Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Miért baj, hogy én küzdök...

Miért baj, hogy én küzdök valamiért, sokat teszek érte?

Figyelt kérdés

Maximalizmust neveltek belém a tanulást illetően. De én is fontosnak tartom a jó jegyeket, mert most ez a dolgom, jól kell végezzem. (magamért tanulok és fontosnak tartom!)

Ráadásul lassabb, nehézkesebb a felfogásom, mint az átlagnak. Órán pl. talán ha 20% rám ragad...

Mindig tanulok, és igyekszem elosztani.

Alapelvem, hogy ne rinyáljak a rossz jegyért, elégedjek meg vele, ha úgy adódik. Másik alapelvem, hogy nem azért tanulok, mert úgy érzem, elvárás, és nem stresszelek végig, amíg ülök a könyv felett, mert a magam sikerélményéért tanulok.

Csodálkoznak, hogy miért tanulok hétköznap délután, miért annyit, miért mondok le néha összejöveteleket (egyszer-egyszer, és nem mindig!!), miért tanulok hétvégén mindkét nap, miért tanulok vasárnap is, miért nem hagyom utcsó napra, stb...

Állítólag túl sokat tanulok, túl stresszes leszek, be fogok savanyodni, nincs életem stb.

Namármost...

Tény, hogy többet tanulok az átlagnál, de nehezebben megy belém, és nem akarok megelégedni azzal, ha nem teszek meg minden tőlem telhetőt.

Én is pihenek. Vannak hobbijaim, eljárok, és mozogni is szoktam. Ha azt nem, akkor általában lustaságból nem.

Azért tanulok hétvégén mindkét nap, mert ha választhatok, hogy egyik nap 8-10 óra, másik nap semmi, vagy mindkét nap 4-5 óra, utóbbira voksolok. Így egyik nap se hajtom túl magam, mindkét nap tudok lazítani, ha elhívnak, akkor el tudok menni velük.

Miért tanulok hétvégén ennyit? Mert előre akarok tanulni vagy lemaradást bepótolni. Így megnyugtatom magam, plusz hétköznap hazakísérhetek valakit, beülhetünk valahova, este lazíthatok.

Miért nem utolsó pillanatban tanulok? Azért, mert nem akarok hótstresszes rohamtanulást. Inkább beosztom, így egyik nap se kell halálra hajtanom magam, nem fogok stresszelni, és jobban megmarad, nemcsak a vizsgáig/zh-ig/tz-ig mindegy..

És miért igyekszek mindenre, legalábbis a fontosabbakra tanulni? MERT EZ A DOLGOM!!! Tudom, manapság gáz, ha valaki a dolgát elvégzi, nemcsak összecsapja...

Szóval kívülről egy túl sokat tanuló, stresszes valaki vagyok, de én meg úgy látom, csak komolyan veszem, de beosztom, és a tény, hogy beosztom, meg is nyugtat, így pont, hogy a tanulás miatt nem stresszelek.

Igazam van?

2013. jan. 14. 14:45
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
100%

Amit leírsz, az szép és jó. De. Azt írod magadért tanulsz, közben meg azt is, hogy mert ez a dolgod. Mi s dolgod? Hogy mindeből a lehető legjobb jegyet szerezd? Miért cél ez? Kicsit azt érzem - a leírásodból (is) - hogy te azért tanulsz enyit, hogy megnyugtasd magad. Ez a biztos pont az életedben. Ezt megcsinálod, és azt mondod, én megtettem a dolgomat. A kérdés az, nem rejtegetsz-e e mögött valamit? Nem lehet-e, hogy az életed más területein (érzelmi, szociális stb.) lévő hiánnyosságaid miatt "menekülsz" a tanuálsba? Nem lehet, hogy csak nem tanultad (még) meg elviselni a kudarcot, ezért nem fér bele egy egyes sem? Maradsz inkább a biztosnál, mert az már bejött? 100%-ig biztos vagy benne, hogy ezt szeretnéd?

