Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Ha valaki szociopata akkor...

Ha valaki szociopata akkor zarhatjak elmegyogyintezetbe?

Figyelt kérdés

2014. jún. 4. 22:36
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
0%
Akkor válik valaki szociopatává amikor már elkövet olyat amit nem kéne.Az egy dolog ha valaki csak gondolja hogy megtudná tenni.Egy igazi beteg ilyeneken nem gondolkozik hanem cselekszik! Tehát nem intézetbe megy hanem börtönbe!
2014. jún. 5. 10:17
 12/31 anonim ***** válasza:

Ez sem igaz! A legtöbb szociopata kielégül azzal hogy a környezetét terrorizálja: szüleit, párját, kollegáit. Nagyon kevesen jutnak odáig hogy valódi bűncselekményt kövessenek el! De lelkileg is óriási károkat tudnak okozni az ismerőseiknek, ezt meg ugye nem bünteti a törvény.

Nem minden szociopata egy Hannibal Lechter! Ne higgyétek hogy mindegyik gyilkol!

2014. jún. 5. 10:21
 13/31 anonim ***** válasza:
0%
Akinek nincs félelem érzete semmi iránt.Az miért ne gyilkolna? Az igazi betegek azok nem állnak meg holmi lelki terrornál!
2014. jún. 5. 10:26
 14/31 anonim ***** válasza:
Amúgy egyszerű a dolog...Mi kell ahhoz hogy az embert elmegyógyba zárják? otthon való terrorizálásért még senkit nem vittek be...Szóval határok még is csak vannak.
2014. jún. 5. 10:31
 15/31 anonim ***** válasza:

Fogalmad sincs a témáról, de akkor meg minek okoskodsz?

A szociopata egyáltalán nem az álmokfutó sorozatgyilkost jelenti! Sőt a sorozatgyilkos sem mindig azért gyilkol mert szociopata. Küldök egy linket, ahol tömören össze van foglalva, milyen egy pszichopata, olvasd el mielőtt azt hiszed, értesz hozzá.

[link]

2014. jún. 5. 10:35
 16/31 anonim ***** válasza:
Köszi a cikket,Én inkább wikiztem hogy tisztába legyek...De akkor az elmegyógyba kiket szoktak bevinni?
2014. jún. 5. 11:32
 17/31 anonim ***** válasza:

Nem tudom, nem vagyok pszichiáter. De gondolom azokat, akiket a törvény is cselekvőképtelennek itél. Akik olyan alacsony agyi szinten vannak, hogy gondozó kell hozzájuk, akiknek olyan instabil az idegrendszerük, hogy kitöréseik ön és közveszélyesek. Szerintem...

Aztán hogy valójában mi van, azt nem tudom. De szerintem egy szociopata előbb kerül börtönbe mint bolondok házába, mert csak úgy derülhet ki hogy bolond, ha elkövet valami bűncselekményt. Ha csak az ismerőseit terrorizálja, azzal nem sokat lehet kezdeni.

2014. jún. 5. 14:16
 18/31 anonim ***** válasza:
De ha nem is fogja fel a tettei súlyát akkor egy gyilkos a diliházba kerül ezen az alapon nem? :)
2014. jún. 5. 16:56
 19/31 anonim ***** válasza:
Tisztában vannak a tettükkel és annak súlyával, de nem foglalkoznak vele, mert nem érdeklik őket a következmények.
2014. jún. 5. 23:36
 20/31 Manton Jager válasza:
100%

A szociopaták elenyésző százaléka gyilkol, vagy megy bele komolyabb testi inzultusba. Ők általában okos, elszánt, jó helyzetfelismerő és problémamegoldó képességgel megáldott emberek, akik jóeséllyel sikeresek is az életben, de nem sok empátia szorult beléjük. A legtöbb magas beosztású hivatalnok, igazgató, politikus és pénzember, sőt, megkockáztatom, celeb szociopata, mert nem okoz nekik lekifurdalást, ha szarba vesztek x millió embert - köztük saját magukat is gond nélkül eladják a céljaikért. Lehet családjuk, általában van is, és nem igaz, h nem tudnak szeretni, csak ez sokkal hátrébb szorul a mindennapi teendők listáján... a törtető, egosta, karrierista szavak (már ha jogosak) sok esetben valóban szociopatát jeleznek. Valóban vannak kutatások, amik bizonyítani látszanak, hogy a szociopátia valójában egy agyi rendellenesség tünete, de ahogy a pszichopatáknál is, itt is komolyan befolyásoló tényező a környezet is, mind a megjelenés, mind a súlyosság tekintetében.

