Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Ez a toroid trafó jó lenne nekem?

Ez a toroid trafó jó lenne nekem?

Figyelt kérdés

Van egy 40 éves Saba erősítőm aminek felhevül 4-5 óra bekapcsolás után a saját kocka trafója ami 2x27 voltos, ki akarnám cserélni egy toroidra , találtam is egyet ami 2x28 voltos gondolom az 1 volt különbség nem számít, csak egy dolgot nem tudok azt hogy az erősítő AC bemenete hármas- 27V-0-27V, ennek a toroidnak meg négy eres a szekunder kimenete , sárga -zöld 28V, fehér-kék 28V, (norvég gyártmány), rá tudom kötni ezt a trafót az én erősítőmre ? A mérete pont megfelel ,sajnos aki árulja az nem tudja biztosan hogy rá lehet kötni vagy nem, egy képet küldött róla hogy kérdezzek meg egy szakit inkább.

[link]

Köszönöm előre is a válaszokat.

2018. dec. 26. 10:58
1 2 3
 1/21 repulo ***** válasza:

Nem azt kéne kideríteni előbb hogy a kocka mitől hevül?

Azért a régi cuccok rendesen túlméretezett trafókkal készültek általában.

2018. dec. 26. 11:02
 2/21 A kérdező kommentje:
Gondolom azért mert régi,zárlatos lehet a tekercs,amúgy meg leadja a megfelelő áramot az erősítőnek mert nagy hangerőn sem torzít szépen leadja a mély hangokat is , de elég ha áram alatt van akkor is melegszik nem is kell terhelni egyáltalán hogy felhevüljön.
2018. dec. 26. 11:09
 3/21 anonim ***** válasza:

Válaszd le róla az erősítőt, nézd meg, hogy terheletlenül is melegszik-e.

Ha igen, csere. Ha nem, akkor mehetsz tovább az erősítőbe keresgélni.

2018. dec. 26. 11:16
 4/21 A kérdező kommentje:
Ok. most kötöm le az erősítőről, de ha cserés akkor szerinted rá lehet kötni ezt a toroidot?
2018. dec. 26. 11:21
 5/21 A kérdező kommentje:
Sajnos már kezd is melegedni leválasztva is, a trafónak már forró a teteje, amíg be volt kötve áram alatt addig se melegedett semmije az erősítőnek csak a trafója.
2018. dec. 26. 11:54
 6/21 anonim ***** válasza:
Egészen minimális elektrotechnikai tudás hiányában akarod kicserélni? Mert akinek van egészen minimális elektrotechnikai tudása, az megméri egy voltmérővel a régit, majd megméri az újat, hogy ugyanazt adja-e, és berakja... Nyilván a négy vezetékből hármat kell csinálni, de nem tőben kicsípéssel, hanem kettő összekötésével. Melyik kettő? Nyilván egyik tekercs valamelyikje és másik tekercs valamelyikje. És itt jön a fentebb említett mérés. A két szélső ponton vagy az 54 V-ot mérjük, vagy a nullát.
2018. dec. 26. 12:08
 7/21 anonim ***** válasza:

A fehér-kék és sárga-zöld párosból kösd össze a két külön tekercs valamelyik végét.

Mérj rá, a szabadon maradt végekre, a külön mérhető feszültségek összegét kell kapnod.

Ha nem jó, akkor cseréld meg az egyik tekercs végeit, mert ellenütemben vannak.

Pl a sárga-fehéret összekötöd.

Ha nem jó, akkor a sárga-kék párost próbáld.

2018. dec. 26. 12:09
 8/21 anonim ***** válasza:

Még ekkora butaságot, annak a trafónak semmi baja.

Ezek így szoktak melegedni, ráadásul menetzárlatos trafóval nem is tudnád használni, főleg nem 4-5 óráig.

Vegyél toroidot, ami jobban melegszik, jobban zúg, kis szerencsével jobban megszórja mágneses térrel az erősítőt, ami nem arra lett kialakítva.

2018. dec. 26. 12:24
 9/21 anonim ***** válasza:

Egyébként is, 220 V-ra tervezett trafó melegedhet kicsit jobban 230 V-on, pláne az is lehet még több, helyfüggő.

De az sem árt, egyiknek sem.

2018. dec. 26. 12:29
 10/21 A kérdező kommentje:
Azért ennyire se kéne melegedjen most kapcsoltam le amikor már a trafó oldala, teteje megégette az ujjamat.
2018. dec. 26. 12:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!