Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Szerintetek is abba kell...

Szerintetek is abba kell hagynom a fogyózást?

Figyelt kérdés

Úgy érzem kezd betegessé válni nálam ez a diéta. 163cm magas és 59kg vagyok. Mindenki azt mondja, h csinos vagyok és most már álljak le. Talán testkép zavarom van..undorító dagadt disznónak látom magam,de próbálok vissza zökkenni mikor látom,h már nem 42es nadrágokat hordok,hanem 34-36osat. De nem megy tisztán látni a dolgokat,valami mindig kizökkent és már pszichológushoz is jártam e miatt,de semmit nem segített a kezelés, ugyan úgy behülyültem. A páromnak tökéletes vagyok,és ezt minde nap elmondja. Velem van a baj,talán önbizalom hiány. Mit tegyek,h változni tudjak?

27/L

2016. júl. 10. 20:56
 1/10 anonim válasza:

Mindenképp hagyd abba. Inkább sportolj!

Hidd el, hogy szép agy és jó az alakod. Szerintem ahhoz a magassághoz tökéletes az a testsúly. És a mérleget felejtsd el, mert nem mutat igazat. Az izom nehezebb, mint a zsír. A ruhaméret az igazi mérce. És a 42es gatyából 34-36os azért nem semmi. ;)

2016. júl. 10. 21:25
 2/10 2*Sü ***** válasza:

Próbáld meg racionálisan kezelni.

Először is ne nézegesd magad a tükörben, hanem számolj.

[link]

Ez alapján teljesen normális a testsúlyod, se híznod nem kell, se fogyókúráznod. Mindegy, hogy mit „érzel”, ez ad egy objektív mércét. Az embernek sokféle érzelmei vannak. Vannak teljesen irracionális érzetei. De ezeket meg lehet „szelídíteni”, le lehet halkítani, lehet őket uralni. Legfőképpen hideg fejjel, racionálisan végiggondolva ezeket. Erre jó a fenti testtömeg index kalkulátor, le tudja leplezni, hogy az adott érzeted irracionális, ami már elve egy lépés annak legyűréséhez.

Másrészt gondolj bele, hogy pontosan milyen konkrét, racionális dolgokban lenne neked jobb, ha vékonyabb lennél? Többet keresnél? Nagyobb eséllyel nyernél a lottón? Több dolgot látnál a világból? Viccesebb lenne ugyanaz a vígjáték tőle? Finomabb lenne mondjuk málna tőle? Nem. Esetleg lehetnek olyan területek, ahol jobb lenne, mondjuk jobb eséllyel találnál társat. Bár ott sem 1-2, vagy 5-10 kg fog számítani, hanem más tényezők, a személyiséged, stb… De mivelhogy már van párod, ezzel sem nyernél semmit. Egyetlen dolog történne, elégedettebbnek éreznéd magadat a testsúlyoddal kapcsolatban. De ez egy saját farkába harapó kígyó, olyan, mint a dohányzás, aminek azon kívül semmi haszna, hogy csökkenti a cigaretta utáni vágyat.

De ne csak magadat vizsgáld meg racionális szemmel. Nézd meg az ismerőseidet. Nézd meg melyiknek van jó alakja, melyik kövér. Majd nézd meg, hogy vajon az élet bármelyik területén sikeresebbek-e, jobbak-e, boldogabbak-e. Azt fogod látni, hogy általában nem, a testsúlytól – erősen tág határok között – igazából semmi nem függ. Vannak nagyon boldog, sikeres, ámbátor kövér emberek. Meg vannak bomba nők, kiábrándító helyzetben.

Gondolj bele, hogy az életedben mire emlékszel vissza szívesen, mik voltak a legemlékezetesebb, legszebb emlékeid, élményeid. Utána nézd meg, hogy ezek hogyan függnek össze a testsúllyal, egy kövér ember nem élhetné meg ezeket ugyanúgy?

Oké, ha tényleg valami pszichés oka van a dolognak, akkor nehéz ezt racionalitással felülírni, de érdemes megpróbálni. Felejtsd el a mérleget, a tükröt, a pszichológust, próbáld élvezni, hogy nyár van, nem kell fáznod, hogy van egy párod, akit – remélhetőleg – szeretsz és ő viszont szeret, élvezd a dinnye ízét, a madarak énekét, az eső illatát, stb…

Ha viszont nagyon nem tudod lerázni ezt a gondolatot, akkor valóban érdemes pszichológushoz fordulni.

