Baj/elítélendő ha fél cigány létemre utálom a cigányokat? 18/L
Egy ideig egy gondoltam hogy nem szabad elítélni őket stb,de ez megváltozott,mert lényegében jogosan,miattuk utálják azt az 1-2 normálisat,bár a legtöbb barátom magyar,de olyanoktól akik alig ismernek miattuk hallok olyanokat hogy semmiért nem mernének szólni nekem(bár nincs is miért,mert nem teszek olyan dolgokat)mert jönne a "családom",holott életembe nem verekedtem,nem kötekedtem senkivel és a magyar anyámmal élek,aki szintén nem verekedne soha(max ha önvédelem vagy elismerem,lehet pl megvernék a gyerekét ok nélkül,akkor lehet igen,de ezek szélsőséges helyzetek)és mondhatnak bármit,gúnyolhatnak,egyébként sem rohanok anyámhoz ezzel,a családom többi(cigány)tagjához pláne nem,kapcsolatot sem tartok velük.
Na meg látom mit csinálnak az utcán,lopnak,fenyegetőznek és ezt tartják menőnek stb stb. Illetve már a beszédstílusoktól rosszul vagyok és ott a saját tapasztalatom is,hogy pár éve épp csak kicsit meglöktem véletlen egy cigány lányt a vállammal,bocsánatot kértem,de kb megfenyegetett,szinte rámkiábalt hogy "vigyázzak hogy közlekedek".
Szóval elég tapasztalni és látni hogy mit csinálnak,hogy viselkednek,inkább nagy ívben elkerülöm mindet,ha látok egyet is.
"Megesik,hogy haragszom arra is aki általánosít,de be kell valljam valahol jogosan teszi."
De azért, ha téged érint az általánosítás, akkor felháborodsz. Például itt.
"találkoztál bunkó romákkal? mennyivel?"
Én rengeteggel. Egy ki is rabolt gyerek koromban.
Bizony baj. Bármilyen csoportot utálni baj, elsősorban neked. Baj akkor is, ha saját csoportodról van szó, akkor is ha más csoportjáról. Maga az utálkozás, gyűlölet, lenézés a baj.
Jézus véleménye szerint, másra haragudni, mást gyűlölni önmagában a gyilkossággal egyenértékű súlyos bűn.
Hallgasd csak:
Mát. 5,21-22
Hallottátok, hogy megmondatott a régieknek: Ne ölj, mert a ki öl, méltó az ítéletre.
Én pedig azt mondom néktek, hogy mindaz, a ki haragszik az ő atyjafiára ok nélkül, méltó az ítéletre: a ki pedig azt mondja az ő atyjafiának: Ráka, méltó a főtörvényszékre: a ki pedig ezt mondja: Bolond, méltó a gyehenna tüzére.
A ráka semmirekellő, mihasznát jelent, ez valakinek a társadalmi megbecsülését rombolja le, ezét mondja Jézus halálos bűnnek.
János apostol levelében tovább pontosítja a krisztusi tanítást:
1 János 3:15
„Aki gyűlöli az Ő atyjafiát, mind embergyilkos az.”
Nem azert baj mert cigany letedre iteled el a ciganyokat ,hanem az h eliteled oket. Nekem az ijen emberek mint te keseritik meg az eletemet. A ciganyok nagyresze pedig csak hangosan beszel meg maas kultura ,de ezt tudhatnad. Es csak azert mert nem szeretnek dolgozni...ki monta h el kell menni dolgozni? Ez a te eleted es senki nem mondhatya meg neked h meny el dolgozni. Kerlek ne utald oket...
15/l
Ja es ahogy mar valaki elob monta :azokat iteld el akik eloiteletesek meg "azal a par normalis ciganyal szemben". Ha zavar h sokan segejbul elnek akor iteld el a kormanyt aki oket segejeszteti...iteld el a bunozoket ,borszintol fugetlenul,viszont elso latasra NE itelkez. Akor a te eleted sem lesz teli gyuloletel ,es nagyon sok ciganynak is nagyot segitenil :))
hidd el nagyon sok ciganybol ki olik az emberek a joszivuseget meg a szeretetet.meg a bizalmat mas emberek irant...
Én sem szeretek általánosítani csak azért ha megnézitek a komoly életellenes vagy rablással elítéltek arányát és nem a kozmetikázott statisztikát abból levonhattok egy valós következtetést.
Minden meglehet természetesen indokolni hogy nem kapnak munkát,éheznek,nélkülöznek,temperamentumosabbak,más kultúrkör stb. Ezért viszont nem kellene csoportosan sakálok módjára rátámadni egy egy fószerre és egy cigiért megszurkálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!