Mi legyek, ha nagy leszek? (Többi lent)
Sziasztok!
14 éves lány vagyok, most megyek gimibe, mivel nem tudtam eldönteni, hogy "mi legyek, ha nagy leszek?". Szeretnék főiskolára vagy egyetemre menni. :3
Nyolcadik év végén az átlagom 4,7 volt.
Rengeteget dilemmáztam már ezen. Szeretem a biológiát, és imádom az állatokat, szóval gondoltam az állatorvosira. Ja. Gondoltam.
Az a baj, hogy egyszerűen az asztalba verem a fejem a kémiától, mást nem hoz ki belőlem. Hetedikben 5-ös voltam, nyolcadikban új tanár jött, és 3-mas, majd év végén 4-gyes. Lehet, hogy ez csak a tanár miatt van, nem tudom.
Voltam iskolákban nyílt napon, és megnéztük a biosz-kémia-szak szertárát. Azt hittem, a belső szervek láttán felfordul a gyomrom. A vérrel nincs bajom, de ahogy a kis patkány lebegett a vízben, az kiverte a biztosítékot.
Azonban amikor megyünk állatorvoshoz, annyira irigylem, és annyira tanulnám én is azt, amit ő tud. Sőt. Ha házhoz jönnek, csak beadni egy oltást, vagy ilyesmi, újra meggyőzöm magam, aztán eszembe jut, ahogy lebeg a kis patkány. -.-" Ez valami gyerekkori álom reménytelensége? :"DD Vagy csak szimplán tehetségem van, hogy a legdrágább szakot válasszam (tudatlanul), és ahhoz görcsösen ragaszkodjam? >P
Egyébként szeretem a magyart, törit... Ááá. Pszichológián is gondolkodtam már, de annyian vannak, h Dunát lehetne velük rekeszteni... A jogról meg ne is beszéljünk.
Nyelveket meg természetesen tanulok ezerrel :DD
Nem szeretek egy helyben ülni, nekem mennem kell... valahova. :DD
Külföldre nem hinném, hogy ki megyek tanulni, vagy dolgozni. Itt van a családom.
Ajj... Teljesen tanácstalan vagyok, már azt sem tudom, milyen tantárgyakat szeretek :$$
Kérlek, ha valaki értett valamit ebből a katyvaszból, az válaszoljon! Köszönöm! :)
Én közepes tanuló voltam, apám osztályvezető főorvos, ő nagyon szerette volna, ha orvos leszek, de én inkább mentősorvos szerettem volna lenni, amitől apám teljesen kiakadt és ezek után nem vetette fel többet a témát.
Két dolgot szeretnék neked mondani, attól, hogy valami nem annyira felkapott hely, vagy "gyengének" titulált a közvéleményben, az nem feltétlenül hátrány. Én sem egy nívós egyetemre járok, de tudod mi ebben a jó? Itt én vagyok a király, 4.89-es átlagot is sikerült elérnem, a főiskolás éveim alatt már majdnem 1 millió forintot kerestem csak azzal, hogy bejártam tanulni.
A másik dolog, elvégzem ezt a szakot de még én sem tudom mi leszek, mindegyik testvéremnek (3) van diplomája és egyik sem a diplomája szerint helyezkedett el, bölcsész aztán biztonságtechnikával foglalkozik, nővérem némettanárnak tanult aztán ügyvédnek, most pedig bírónő, másik bátyám közgazdásznak aztán turizmussal foglalkozott, lett belőle helyettes államtitkár, most meg vezetésszervezéssel foglalkozik.
Én elvégzem ezt a szakot ,lediplomázom aztán majd sodor az élet arra amerre szeretném.
A diploma egy csak kiindulási alap, azt csinálsz majd amit szeretnél, én is foglalkozhatok majd állatokkal függetlenül attól, hogy milyen diplomám van, nem kell attól nekem állatorvosit végeznem rögtön, érted?
Én nagyon jól elvagyok, de még én sem tudom 22 évesen mi lesz belőlem. Választottam egy kevésbé ismert intézményben egy újonnan induló szakot és én vagyok a király. Ha Corvinusra mentem volna ott szarabb lenne a közeg és egy lennék a sok közül. De én itt kvajól elvagyok most és nem bántam meg.
