Szerintetek ez depresszió vagy csak egy rossz korszak, ami majd elmúlik?
Kérlek, ha tudtok, segítsetek. 20 éves nő vagyok, egyetemista Budapesten. Kívülről nagyon boldognak, elégedettnek tűnhetek az ismerőseim számára. Egy olyan fiatalnak, aki mindig mindenhol ott van, megy, csinálja, aktív, pörög. Suli mellett dolgozok, táncolok, újságot írok, egy színjátszókör tagja vagyok, szabadidőmben bulizok, utazgatok. Szingli vagyok, de vannak barátaim, akiket nagyon szeretek, a családommal is jó a viszonyom. Ha összefutok egy régi tanárommal, ismerőssel, mind azt mondja, valósággal ragyogok, hogy szinte kivirágoztam- látni, hogy jól érzem magam a bőrömben.
Nem tudom, sosem voltam jó színész, de úgy látszik, ezt a szerepet mégis sikerült mindenkivel elhitetnem. Ugyanis én mindent érzek, csak azt nem, hogy kivirágoztam volna. A legrosszabbak a reggelek. Egyszerűen nem látok okot arra, hogy kikeljek az ágyból. Hatalmas erőfeszítésbe telik minden ébredés. A nap folyamán jobb, megyek és csinálom a dolgom, de ha valaki megkérdezi, mit csinálnék abban a percben legszívesebben, azt mondom, hogy aludnék. Az alvás a nap legjobb része. Legszívesebben örökké aludnék, sosem kelnék fel. Csak aludnék, aludnék és aludnék. És nem azért, mert utálnék élni. Nem utálok. Inkább csak... nincs kedvem. Nem tudom, miért, de minden motivációmat elvesztettem az élethez. Egyszerűen teljes közönyt érzek az élet felé. Sokszor gondoltam az öngyilkosságra, egyre gyakrabban pislogok a konyhakés felé öntudatlanul is. Tudom, hogy butaság és az önzés magas foka, de míg régebben úgy voltam vele, hogy sosem tenném meg, most egyre inkább azt érzem, hogy ha utána örökké aludhatok, akkor esetleg... A suli is tetszik, érdekel, amit tanulok. Ennek ellenére nem bírom rászánni magam a tanulásra. Naphosszat csak ülök a gép előtt, nem haladok az anyaggal, az egyik rossz ZH jön a másik után. És nem értem, miért van ez! Gimiben nem volt ilyen, én mindig mindent meg tudtam tanulni, mert ha kellett, megerőszakoltam saját magam, és addig ültem ott, amíg nem tudtam. Még azt is megtanultam, aminek semmi értelme nem volt, naphosszat magoltam a kémiát, miközben egy szót sem értettem belőle és utáltam. Most olyat tanulok, ami érdekel, mégsem vagyok rá képes. Nem értem. Normális párkapcsolatot sem tudok kialakítani. Egy hónap alatt 4-5 különböző egyénnel kavarok, de semmi komoly. Magányos vagyok, de nem tudok elképzelni olyan embert, akihez szívesen kötődnék. Kommunikációs problémám is van, nehezen elegyedek beszélgetésbe idegenekkel nagyobb társaságban, sőt sokszor nemcsak ismeretlenekkel, de barátokkal is. Sokszor van, hogy néma csöndben ülök végig egy sörözést, míg a többiek beszélgetnek, mert egyszerűen nincs mit mondanom, vagy ha van is, mire megfogalmazom a fejemben, hogy hogyan is kéne mondani, addigra rég más témánál járnak. Egyre többször sírok egyedül, mert szégyellem magam, hogy csalódást okozok a szüleimnek, mivel nem érzem magamban az erőt ahhoz, hogy tisztességesen befejezzem az egyetemet, ne csak úgy bukdácsoljak. Mostanában az étvágyam is megnőtt, sokat eszek, egyfolytában rágcsálok valamit (ha más nincs, a körmeimet, de azokat már véresre vakartam egytől egyig), fel is szedtem pár kilót.
És már csak azért is utálom ezt az állapotot, mert mindenem megvan ahhoz hogy boldog legyek: kezem, lábam, barátok, család, tető a fejem felett, nem szenvedek hiányt semmiben. Nem érzem fairnek, hogy én hisztizzek, amikor mások sokkal nehezebb körülmények között hoznak ki magukból sokkal többet (nem egy csoporttársam). Nem tudom, mit tegyek, de egyre inkább közeledik a vizsgaidőszak, és nem akarok azok közé tartozni, akik rögtön az első évben kibuknak. Szeretnék végre magyarázatot arra, hogy mi okozza ezt az állapotot, és hogy lehetne javítani rajta. Ha tudtok tanácsot adni, szívesen fogadom. Nincs sok időm, és ha továbbra is így fog menni (vagy inkább nem menni) a tanulás, rövid időn belül búcsút inthetek az egyetemnek :( Előre is köszönöm!
Én talán azt tudnám tanácsolni, hogy keress egy olyan személyt akinek ki tudod önteni a lelked.
1-es voltam.
Egyébként a leírtak alapján egy igazi jó ember vagy ami nagyon ritka manapság, és igazán rendes vagy, hogy másokat vígasztalsz miközben neked is szükséged lenne valakire.
Egyébként esetleg letudnád ìrni, hogy pontosan miért érzed magad így?
