Ez miért lehet?
Naponta többször van olyan érzésem mintha ez már megtörtént volna egyszer és sokszor még azt is meg tudom mondani hogy mondjuk az én kérdésemre mit fog válaszolni az az ember akitől kérdeztem. Ezenkívül még néhány mozdulatot is meg tudok mondani előre például az adott kérdés pillanatában/ előtte/ utána mit fog csinálni egy környező személy. Bocs a csapongásért de már eléggé kíváncsi vagyok hogy ez mért van.
16/f
Ez a déjà vu (dezsavű). A jelenség okát még nem sikerült teljesen tisztázni.
Az egyik hipotézis szerint az érzékelt dolog előbb kerül bele részlegesen az ember memóriájába, mintsem tudatossá válna, a tudatosítás pillanatában már ugyanaz az információ a memóriában is megtalálható, ezért érezzük azt, hogy a dolog már megtörtént.
Egy másik hipotézis szerint az agy időről-időre összeveti az éppen tapasztalt dolgokat az emlékeinkben tárolt dolgokkal, ellenőrzi, hogy konzisztens-e az éppen megtapasztalt valóság az emlékeinkben élő valósággal. Ha ellentmondást talál, kijavítja az emlékeket. Mondok egy példát. Főztél egy teát. Benned volt az elhatározás, hogy megiszod, és ugye ilyenkor el is képzeled, ahogy éppen iszod a teát. De valami közbejött, mondjuk egy telefon, így nem ittad meg végül is a teádat. De van benned egy emlék, hogy megittad. Ha most kimész a konyhába, ott látod a teádat, akkor az agy összeveti ezt azzal az emlékkel, hogy már megittad, ami így ellentmondás, ezért kijavítja az emlékedet úgy, hogy nem megittad, csak meg akartad inni a teát. A kettő együtt, hogy éppen valamit jelen időben érzékelsz – látsz, hallasz –, és az, hogy éppen emlékek lehívása zajlik, a kettő együtt okozza azt az érzetet, hogy egy adott esemény egyrészt most történik, másrészt emléklehívással párhuzamosan történik, azaz tűnhet úgy, hogy múltbéli esemény is egyben.
Mivel általában elég ritkán fordul elő – bár egy adott időszakban tűnhet gyakorinak – nem olyan könnyű a vizsgálata. Annyit tudunk, hogy nagyon fiataloknál – gyerekeknél –, illetve idősebbeknél sokkal ritkábban lép fel, mint mondjuk 20-30 éveseknél.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!