4 év alatt sokat változhatnak a felsőoktatási dolgk ( alap ponthatár, egyetemi ponthatár)
Azért mert most jól végeztél, (amihez gratulálok) sajnos az nem számít be sehova.. nem jelent semmit!
figyelj arra,hogy a gimi ne vessz el,és tényleg lelkiismeretesen tanulj az érettségi tantárgyakra.. mert majd utólag elég nehéz behozni a kimaradt tananyagot :)
A továbbtanulás attól is függ majd,hogy hány pontod lesz az 500ből. Érdemes lenne a gimis éveid alatt nyelvvizsgázni is, mert akkor "érsz rá" erre -> ami amúgy is majd kell a diplomához, ráadásul plusz pont a felvételinél! (Jelenleg +28 pont)
Egyébként ha v.ki jogra, megy az nem jelenti azt,hogy ügyvéd lesz.. annyi helyre el lehet vele helyezkedni (önkormányzat stb.) hogy te azt nem is gondolnád ;)
Ezeken az "alap" egyetemi oktatásokon kivül, meg még van pár ami talán érdekelhet.. ha ennyire érdekel, akkor nézelődj a felvi.hu -n de még tényleg van időd ezen törni az agyad!
Pedig aki hivatásként akarja űzni a biológiát annak puszi pajtása a kémia is,illetve állat szervezettant is fogsz tanulni,ami meg néha néha egy egy boncolásból áll.
Igazából ate korod béli lányok (nem ritkán fiúk) se klpesek hoszasaban bámulni egy szétrancsírozott állatot,úgy hogy ez nem probléma,majd hozzászokhatsz.
Ha tényleg nagyon viszolyogsz a felszeletelt állatok láétványától,akkor meg ajánloim az olyan szakokat mint ökológia (egyed feletti biológia),sejtbiológia (k=rva érdekes!),molekuláris biológia,evolúció biológia,vagy növény szervezettan (botanika,dendrológia),esetleg tenger biológia.
Csak hogy ezek mind kémiával rokon dolgok.
Eddig lehet hogy tényleg a tanárral volt baj.A kémiával való románcukat a legtöbben tényleg nem általános iskolában kezdik.
És csak azt kérdezném hogy hol laksz,hova mész,mert az elég fontos lenne tudni,ugyanis nem mindegy hogy egy reálból sehol nem jegyzett gimi,vagy egy ELTE Apáczai Csere János,netán ELTE Fazekas.
Szerintem kezdjed magad fejleszteni kémiából.Hidd el nem olyan bonyolult,és ha ráérzel,az egyik leggyönyörűbb tantárgy.Tudom ajánlani Kajtár Márton "Változatok négy elemre" c. könyvét.Az általános iskola simán el van magyarázva az első 20-30 oldalon,és profi szinten menni fog.Ami még nagyon jó,hogy néhol számolással együtt le vannak vezetve gyönyörűen a képletek,reakcióegyenletek.
De ha csak neten képzed magad,mondjuk wikin keresztül,már az is nagyon sokat segíthet.
Én a leírtak alapján simán el tudnálak képzelni biológiában.Csak legyen türelmed,és kitartásod.
Én se könnyű szakra mentem.Jelenleg magfizikusnak készülök,és az eléggé igénybe veszi a fizika-kémia tantárgyakat.
Szia!
13 évesen meg voltam róla győződve, hogy én hegedűművésznek megyek, 14 éves koromra orvosi hivatást választottam, de párszor összeestem a tű látványától és elbúcsúztam a gondolattól. Elkerültem gimibe, pár hónapig áradoztam a pszichológusról, aztán most megint változott, de ez már elég hosszú ideje tart: konduktornak készülök, voltam nyílt napon is a fősulin, nagyon tetszik! Mindenképp valami gyerekekkel kapcsolatos foglalkozást szeretnék, imádom a kicsiket és ők is engem (szóval még a tanító is szóba jön, de inkább az előző).
Na ezzel csak azt akartam mondani, hogy ne aggódj, 2-3 év alatt annyi terved és álmod lesz, hogy csak na, de a végén csak kiderül, hogy mi is áll hozzád a legközelebb! :)
Egyébként van olyan ismerősöm, aki egészen érettségiig tök másnak tanult, mint ami a mostani munkája...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!