Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Mensa hungariqa (IQ), önelégül...

Mensa hungariqa (IQ), önelégültek társasága?

Figyelt kérdés
Csak nekem zavarja a csőrömet, hogy van ez a társaság aztán 0 társadalmi/szociális stb tevékenységet folytatnak, de az önpolírozás az megy. Facebook oldalukon a megosztások: nehéz az élet okosan stb...

2014. márc. 11. 11:50
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
61%

A honlapon rajta van, hogy mi az az IQ. Az IQ az amit IQ tesztek mérnek.

Nem jelenti azt, hogy ettől feltétlenül mindenbe jó lesz, csak annyit, hogy ebben a dologban jó vagy. Mondjuk elég erős korreláció van az IQ és egyéb mentális képességek között, de ez más kérdés.

2014. márc. 11. 22:21
 12/17 Wadmalac ***** válasza:
80%

Érdekes módon két fajta ember fúj rájuk.

1. megpróbálta a tesztet és olyan xar lett, hogy inkább nem is beszél róla

2. meg sem meri próbálni, mert fél, hogy tönkretenné az önmagáról alkotott cúcsszuper képet, nem is beszélve arról, hogy még megtudja valaki....

Állat korunkból megmaradt ösztöncsökevény azon csoportokkal szembeni utálat/agresszió, amelyekhez nem tartozunk.

2014. márc. 14. 13:47
 13/17 BringaManó ***** válasza:
9%
és a legboldogabbak esetében mindez ötvöződik a Groucho Marx-idézettel: nem lenne olyan klub tagja, amely hajlandó őt bevenni a tagjai közé ;-)
2014. márc. 25. 10:05
 14/17 OfCourseIStillLoveYa válasza:
75%

Mindenkinek szíve joga társadalmi vagy szociális tevékenységet nem végző társaságokat létrehozni. Könnyen lehet, hogy emellett részt vesz olyan szervezetek munkájában is, amelyeknek van ilyen fókusza.

De a Mensa nem erről szól. Az alapgondolat az volt, hogy azok az emberek, akik hasonítanak valamiben (a magas intelligenciában), hasonlíthatnak ezzel összefüggésben más dolgokban is.

Én megcsináltam a Mensa-szintet, online, aztán a megadott helyszínen is, de nem csatlakoztam a Mensához. Nem azért, mintha önelégülteknek tűntek volna (egyáltalán nem tűntek annak), hanem azért, mert nem különösebben hozott lázba, amit csinálnak.

"semmire sem garancia a magas IQ, aminek bár van tudományos alapja (statisztika) de mégsem érzem olyan fokmérőnek mint mondjuk mennyi egy méter, esetleg egy pontos fizikai egység... mászóval nem TÉNY... ráadásul azért mert Ők ezt tényként kezelik attól még nem az... inkább olyan mint a vallás"

Nem, egyáltalán nem olyan. Az IQ tesztek megfelelnek a tudományos kísérletek alapfeltételének, hogy ellenőrzött, azonos körülmények között azonos eredménnyel megismételhetőek. Én például minden standard IQ tesztet 158-160-as eredménnyel megírok (ezek 160-ig mérnek, de bizony extrém magas IQ-val is hibázik néha az emberfia).

Aztán, ha ezt a legutóbbi mondatot el találom mondani valakinek, akkor a legtöbb esetben egy beképzelt tökfilkónak tart. Pedig Usain Bolttól sem beképzeltség, ha azt mondja: "nagy valószínűséggel sokkal gyorsabb vagyok nálad", hanem egyszerű tényközlés.

Ráadásul az IQ még csak annyira sem teljesítmény, hanem egyszerű adottság, azért én soha két szalmaszálat nem tettem keresztbe, hogy négy standard devianciával magasabb legyen az intelligenciám, mint az átlagé, úgyhogy teljesen értelmetlen is lenne erre "beképzeltnek" lennem.

De beképzeltség-e azt állítanom, hogy ha felmerül egy kognitív probléma, akkor nekem van arra a legjobb esélyem arra, hogy a legadekvátabb megoldást adjam, és/vagy a leggyorsabban? Ez szintén nem beképzeltség, ez tényközlés, és az IQ teszt ezt be is méri, a 160+ intelligencia előfordulása 30 ezer emberből egy, viszonylag ritkán futok össze valakivel, akinek ezek a képességei jobbak lennének.

