Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Szerintetek sznob vagyok?

Szerintetek sznob vagyok?

Figyelt kérdés

A családom anyagi helyzete átlagos. Dolgozni jelenleg nem dolgozok, de dolgoztam már. Egyetemre járok. Amit kapok pénzt a szüleimtől beosztom, és spórolok. Drága ruhákat vásárolok magamnak, meg úgy a legtöbb dolgot megvásárolom, mert zavarna, ha illegálisan szerezném meg. Ilyen például egy számítógépes program pl. Így kevesebb cuccom van, de mégis jobban érzem így magam. Jobban érzem úgy magam, hogy legálisan használom pl. a szoftvereimet, mintha ingyen letölteném. Vagy ha veszek egy ruhát 20.000 forintért, de vehetnék ennyi pénzből 3at is, egy olcsóbb üzletben.

Ezek miatt gyakran neveznek sznobnak. Mondjuk a viselkedésemben ez nem okoz változást, nekem ez teljesen semleges. Én ilyen vagyok, nem hasonlítom össze magam másokkal, hogy én jobb vagyok. De mások ezt megjegyzik, hogy sznob vagyok, és feleslegesen költöm a pénzt, ha megúszhatnám olcsóbban, vagy akár ingyen is. Egyébként van ebben valami jó is úgy érzem, mivel kevesebb tulajdonom van, és egy dologra többet várok, volt olyan, hogy 1 évet vártam, míg megvettem valamit, jobban értékelem, becsülöm.

2013. ápr. 14. 17:07
 1/7 A kérdező kommentje:
Mondjuk szerintem nem esek túlzásokba, csak olyan dolgokat is megveszek, amit egy átlagos ember nem. Pl. egy kedvenc zenekarom lemezét. Ugye ezt is letölthetném. Vannak persze olyan dolgok, amik tényleg drágák, és én sem szivesen veszem meg, de ha meg kell akkor meg kell.
2013. ápr. 14. 17:12
 2/7 anonim ***** válasza:
91%

Ha van lóvé és megteheted, miért ne?

De ha emiatt a családnak nélkülöznie kellene, akkor gondold át, és próbáld úgy csinálni, hogy ne fájjon sokba a dolog.

2013. ápr. 14. 22:08
 3/7 anonim ***** válasza:
91%

Engem azért szoktak sznobnak nevezni mert nem elégszem meg a kommersz dolgokkal. Pl.: 1500 forintos dohányt szívok, egyrészt mert az ízlik igazán(minek szívjak valamit ami nem ízlik?), másrészt szeretem megcsinálni magamnak a cigit. Ebből kijön 4 doboz cigi és kitart 2-3 hétig. Szóval ha úgy vesszük még mindig jobban jártam mint aki akár heti két doboz cigit vesz 1000+ forintért.

De az étellel is így vagyok, inkább veszem a kevesebb minőségibb táplálóbb ételt drágábban, mint a sok szemét szart olcsón. Ettől még nem vagyok sznob.

Szerintem ezek normális igények amiket írtál.

A sznob egyfajta dicsekvő. A sznob ezzel valamiféle felsőbbrendűséget akar bizonyítani.

Akik meg sznobnak hívnak emiatt, mert igényes vagy bizonyos dolgokra, kérdezd meg miért nem kisebb házban él/olcsóbb autója van, vagy egyáltalán miért nem csöves, úgy megúszhatná ingyen is.

Egyébként valószínűleg a márkás(?) ruhák miatt hívnak sznobnak. Sajnos egyfajta státusszimbólummá vált.

Amúgy az nem jött le, hogy a minőség miatt, vagy a márka miatt veszel ilyen drága ruhákat?

2013. ápr. 15. 07:19
 4/7 A kérdező kommentje:
Minőség. Vannak kedvenc ruhamárkáim, nem kimondottan elit felsőkategória, hanem inkább felső középkategória. Nyilván itt sem minden ruha tetszik, csak mert ettől a márkától van. Meg kell érintenem, megnézni miből készült. Innen egy ruha kitart 4 évig simán, így nem is olyan sok, elosztva.
2013. ápr. 15. 08:23
 5/7 anonim ***** válasza:
92%
Kérdező, annyira egyetértek veled. Én is kaptam már rosszalló pillantásokat, fintorokat. Vettem magamnak egy Gucci napszemüveget és többen megkérdezték, hogy eredeti -e. Amikor azt mondtam, hogy igen, akkor fintorogtak egyet és kész kb. Volt aki megkérdezte, hogy mennyibe került, annak azt mondtam, hogy sokba, de ha vigyázok rá, legalább 20 évig szolgálni fog. Én nem a márkanév miatt veszek valamit, hanem azért, mert minőséges és nagyon sokáig tart. Nem tartalak sznobnak emiatt, az emberek egyszerűen irigyek. Csináld azt, ami neked jó és ne foglalkozz a többivel. :)
2013. ápr. 15. 22:51
 6/7 anonim ***** válasza:
89%

mindegy mit gondolunk, ha sznobnak tartunk úgysem értesz egyet, ha meg nem ,csak igazoltuk az elvárt képzeted.

én csak annyit mondok, örülj, amíg ilyen választásokra van lehetőséged, és nem kell rosszul érezned magad azért, hogy ne halj éhen.

valakinek fenn kell tartani azokat a cégeket is, akiket leírtál.

2013. ápr. 16. 17:22
 7/7 anonim válasza:
77%
Én teljesen mást értek 'sznob' alatt. Amit te leírsz, azt igényességnek nevezem. Sajnos az emberek azt hiszik, hogy az igényesség pénz kérdése, pedig nem. Mondok egy példát. Az ember a Tesco ruhák között is meg tudja találni az ízlésesebb darabokat, amik nincsenek telehányva flitterekkel, strasszokkal, "I love the world and the world loves me" -jellegű ostoba feliratokkal. Ezt az érzéket, a minőségi, örökérvényű dolgokhoz való tudatos vagy nem tudatos vonzódást nevezik sznobságnak az emberek, mert azért lássuk be, a legtöbb ilyen ruhát nem a Tesco-ban találni (bár ott lennének!). Ha ilyenekre vágysz, akkor nyilván igényesebb üzletekbe mész, ahol nem az aktuális divatot követik ész nélkül, hanem a klasszikusabb vonalat, minőségibb, tartósabb kivitelezésben (esetleg még arra is odafigyelsz, hogy mi áll jól NEKED, ez külön ritkaság ebben az országban). Ilyen helyeken én szívesebben hagyom ott a pénzem, mert az ilyenektől lesz az ember megjelenése egyedi, ízléses, igényes (ha esetleg leárazás is van, az külön öröm). Tudod, amikor rágondolsz egy emberre, és az első gondoltaid egyike ez, hogy "de jól szokott kinézni". Ez sajnos nem mindig olcsó mulatság, de esküdni mernék, hogy jobban megéri hosszú távon, mint olcsóbban, butikokban vásárolni. És ha esetleg nem, akkoris érdemes, ha megteheted. Egyszer élünk, adjunk magunkra! Kisbabás anyuka vagyok, mostanában van időm jobban megnézni az embereket magam kürül, séta közben. Elképesztő, hogy Bp-en még 2013-ban is kilóméterekről meg lehet mondani, hogy ki külföldi. Csak azért mert ízlésesen van felöltözve. Szomorú. Arról nem is beszélve, hogy egyébként jó adottságú, kifogástalan alakú nők miket tudnak magukra húzni a "divat" jegyében. Brr!
2013. ápr. 21. 13:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!