A pszichopaták ezzel szemben általában nem túl intelligensek, alacsony társadalmi körből érkeznek, és többnyire dühből, az eközben megtapasztalt élvezetből, belső kényszerből ártanak másoknak, minden különösebb cél nélkül. Hiányzik belőlük az érvényesülési vágy, ez inkább komplexusok formájában jelentkezik - a legtöbbnek szörnyű gyerekkora volt, verték, moelsztálták, vagy egész egyszerűen olyan környéken nőttek fel, ahol az erőszak mindennapos volt, mondhatni természetes. Köztük sokal nagyobb arányban fordulnak elő mentálisan egyéb módon is sérült emberek, a fokozott agresszió, dühkitörések, beszűkült tudatállapot, stb. is jellemzőek. Agyi rendellenesség is sokszor kimutatható itt is.

Természetesen minkét kategóriában akadnak szép számmal kivételek, akik nem felelnek meg a fentieknek, de amennyire én utánanéztem anno, maga a diagnózis felállítása is elég... friss és problémás jelenség, sokakra mondják, hogy pszichopata, ha vmi szörnyűséget követ el. Valószínűleg sokakat félre is diagnosztizáltak az elmúlt 40 évben, főleg az USA-ban, a sok Bonny és Clyde, meg államokon át menekülő kéjgyilkos kapcsán; merthogy ez is divat lett, mint mondjuk a hiperaktivitás, vagy az asperger.

Ezzel együtt az is igaz, hogy a ma legelfogadottabb álláspont szerint a pszichopaták döntő többsége csont nélkül szociopatának is tekinthető, a pszichopátia gyakorlatilag a szociopátia legsúlyosabb formája - minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár. Maga a betegség, vagyis inkább... állapot azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy elmegyógyba való emberek lennének!

Ha kicsit körbe nézünk, azt látjuk, hogy a társadalmunk felső rétegeiben nagyon durván megszaporodtak a szociopata beállítotságú emberek (akár azok orvosilag, akár nem), ez az életmód - no empátia, pörgés, mások érzelmeinek, érdekeinek ignorálása, az átgázolás a másikon, a pénz riasztó magasságokba emelése, stb - minden kétséget kizáróan az egyik leghatékonyabb módja az érvényesülésnek, főleg az üzleti, vállalati, marketing szférában. A legsikeresebb emberek ilyenek, és mint tudjuk, mindig a legsikerebb egyedek voltak az evolúció nyertesei.

A mi korunk még hőbörög ezen, elítéli az egészet, és jön a szeretettel, meg az összetartással, az élni és élni hagyni elvvel, sőt, még azt is megkérdőjelezi, hogy az ilyen emberek boldogok-e egyáltalán? Sikeresek-e, ha csak ahhoz értenek, hogy kell a tisztességes embert a sárba döngölni, meg megölni, meg családokat tenni tönkre, ésatöbbi... De ez a generáció is kihal lassan, a "mai fiatalok", a kütyüikkel, a kozmopolita életmóddal már sokkal közelebb állnak a szociopaták által egyre inkább megvalósuló, szociopatáknak kedvező világrendhez, szóval jobb, ha megszokjuk, hogy a "tisztességes, jó ember", a “kisember” mint apánk-anyánk, előbb-utóbb kissebbségbe kerül, mind létszám, mind a sorsáért felelősek táborában. (Bár ez utóbbi sztem már most igaz...)

Lehet, hogy most betegségnek, agyi rendellenességnek, nem megfelelő agyműködésnek tekintjük, de sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy egy komoly jelentőséggel bíró, az egész emberi fajt érintő evolúciós ugrást érünk tetten, amikor szociopátiáról beszélünk... és ennek túlzott megnyilvánulása csak a pszichopátia.

2014. jún. 6. 15:10
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!