Én egy nagy ürességet érzek egyébként és nem tudom megfogalmazni, hogy pontosan mi is hiányzik. :(
Azért én Neked nagyon sok kitartást kívánok, hogy sikerüljön megoldani ezt a próblémát.
Nem tudom megmondani, miért van ez. Körülbelül szeptember-október környékétől érzem magam egyre rosszabbul, amikor az egyetem is kezdődött. Nem is ürességet érzek, inkább közönyt és tanácstalanságot.
Nem tudom, hogy ez már olyan szintű probléma, amivel szakemberhez kéne fordulnom, vagy hogy ez az igazi depresszióhoz képest semmi, csak pár rossz hónap. Nem tudom megítélni, mennyire rossz ez az állapot. Nincs viszonyítási alapom. Mert félek, ha nem kérek segítséget, egyszer csak túl késő lesz. De ha meg nem lenne muszáj segítséget kérni, és egyedül is meg tudnám oldani (ebben kérem a tanácsotokat és a tapasztalataitokat), az azért is lenne jó, mert akkor nem idegesíteném feleslegesen a szüleimet és a barátaimat.
Talán az is egy ok lehet, hogy attól félsz, hogy nem fog sikerülni befejezni az egyetemet és csalódást fogsz okozni a szüleidnek.
Bízzál magadban jobban, gondolj arra, hogy felvettek és olyan szakon tanulsz amit szeretsz.
Eszembe jutott még valami, lehetséges, hogy az egyetem miatti nagy nyomás miatt kialakult egy megfelelési kényszer és a megfelelési kényszer miatt lettél depressziós.
Szóval próbáld leküzdeni, gondolj pozitív dolgokra és gyűjts egy kis önbizalmat. :)
Igen, ez depresszió, vagy depresszióközeli állapot. Aminek a kiváltó oka egyértelműen az, hogy kiégtél.
Talán pont az eddigi túlzott hajtás bosszúlja most meg magát ("naphosszat magoltam a kémiát, miközben egy szót sem értettem belőle és utáltam"), de lehet, hogy az egyetem miatt jelentkezett ez nálad.
Persze, mindent szépnek és jónak írsz le, de ha a dolgok mögé nézünk, valami teljesen más kép tárul elénk.
Szereted, amit tanulsz? Nem, nem szereted. Valamikor lehet, hogy szeretted, meg maga a téma lehet, hogy valamilyen szinten érdekel, de ez még nem jelenti azt, hogy szereted, meg szívesen is foglalkozol vele. A kettő között óriási különbség van. Amit tényleg szeret az ember, azt ég a vágytól, hogy tanulhassa vagy csinálhassa. A te esetedben pusztán csak érdekel a dolog, de nem szereted.
A sulira is azt írod, hogy tetszik. Igen, így ránézésre, ha más mesélne róla, tetszene. De nem szereted. Megint csak nagy különbség.
Megkeseredtél, befásultál. Tele a hócipőd a tanulással, nyűgnek érzed az egészet, emellett stresszelsz azon, hogy mi lesz, ha nem sikerül... és ez kihat az egész életedre.
Az, hogy magadba zárkózol, az csak ront a helyzeten. Aztán találhatsz ki persze hangzatos elveket, hogy miért nem vagy hajlandó megnyílni mások előtt, de ez a "mindenkinek megvan a saját baja" annyira mondvacsinált kifogás... Ha mindenki így állna hozzá, az emberi kommunikáció megrekedt volna kb. egy teknősbéka szintjén. Szóval tessék megnyílni (már csak azért is, mert ez a magadba fordulás hosszabb távon az emberi kapcsolatoknak is árt), ha máshogy nem egy, kérd szakember segítségét. Igen, persze, "neki is megvan a maga problémája", de nála talán ez annyira nem zavarja, hiszen ő csak a munkáját végzi. :)
Nem szégyen segítséget kérni, és egy pszichológust nem csak akkor szabad felkeresni, ha már végképp, menthetetlenül összecsapnak a hullámok a fejed felett. Sokkal jobb, ha még a nagy problémák előtt a nekiállsz kezeltetni a gondjaidat.
Az is a baj, hogy te mindent nézel, csak magadat nem. Mit szólnak a barátok? Mit szólnak a szülők? Nem vagyok-e a terhükre? Stb. Ami szép és jó, csak brutálisan eltúlzod.
Az pedig, hogy másnak a problémái durvábbak, még nem jelenti azt, hogy a tieid ne lennének súlyosabbak. Tudod, nem csak a drog, halál, és betegség jelenthetnek komoly megterhelést. Attól, mert másnak komolyabb problémái vannak, még nem szabad a sajátjaidat elhanyagolni. Az pedig, hogy megvannak a kezeid, lábaid, és van tető a fejed felett, az nem elégséges feltétele a boldogságnak. Inkább csak a szükséges feltétele annak.
Na, és akkor most gondold át: mit akarsz te VALÓJÁBAN?
Ne arra válaszolj, hogy a szüleidnek/ismerőseidnek hogy akarsz megfelelni, vagy hogy elvből milyen célt tűztél ki, hanem hogy mi az, amit szeretnél az élettől? Miért gyötröd magad az egyetemmel, ha nem megy? Nem lehet, hogy egyszerűen te nem ezt akarod? Most még nem késő váltani, és csak egy év megy veszendőbe miatta. Később sokkal nagyobb áldozatokkal jár majd váltani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!