Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Hogyan kell valakit büszkévé...

Hogyan kell valakit büszkévé tenni?

Figyelt kérdés

Ha van egy ember, aki nem képes büszke lenni a teljesítményére, mert egész gyerekkorában senki nem értékelte - hogyan tudna büszke lenni?

A férjem akármilyen fantasztikus dolgot csinál, utána legfeljebb szégyelli magát. Hogy lehetne még jobb, ez sem elég jó... És ha tudja, hogy büszkének kellene lennie magára, inkább elszégyelli magát.

2013. aug. 19. 20:50
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Ilyen alkat. Nem tudsz változtatni rajta. Meg minek is.

Afféle tudós ember lehet. Őt a megoldandó probléma érdekli, és nem a hétköznapi dicsőség.

2013. aug. 19. 20:54
 2/14 anonim válasza:

Ez ilyen beidegződés lett nála (ezt nevelték belé)

Talán segíthet hogy amikor jó dolgot csinál, akkor megdícséred, megpuszilod.

Lehet több megerősítésre lenne szüksége, nem csak tőled, barátoktól stb.

2013. aug. 19. 20:57
 3/14 anonim ***** válasza:
Fogadjunk hogy 4-én 22 én 13 vagy 31 én született!:-))))
2013. aug. 19. 21:04
 4/14 A kérdező kommentje:

Igyekszem pozitívan megerősíteni. Elég sokat szenved attól, hogy nincs megfelelő önbecsülése, nehezen valósítja meg így a dolgokat.

Nem, egyik nap sem passzol.

2013. aug. 19. 21:12
 5/14 A kérdező kommentje:

Juhé, valaki átrakta önismereti kérdésekbe.

Fogadjunk, tutira nem kapok több választ. Legfeljebb olyantól, aki már válaszolt:P.

2013. aug. 19. 22:34
 6/14 anonim ***** válasza:

Ne aggódj,jön még válasz!:D

Ezen elég nehéz segíteni,az ilyet szerintem már nem lehet dicséretekkel megoldani.Hiába mondaná neki akárki hogy milyen sokat ért el,nem hinné el még akkor se ha maga Buddha mondaná neki,hiszen a kudarc és a szégyen érzése már a személyiségének a része.

Ott kéne kezdeni hogy mi okozhatta ezt pontosan.Mármint,tényleg pontosan.Milyen esemény,mikor,hol.

Ki gyakorolt rá nagyobb nyomást gyerekkorában?Milyen formában?Milyen területen dolgozik?Mindig is nagy hatással volt a munkája az életére?

Tud veled részletesen beszélni róla,vagy kényesen kerüli ezt a témát?

Ha tud,akkor mindenképp beszéljetek arról hogy milyen gondolatok röppennek át az agyán mikor valami elkészült/véghezvitt.A válaszok különbözőek lesznek,a szégyen érzetén kívül van még más kimondani való is.

2013. aug. 20. 00:54
 7/14 anonim ***** válasza:

Én is ilyen vagyok! Csak 18 éves és lány. A színötös érettségi bizimet, amiből kettő emelt szintű, legszívesebben felgyújtottam volna, mert nem max. pontos. Tudom, hogy ez hülyeség! Maximalizmus, túlzott megfelelési kényszer... Apámnak. Hogy dögölne meg!!! Soha semmit nem tett értem, még anyagilag sem, csak lehúzta anyámat, hogy tudjon inni. Cserébe szépen tönkretette az összes gyerekét. A bátyám börtönben van késelésért és lopásért, a nővérem már nem él, gondolom kitaláljátok! Elegem van, bocsi. :(

MOST JÖN A LÉNYEG, ABBAHAGYTAM AZ ÖNSAJNÁLTATÁST.

A férjednek minél több pozitív megerősítésre van szüksége. De ne csak "nyalizz", hanem teljesen őszinte, szavahihető legyél. Kérdezd a múltjáról, nagyon szépen beszéljétek ki a problémát: miért képtelen megbecsülni az eredményeit? Miért érez szégyent? Miért képtelen elhinni, hogy amit tesz, az ELÉG JÓ?! "Sosem leszek elég jó... Bármit csinálok, az sosem fog elég jól sikerülni..." Ismerős. Ha egy százalék hiányzik a 100-ból, nem a 99 marad meg, hanem az az egy... Az az egy adja az érzelmeimet, az az egy az én szégyenem, az az egy bemocskolja a hiányos 99-et, mert csak a 99 sikerült, az az egy nem! Sosem leszek teljes, nem lesz meg minden, minden hiányozni fog, sosem leszek elég jó.

2013. aug. 20. 12:35
 8/14 anonim ***** válasza:
Plusz van egy könyv: Mérgező szülők. NAGYON JÓ! Olvasd el, és mutasd meg neki is, ha készen áll rá. Segíteni fog. Én is most akarom elolvasni.
2013. aug. 20. 12:36
 9/14 A kérdező kommentje:

Juhé, még egy válasz!:D köszönöm!

Egészen pontosan tudom, mi okozta ezt nála. Az anyja... Elég sokat hallgattam én is, hogy neki semmi nem elég jó. Nagyon régóta együtt vagyunk, együtt érettségiztünk. A férjem a megszokott teljesítményéhez képest fantasztikus érettségit írt (nagyon sokat készültünk rá), és ez volt rá a reakció: "Amikor én érettségiztem, 12 tantárgyból, fizkémiából, közben veled voltam terhes! A pasiknak annyival könnyebb!"

A nagytakarítások alatt az volt a megszokott reakció: "Amikor megszülettél, még mosógépünk sem volt! Hullamérgezést kaptam a placentától és úgy kellett hogy ellássalak 40 fokos lázzal, közben pedig kézzel mostam a pelenkákat, mert allergiás voltál a cellulózra. Az volt az igazi kemény munka!"

A jó teljesítményéért soha nem volt megdicsérve, a rossz teljesítményért pedig folyamatosan leszidta, bántotta az anyja.

Érzi azt, hogy büszkének kellene lennie egyes dolgok miatt, de van egy ilyen kapcsolás az agyában. Ha sikert ér el valamiben és büszkének kellene lennie, rögtön a szégyenérzettel társul a dolog. Ha valami nem lehetetlen, akkor "természetes", hogy megcsinálja, és ha természetes, akkor nem érdemel dicséretet.

Kiadványszerkesztést, grafikát tanult. Most könyvkötőként dolgozik, mellette szabadúszó illusztrátor.

2013. aug. 20. 12:45
 10/14 A kérdező kommentje:

A 18 éves lánynak üzenem: Én is maximalista voltam, hasonló okokból. A férjemnél ez nem maximalizmus...

Nekem segített az, amikor elkezdtünk járni, és az ő szemein keresztül is képes voltam látni magam. Elfogadtam a hibáimat és megláttam az erényeimet. Azóta sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb vagyok, de ehhez környezetváltozásra és szeretetre volt szükség. Remélem, neked is jól alakulnak a dolgaid.

Kerüli a témát egyébként, de ha leültetem és igyekszem megbeszélni vele, akkor próbál nyitni. Zavarban van miatta, de boncolgatjuk a dolgot.

2013. aug. 20. 12:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!