Más kérdés, hogy szociális és érzelmi intelligencia nélkül lehet belecsavarodni hülyeségekbe. Ha megszokod, hogy az esetek többségében neked lesz igazad (hiszen te végzed a leghatékonyabban a kognitív kalkulációt), akkor könnyen elhiszed, hogy mindig neked van igazad. És ettől ugyan pont ugyanolyan arányban lesz igazad, mint korábban, ellenben a hibás megoldásaidban sokkal konokabban kezdesz el hinni. Ami összeségében ugye egy mínuszos hatás, ráadásul akkor aztán totálisan beképzelt majomnak fog gondolni mindenki.

Ott a sebesség kérdése is. Egy extrém magas intelligenciának fájdalom lelassulni az átlagos tempóra. Komolyan mondom, fájdalom, olyan, mintha egy csemegeboltban állna az ember egy végeláthatatlan sorban a kasszához. Itt is lehet idegesítő szokásokat felvenni, mint például a sürgető válaszok ropogtatása: "Igen, igen! És akkor?; Térj a lényegre!; Értem, értem, jó, mondd már azt, hogy ...". A másik oldalról pedig a magas intelligencia kifejezésében sokszor követhetetlennek, ugrándozónak, kapkodónak tűnik, mert a beszéd vagy írás nem követi le a kognitív működés száguldását.

Szóval a magas IQ sem egy négy évszakos napsütés, de önmagában azt se tessék már "beképzeltségnek" nyilvánítani, ha valaki veszi a bátorságot, és nyíltan is mer beszélni arról, hogy igen, van nekem ez a kis mentális zavarom, egy kisvárosnyi emberből nekem dobta a gép a legmagasabb intelligenciát.

2014. márc. 26. 09:15
 15/17 Wadmalac ***** válasza:

#14:

Mérhetetlen mély igazsága van annak, hogy ne vitatkozz hülyével, mert vagy lesüllyedsz a szintjére, vagy legyőz a hülyeségben szerzett rutinjával.

Van pár ember itt az oldalon, akikkel még teljesen eltérő vélemény esetén is élvezet vitázni, mert felfogják az érv-ellenérv folyamatot, értelmezni tudják, mi cáfolat egy kijelentésre, mi nem. És főként a vita célja az igazság megállapítása, nem az, hogy melyik vitafél győz.

Na, akivel így lehet vitázni (és nem vitatkozni), arról az esetek 100%-ában kiderül a végén, hogy nem az átlagos IQ szintjén működik az agya.

2014. márc. 26. 10:03
 16/17 anonim ***** válasza:
14: gondolom 24-es szórásban voltál 160-as nem?
2016. aug. 5. 18:51
 17/17 BringaManó ***** válasza:

Azt mondta – minden beképzeltség nélkül, szerényen, csupán "egyszerű tényközlésként" :-) –, hogy "30 ezer emberből egy", ez pedig valóban 15-ös szórással felel meg 160 fölöttinek.*

Tegyük hozzá, hogy már az egyezrelékes ISPE egyesületre (és társaira) is azt mondják a "rossz nyelvek" (vagy a szakemberek...), hogy az már gyakorlatilag nem mérhető igazán hitelesen – úgyhogy ehhez képest el lehet képzelni (vagy már elképzelni sem lehet), hogy az egy "harmincezrelékes" Prometheus Society és Four Sigma Society mennyire jól mérhető... :-)))

* Említette a 4 szórásnyi távolságot ("négy standard devianciával magasabb legyen az intelligenciám, mint az átlagé"), és ebből látható, hogy 60/4=15,

de ha "bonyolítani" akarjuk, akkor azt is lehet, hogy beírod a [link] oldalra, hogy

160

0.999967

100

[üresen hagyod]

és a "Calculate" gombra megmondja, hogy 15.

(a 0,999967 úgy jött ki, hogy 1 – 1/30000)

és ugyanitt megnézheted, hogy ugyanez 24-es szórással 196-os IQ lenne (hiszen egyszerűen 24*4=96)

2016. aug. 6. 03:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!