Egy ilyen transzformátor mennyibe kerülne?
20 kV-ról 230V-ra (3 x 16 A-re).
És honnan érdemes beszerezni?
18: milyen 1000V? Ezt meg én nem értem.
Mivel 20kV-os a meglevő vezeték, ami a közelben van, ezért a linkelt lapról ezt néztem, idézek:
Középfeszültség
Az 1kV-nál nagyobb, de 35kV-nál nem nagyobb feszültségszint.
Lakossági fogyasztók középfeszültségű vezetékre közvetlenül nem kapcsolódhatnak. Középfeszültségű hálózatra való csatlakozás esetén Önnek saját transzformátorállomást kell létesíteni. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ebben az esetben a transzformátorállomást Önnek kell üzemeltetnie és karbantartania!
Tehát nem az én igényem ennyi, hanem középfeszültségRE volna lehetőség csatlakozni.
Azóta felhívtam az infót, azt mondta, ők adnák és karbantartanák a trafót, és amikor az itt leírtakra rákérdeztem, nem tudta megmondani.
Most akkor mondja meg valaki, miért nem néztem jól az itt beidézett szöveget, amennyiben nem jól néztem?
Egy hozzászólásodon belül nem fedezed fel az ellentmondást, az önnek kell karbantartani, és hogy ők karbantartanák között? :)
Itt gyakorlatilag arról van szó, hogy a közcélú hálózatot te finanszírozod meg. Ezt nyivákolta mindeki, hogy nem lesz neked állampolgári alapon középfeszültséged. Vélhetőleg a tervezésbe se szólhatsz bele, mindent intéznek, te csak fizetsz.
Aztán, ha a szomszédod akar villanyt, ő is rácsatlakozik, de neki már nem kell megfizetni a 20 kV-os vezetéket és az állomást.
3x16A nem 230V hanem 400V.
Másodszor, Áramszolgáltató intéz mindent, neked csak be kell adnod az igényt, aztán fizetni a díjat amit mondanak. Egy oszloptrafó létesítése több milliós költség de ezzel te ne foglalkozz. Hidd el, nem csak a magad dolgát bonyolítod meg ha bele akarsz ezekbe ugatni. Vannak villamosmérnökök a szolgáltatónál akik azért vannak megfizetve hogy megtervezzék ami nekdd kell, és megrendeljék. Te csak egy új csatlakozás díját fogod megfizetni, ami ugyanaz mintha bárhol máshol csatlakoznál a hálózatra. Egyedül egy esetben több, mégpedig akkor ha 50 méternél hosszabb kábelt/vezetéket kell létesíteni a mérőórád és a kif csatlakozás között. (magyarul nem direktbe húzzák hozzád a villanyt, hanem előtte átmegy a szomszéd telke felett is, ahova oszlopot kell tenni.)
Mindegy, hogy milyen vezeték van a közelben, a lakossági fogyasztót csak a 230V/400V kisfeszültség* érinti.
A saját transzformátor akkor lenne érdekes, ha valami miatt >1000V kellene. (ipari létesítménynél előfordulhat)
Az alapfelállás az, hogy a ott levő középfeszültségről (20.000V) >1.000V de <35.000V kell kisfeszültségre (400V) <1000V transzformálni - ami a szolgáltató dolga.
Valószínűleg a kérdezőt a kV subfix zavarta meg, hogy az most pontosanhogymi.
(a k, mint kiló tehát ezer. Tehát 1kV az 1000V és így tovább)
* igazából a 230V az a 400V három fázis egy fázisa, még akkor is, ha nem jön ki a 400/3=230 matek. A váltóáram egy picit trükkös. El kell fogadni,hogy ez ilyen "oszt kész". :)
Még egyszer: NE akarj saját trafót. Lehet hogy most elfogadják. Aztán lejár neki valamilyen minősítése, leszarja a gólya, lesz rajta három rpozsdapötty, stb, csomó olyan magas labda, hogy a trafó x idő után miért nem felel meg, cseréltesd ki, vagy lekötik a hálózatról.
Lehet hogy most olcsóbb egy saját trafó látszólag, de mégis inkább fizesd ki a drágább kiépítést, mert akkor nincs közöd a trafóhoz. Ha kidönti az aszlopot egy traktor, ha belevág a villám és felrobban, a szolgáltató fogja cserélni a trafót. Ha a trafó a sajátod, akkor a trafó üzemeltetésével kapcsolatos minden költséget te viselhetsz majd.
A kérdezőt az zavarhatta meg, hogy ráment a honlapra és oda az van írva ami.
De az nem neki szól.
Attól hogy a telke fölött távvezeték van, nem fognak neki trafót kötni rá.
"3x16A nem 230V hanem 400V."
"igazából a 230V az a 400V három fázis egy fázisa"
Elég hülyén magyarázod a dolgokat, szerintem.
Három fázis, az 230 V _és_ 400 V is.
230 V mérhető a földhöz képest és 400 V a fázisok között.
Egyiket nevezzük fázisfeszültségnek, másikat vonali feszültségnek.
230 x gyök3 pedig "véletlenül" 400, a fázisban eltolt szinuszhullám sajátossága miatt, de ebbe itt már valóban kár lenne jobban belemenni.
Laikus szinten esetleg még annyit célszerű látni, hogy a szinkrongenerátorban a körben elhelyezett tekercsek mértani helyzetéből adódik a három fázis 120° eltolása, ami végül egy háromfázisú motorban pont vissza tud alakulni forgó mozgássá.
Nyilván itt szándékosan nem említem a póruspárok trükkjeit, miután abba sem érdemes belemenni, ezen a szinten.
ma 08:26
Nem akartam elmagyarázni, itt fölöslegesnek tartottam.
Mindamellett, köszönöm hogy mégis leírtad a magyarázatot, alapos lett, és hasznos.
Miután privát kérdés érkezett a póluspárokról, röviden itt válaszolnék, hogy mire gondoltam.
A személtető rajzokon általában csak körben szerepel három tekercs, de a valóságban ez nem ilyen egyszerű:
Egyrészt a fordulat összefüggésben van frekvenciával és a póluspárak számával (n = f/p).
Másrészt a póluspárak kialakítása is rafinált tud lenni, mint például:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!