Aki meg van róla győződve, hogy egyedül ő normális, az hülye?
Nézőpont kérdése. Simán lehet hogy az általam definiált normális tulajdonságok szerint mindenki hülye. Objektíven maximum az átlagost veheted.
Gondolj bele hogy van egy adag otthonülős ember, aki vasárnap este otthon szeret ülni és könyvet olvas, szerintük nem normális hogy a másik csoport éjfélig a kocsmában iszogat, akik pedig az előző csoportot nézik hülyének.
Aki szerint egyedül ő normális, az Asperger-szindrómás, vagy autista.
Indoklás: Diagnosztizáltak, és a környékeken egyedúl én vagyok ilyen, csak a saját dolgaim a logikusak a neurotipikusokhoz képest. Rengeteget bántottak és minden ok meg indok nélkül félrevezettek rendszeresen és hitegettek meg cserben hagyrak. Továbbá nem találkoztam még magamfajtával, aki szintén "normális". Olyannal se sikerült még, aki neurotipikus ÉS normális. Pedig muszáj lennie, mert olyan nincs, hogy egyedül én lennék normális.
Alapvetően ha lebontjuk a "normális" kifejezést akkor az átlagost kapjuk meg. Én ezt a normális kaptafát csak birka effektusnak hívom. Innentől kezdve mindenki aki nem illeszkedik az átlagba az nem normális, vagy mondhatjuk úgy is nem átlagos.
A politikusok mert ők az átlagnál többet hazudnak, a sportolok mert az átlagnál többet mozognak, az autóversenyzők mert az átlagnál gyorsabban vezetnek és sorolhatnánk. Egyébként egy idő után mindenki önmagát érzi normálisnak és a többieket ostobának vagy elmaradottnak fogja tartani. Egy maraton futó számára tök normális, hogy fut napi 10-15-20 kilométert, egy átlag ember számára már nem az. Egy superbike versenyző számára normális, hogy 250-el megy az autópályán egy átlag ember számára viszont nem. Magyarán minden nézet és állapot kérdése. Egyébéknt ez az általánosítgatás vezet oda, hogy a társadalom szétszakad, te roma vagy én magyar, te kövér vagy én sovány, te csoró vagy én nem. Nagy hiba az embereket ostoba skatulyákba zárni akkor amikor az egység sokkal fontosabb lenne mint a különcség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!