Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Ez ugye nem stresszel valahol...

Ez ugye nem stresszel valahol mélyen?

Figyelt kérdés

Rájöttem, hogy az emberek hajlamosak tengeni-lengeni szabadidejükben, kevés hasznos dologgal foglalatoskodni, a hasznos dolgokkal sem eléggé. Így én is. Keményen.

Ezért célokat tűztem ki, van, amelyikeket a vakációra, van, amelyikeket mindenkorra. Szeretném, hogy ne csak a tanulást vegyem komolyan, ne csak ott érjek el eredményt, hanem máshol se legyek lusta.

Nem vagyok nagy regényolvasó, a szépirodalom nem köt le. Kitűztem egy minimum havi egy könyves határt, tehát idén 12 regényt ki akarok olvasni.

Ezen kívül többet akarok mozogni, ott is vannak céljaim.

Ezen kívül napi 1-2 skandit szeretnék nyáron megfejteni, mert biztos fejleszt. Emellett nem hanyagolni a sudokut.

A hobbimmal kapcsolatban szeretnék pár könyvet olvasni, és az olvasottakat gyakorolni.

Ez ugyan maximalizmusnak hangzik, de szerintem jó dolgok, és ha valamelyiket elérem, biztos növelni fogja az önbizalmamat.

Ugye valahol mélyen, tudat alatt se stresszelnek ezek a célok?

20/L

2013. júl. 14. 18:56
 1/5 anonim ***** válasza:

Jó, ha vannak céljaid, de ha túlságosan beszabályozod a mindennapjaidat, ugyancsak frusztrált leszel a monotonitás miatt. Sok időt töltünk felesleges dolgokkal valóban, de erre ez a robot-magatartás nem megoldás. Egyszerűen csak oda kell figyelni arra, hogy ne szívjanak teljesen magukba amit épp csinálunk. Hogy mi kontrolláljuk saját magunkat, ne pedig az minket. Meg pl. ha az ember elkezd valamit akkor fejezze is be (manapság már mindent meg-megszakítunk…). Spontaneitás viszont szükséges, különben beleun az ember.

Amúgy az önbizalmad nem hiszem, hogy nagyon növelnék ezek, max az egód. Lásd mennyi nyavalygó ember van, aki hiába gondolja magát műveltnek, semmi önbizalma… Azt alapvetően társasági élettel lehet növelni. (Meg saját magunkba vetett hittel, de az nem abból fakad, hogy olvasol egy-két könyvet…)

Linkelek egy cikket, amit érdemes elolvasnod, ha komolyan veszed azt, hogy normálisabban akarod beosztani az időd:

[link]

2013. júl. 14. 20:16
 2/5 A kérdező kommentje:

Tehát akkor jól gondoltam, hogy nem jó így? Igazából mindenhol a maximalizmust szidják, azt szajkózzák, hogy pihenj-pihenj. Nagyon nem fontos a teljesítmény. Ez bizonytalanít el.

Amúgy én jónak érzem.

Igenis az önbizalmat növeli, ha elérsz valamit. És utána mondogathatod magadnak, ha más dolognál megakadnál, hogy lám, már sikerült régebben valami nagyobb, tehát ennek is mennie kell. Nekem egy bizonyos elért valami, amihez szerintem kellett bátorság és küzdelem is, időről-időre erőt ad hasonló dolgokhoz, amikhez kell bátorság és küzdelem.

A monotonitást nem bírom, sőt, a túlzott rendszerességet se. Szóval van elég spontán dolog. Csak addig csinálok valamit rendszeresen, amíg bírom. Amint úgy érzem, hogy végképp nincs kedvem, eltolom.

Szóval nem beszabályozni akarom, hogy akkor mit tudom én, minden nap öt dolgot, vagy minden héten négyszer mozogni stb-stb.

Hanem a nyár végéig elérni, egy éven belül elérni, ha egy mód van rá, mindennap csinálni.

2013. júl. 14. 20:34
 3/5 A kérdező kommentje:

Rájöttem, hogy nem a tanulás a világ, és hogy jót tenne nekem, ha nem csak abban akarnék szorgalmas lenni és eredményeket elérni.

Másrészt szerintem fontos a küzdelem is.

Ezért is tűztem ki a célokat.

Másrészt nem elégednék meg egy olyan nyárral, ahol a nap felében valakivel vagy valakikkel találkozom, másik felében a gép előtt ülök.

Szeretnék egy kis változatosságot, és igen, fejleszteni magamat.

Csak mindenhonnan azt hallom, hogy ha sikerül, mert tehetséges vagy, akkor felnézünk rád. De ha nem sikerül, ne is próbáld, ne küzdj, hanem lazíts, lazíts. Bulizz, találkozz, alig legyél egyedül. A teljesítmény nem fontos, a tudás nem fontos. Lazíts lazíts bulizz.

Ez kicsit lelomboz. Hogy akkor most valahol mélyen gond-e, hogy hasznosan akarom a szabadidőmet eltölteni, és okosabb és egészségesebb akarok lenni. Én úgy érzem, szuper nyaram van, végre nem a gép előtt ülök, amikor nem barátokkal vagyok, de valahol mélyen stresszel-e, amit egyelőre nem veszek észre?

2013. júl. 14. 20:39
 4/5 anonim ***** válasza:
Oké, így teljesen normális a dolog és örvendetes hogy nem akarod a fél életed elcseszni értelmetlenségekre és ezért teszel is valamit. Hogy ha teljesen önszántadból szívvel-lélekkel csinálod, akkor miért okozna stresszet? Az akkor jelentkezik, ha valamit elfojtasz magadban, kényszerűségből csinálod, ilyenek… Esetleg ha a társas kapcsolataid rovására menne, akkor jelentkezhetne, de ha kiegyensúlyozott életet élsz, akkor nem lesz semmi probléma. Azzal meg ne törődj, hogy csak a ’lazíts és bulizz’ életszemlélet van körülötted, sajnos a mai fiatalság ilyen, de attól hogy sokan és hangosan mondják, nem az a követendő példa.
2013. júl. 14. 21:04
 5/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Beosztásokat, célokat azért csinálok, mert különben nem bírnám elkezdeni.

Ha nem tűzöm ki, hogy lehetőleg napi egy sudoku, akkor egész nyáron alig fogom a rejtvényfüzetet elővenni. Viszont ha kitűzöm, akkor motiválom magam. Úgyis annyit fogok fejteni, amíg nem unom, de legalább sűrűbben veszem elő.

2013. júl. 14. 21:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!