekbe ugatni. Vannak villamosmérnökök a szolgáltatónál akik azért vannak megfizetve hogy megtervezzék ami nekdd kell, és megrendeljék. Te csak egy új csatlakozás díját fogod megfizetni, ami ugyanaz mintha bárhol máshol csatlakoznál a hálózatra. Egyedül egy esetben több, mégpedig akkor ha 50 méternél hosszabb kábelt/vezetéket kell létesíteni a mérőórád és a kif csatlakozás között. (magyarul nem direktbe húzzák hozzád a villanyt, hanem előtte átmegy a szomszéd telke felett is, ahova oszlopot kell tenni.)

2019. aug. 21. 21:17
 25/33 anonim ***** válasza:
100%

Mindegy, hogy milyen vezeték van a közelben, a lakossági fogyasztót csak a 230V/400V kisfeszültség* érinti.

A saját transzformátor akkor lenne érdekes, ha valami miatt >1000V kellene. (ipari létesítménynél előfordulhat)

Az alapfelállás az, hogy a ott levő középfeszültségről (20.000V) >1.000V de <35.000V kell kisfeszültségre (400V) <1000V transzformálni - ami a szolgáltató dolga.

Valószínűleg a kérdezőt a kV subfix zavarta meg, hogy az most pontosanhogymi.

(a k, mint kiló tehát ezer. Tehát 1kV az 1000V és így tovább)

* igazából a 230V az a 400V három fázis egy fázisa, még akkor is, ha nem jön ki a 400/3=230 matek. A váltóáram egy picit trükkös. El kell fogadni,hogy ez ilyen "oszt kész". :)

2019. aug. 21. 21:42
 26/33 anonim ***** válasza:
100%

Még egyszer: NE akarj saját trafót. Lehet hogy most elfogadják. Aztán lejár neki valamilyen minősítése, leszarja a gólya, lesz rajta három rpozsdapötty, stb, csomó olyan magas labda, hogy a trafó x idő után miért nem felel meg, cseréltesd ki, vagy lekötik a hálózatról.

Lehet hogy most olcsóbb egy saját trafó látszólag, de mégis inkább fizesd ki a drágább kiépítést, mert akkor nincs közöd a trafóhoz. Ha kidönti az aszlopot egy traktor, ha belevág a villám és felrobban, a szolgáltató fogja cserélni a trafót. Ha a trafó a sajátod, akkor a trafó üzemeltetésével kapcsolatos minden költséget te viselhetsz majd.

2019. aug. 21. 22:21
 27/33 anonim ***** válasza:
100%

A kérdezőt az zavarhatta meg, hogy ráment a honlapra és oda az van írva ami.

De az nem neki szól.

Attól hogy a telke fölött távvezeték van, nem fognak neki trafót kötni rá.

2019. aug. 21. 22:54
 28/33 anonim ***** válasza:
100%

"3x16A nem 230V hanem 400V."

"igazából a 230V az a 400V három fázis egy fázisa"

Elég hülyén magyarázod a dolgokat, szerintem.

Három fázis, az 230 V _és_ 400 V is.

230 V mérhető a földhöz képest és 400 V a fázisok között.

Egyiket nevezzük fázisfeszültségnek, másikat vonali feszültségnek.

230 x gyök3 pedig "véletlenül" 400, a fázisban eltolt szinuszhullám sajátossága miatt, de ebbe itt már valóban kár lenne jobban belemenni.

Laikus szinten esetleg még annyit célszerű látni, hogy a szinkrongenerátorban a körben elhelyezett tekercsek mértani helyzetéből adódik a három fázis 120° eltolása, ami végül egy háromfázisú motorban pont vissza tud alakulni forgó mozgássá.

Nyilván itt szándékosan nem említem a póruspárok trükkjeit, miután abba sem érdemes belemenni, ezen a szinten.

2019. aug. 22. 08:26
 29/33 anonim ***** válasza:

ma 08:26

Nem akartam elmagyarázni, itt fölöslegesnek tartottam.

Mindamellett, köszönöm hogy mégis leírtad a magyarázatot, alapos lett, és hasznos.

2019. aug. 22. 09:46
 30/33 anonim ***** válasza:
100%

Miután privát kérdés érkezett a póluspárokról, röviden itt válaszolnék, hogy mire gondoltam.

A személtető rajzokon általában csak körben szerepel három tekercs, de a valóságban ez nem ilyen egyszerű:

[link]

Egyrészt a fordulat összefüggésben van frekvenciával és a póluspárak számával (n = f/p).

Másrészt a póluspárak kialakítása is rafinált tud lenni, mint például:

[link]

[link]

2019. aug. 22. 13:44
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!