2016. júl. 11. 02:31
 3/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Már ezek is sokat segítettek!!! Igyekszem tisztán látni,és nem ezzel foglalkozni. Boldog az életem és szeretettel teli. A második válaszoló felvetette,h mikor voltam igazán boldog és akkor milyen volt a súlyom. Most is boldog,de ez előtt akkor mikor terhes voltam és akkor plusz 20kg volt rajtam. Előtte viszont 48kg voltam és szörnyen depressziós. Már ebből kiindulva sem értem a mostani önmagam
2016. júl. 11. 06:14
 4/10 A kérdező kommentje:

Leírom,mert segítségért jöttem ide. Előző kommentemben írtam, h sokat segítettetek,de már akkor azon agyaltam,h mi legyen a mai menüm ami diétás...mostanra már a bevásárló listám is meg van...

Talán az okozta nálam ezt a zavart,h bedőltem a médiának ahol csupa jó testű nőket meg sovány csajokat mutogatnak..

2016. júl. 11. 08:17
 5/10 anonim ***** válasza:
Kérdező, akármennyire is lefogyhatsz, de ha nem vagy izmos, akkor így is úgy is zsíros és puhány leszel. Valaki tök soványan is lehet hájas, ha alig vannak izmai. Neked már nem fogynod kel, hanem izmosodnod. Próbálj kis súlyzókkal súlyzózni. A fogyózásról meg állj le. Ez persze nem azt jelenti, hogy ehetsz sok édességet meg hizlalós dolgokat. Pont ellenkezőleg. Ehetsz, de ha valami finomat, édeset akarsz enni, akkor egyél gyümölcsöket, zöldségeket. Mindenféle cukor meg adalékok nélkül. Ezen kívül egyél még húst. Meg fehérjét. Próbáld minél kevesebb zsiradékkal együtt "magadba juttatni" a megfelelő mennyiségű fehérjét. Ami ugyebár létfontosságú az izmokhoz.
2016. júl. 11. 12:46
 6/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ! :)

A kaja azt hiszem oké. Zöldség,hús, rizs,nagyjából. Lisztet zabpelyhet liszttel helyettesítem,olajat kókusz olajjal. Cukrot nem használok és nem is helyettesítek,megvagyok nélküle. Fehérje készítményt naponta egyszer fogyasztok,(tejsavó protein BiotechUsa) sport az ami még nem az igazi. A gond az,h most belátom nincs velem baj,de valami mindig kizökkent és mélyre esek.

2016. júl. 11. 13:45
 7/10 anonim válasza:
Semmi testképzavar nincs emögött szerintem, ez csak a korszellem, divathullám. Majd lecseng és másra fogsz rákattanni. Gondolom korábban is elkaptak az aktuális trendek, voltál hipszter, vagy emo, vagy mittudomén mi volt előtte. Most az egészségfanatikusok a menők, ez terjed. Semmi gond, nem vagy se anorexiás, se túlsúlyos, azt eszel, amit akarsz. Ha lesz másik hobbid, majd felhagysz ezzel.
2016. júl. 13. 10:39
 8/10 A kérdező kommentje:
Nem követtem soha semmit. Mindig kilógtam a sorból. Nem hiszem,h lesz más hobbim,nem tini vagyok már, de azért köszönöm a választ :)
2016. júl. 13. 17:00
 9/10 2*Sü ***** válasza:

> Lisztet zabpelyhet liszttel helyettesítem

Gondolom azt akartad írni, hogy a lisztet zabpehellyel. Remek, csak kalóriában nüansznyi különbség van. Viszont a zabpehelyben több a fehérje, meg a zsír.

> olajat kókusz olajjal

Megint csak nüansznyi a különbség kalóriában és zsírtartalomban. A kókuszolajban a telített zsír kevesebb, maximum a koleszterinszinted lesz tőle jobb, de súly szempontjából ez mellékes.

> Cukrot nem használok és nem is helyettesítek,megvagyok nélküle

A kérdés, hogy a szervezeted tápanyagigénye is ezt mondja-e.

> tejsavó protein

Nagyszerű fehérjeforrás, de hiányzik belőle egy csomó tápanyag. (Pont ez a lényege.) De ez vissza tud ütni rendesen. (Lásd később.)

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Ne helyettesítgess semmit semmivel. Egyén normális kaját, megfelelő mértékkel. A fogyókúrákkal is az a probléma, hogy a szervezet bizonyos tápanyagok hiányát érzi. Mikor abbahagyod a fogyókúrát, a szervezet arra van kondicionálva, hogy tartalékoljon, fogyasszon valamiből többet, mint amire szüksége lenne. Az ilyen „egyél csak ……-t” jellegű diétákkal is az a gond, ami a régi paraszti kultúrában volt. Ha csak krumplit eszel, akkor hiába eszed, éhes maradsz, mert a szervezetednek húsra van szüksége, így jelez, hogy egyél még, mert nem kaptál elég húst. Te – mivel éhes vagy – eszel is… Krumplit, mert azt van csak. Na ez lehízáshoz vezet.

Most lehet, hogy összeraksz egy diétát, ami kalóriában oké, zsírban, fehérjében, szénhidrátban számszerűleg oké, csak mondjuk egy adott vitaminból, tápanyagból nincs benne elég. Akkor bizony a szervezet továbbra is éhes lesz erre, amint van lehetősége, elkezd tartalékolni. De úgy általában mindenből.

Az a normális, ha az ember mértékkel, de változatosan étkezik. A mértékkel itt azt jelenti, hogy nem kell hű de jóllakottnak érezned magad, de mikor felállsz az asztaltól, nem szabad azt érezned, hogy még éhes vagy. Nyugodtan lehet cukorral inni a kávét. Nem attól a két kockacukortól fogsz kg-okat felszedni. (Elvégre mégsem 2 kg cukrot eszel meg ugye.)

Amúgy általában nem az a baj, hogy túl sokat eszünk. A legtöbb ember teljesen normális adagokat eszik. A probléma, hogy városi életvitelünk miatt általában nem mozgunk eleget, az emberi szervezet nem ennyire lusta üzemmódra van kihegyezve. Nota bene régen aktív néptáncos voltam. Napi 2*3 óra tánc + fellépések, biciklivel jártam, azért napi 2-3 km-t letekertem, de otthon is állandóan mozogtam. Viszont nagyon vékony voltam, a normálistól vékonyabb. Simán megettem egy 40 cm-es pizzát vacsora gyanánt, egyszer egy nyári táborban vacsoraképpen – jó, úgy 5-6 óra leforgása alatt – megettem 10 tányér túrós tésztát, cukorral, tejföllel. Meg úgy húst ettem hússal. Mégis voltam fiú létemre 180 cm-el, vagy 57 kg. Mára a táncot abbahagytam, informatikus vagyok, rendszerint ülök egész nap. Hiába eszem relatíve keveset, igyekszem több zöldséget fogyasztani, a napi 1 sört is elhagytam, mégis csak jönnek-jönnek föl rám a kilók. De nem fogyókúráznom kellene, hanem mozognom. (Sajnos ez nehezen kivitelezhető a jelenlegi élethelyzetemben, de ez már az én problémám.)

2016. júl. 14. 01:21
 10/10 A kérdező kommentje:
Értem amit írsz, kedves utolsó. De pl mivel van több vitamin egy pizzában,mint egy zöldséges rizs,csirkemell kombóban? Én éhes soha nem maradok. A táplálkozásom nem mondanám egy oldalúnak egyszerűen csak kordában tartom a haszontalan szénhidrát bevitelt. Nullára nincs lecsökkentve,csak kihagyok pár dolgot. Ezt a fajta diétát pedig abba hahyni se nagyon tudom, mert jobban érzem így magam fizikailag mintha úgy ennék mint régen. Fehér kenyér, sütik stb. Úgy gondolom semmit nem vonok meg magamtól. Nem rég voltam teljes vérkép vizsgálaton és minden tökéletes. Szóval nincs vitamin hiányom se. 20kg ot adtam le eddig ezekkel a változtatásokkal. Az lehet,h nem nagy a kcla különbség,de lassan felszívódó ch van a zabpehely lisztben pl, így nem lesz éhes az ember már fél óra múlva. Te szerencsés vagy, h sovány voltál pusztán mozgástól. A legtöbb ember,ha nem diétázik hiába mozog, csak szinten tart, de nem fog fogyni. Akinek max 45perc ideje van mozgásra az annyi kcla t nem fog tudni ledolhozni amit leírtál, h ettél. És ha még csak azt dolgozza le,attól még nincs fogyás.
2016. júl. 14. 06:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!