Nem értek veled egyet abban, hogy a tanulás lenne A dolgod. Az is. is! De a Te dolgod az, hogy élj. És akkor élsz jól, hogy úgy éled az életed, ahogy szeretnéd. Biztos ez a te célod? A maximalista tanulás? Ha igen, akkor semmi gond.

Egyébként a többiekkel ne foglalkozz, ők nagyrész irígységből mondják amit mondanak, mert ők nem képesek erra. Az, hogy te képes vagy ilyen kitartóan tanulni, nagy áldás, nem állítom az ellenkezőjét. Ennek ellenére megfontolásra érdemesnek tartom, amit fentebb írtam.

2013. jan. 14. 20:38
 2/27 anonim ***** válasza:
Alapelvek, "ez a dolgom", megnyugtatom magam... ez totál izzadságszagú, és ez valóban a stresszes életmód melegágya. Azzal természetesen semmi gond nincs, hogy ellátod a feladatodat, így kéne mindenkinek. Akinek ezzel problémája van, az valójában saját magával nincs kibékülve. Ha tényleg ezt érzed helyénvalónak, és ettől boldog vagy, akkor csak így tovább, és ne adj a piszkálódók véleményére.
2013. jan. 14. 21:17
 3/27 A kérdező kommentje:

Ha úgy nézzük, hogy valaki valamivel menekül x dolog elől, vagy rejteget maga elől valamit... akkor már akármiben megingathatjuk. Ennyi erővel rámondhatjuk emberekre, hogy önhazugságban élnek, lehet, hogy ezért, lehet, hogy azért csinálják csak ezt-azt.

Szóval én nem szeretem, ha így nézzük a dolgokat.

Már írtam, hogy elfogadom, ha becsúszik egy-egy rossz jegy.

De azt megindokolnád, hogy miért kellene elfogadnom, ha nem is tettem semmit se azért, hogy ne csússzon be? Ha lett volna időm tanulni, de teszem azt felváltva itthon punnyadtam, felváltva buliztam, és utolsó este egyszer elolvastam?

A tanulás a dolgom. Igen, valószínűleg is-sel, de szerintem erre is utaltam a kérdésben. Én fontosnak tartom, hogy mindenkinek legyen hobbija. Ezen kívül barátok, és legalább esetenként testmozgás. Ezek igen, mind feladatok.

Nyilván nem mindig jön be a képlet, de igyekszem, hogy ezekre is legyen idő, de annyi, amennyi nekem is jól esik.

Az, hogy hiányosságot pótolok ezzel, annyiból lehet igaz, hogy szeretnék valamiben én is jó, vagy legalább átlagos lenni. A kézügyességem pocsék, csak kevés emberrel jövök ki - ettől még igaz barátból nincs kevesebb, de tény, nem minden társaságban érzem jól magam, ami biztos nem baj -, testileg nagyon gyenge vagyok, úgy, hogy azért szoktam mozogni, mindenben lekőröz, aki életében nem sportolt csak tesiórán. A tanulásban is csak úgy vagyok jobb társaimnál - vagy úgy kerülök velük egy szintre, ez változó -, hogyha kitartó vagyok ebben, és többet tanulok náluk.

De ez mindenképpen baj? Ugye nemcsak én érzem azt, hogy ez nem baj?

Haszna lesz, mert a tanulással csiszolódik a logika, némi műveltséget szerzek és akármit tanulunk, egy része érdekes lesz - én eddig mindenben találtam érdekeset, ezért is tanulok.

Ez NEM jelenti azt, hogy nem próbálom fejleszteni a személyiségemet, hogy ne mindenkinek az jöjjön le elsőre, hogy önbizalomhiányos különc (egyébként már nem ez jön le az embereknek, ez rég volt). Azt se jelenti, hogy az említett testi gyengeségem ellen se teszek.

És úgy fogok kilépni az életbe, hogy az addigi feladatomat rendesen megcsináltam, a helyemet megálltam. Pipa. Jön a munkahely, ahol megint dolgozhatok keményen.

Nem értem, a tanulás mindig egy mumus. Egy olyan dolog, amit ha valaki komolyan vesz, akkor azt mindenki sajnálni fogja, és ráakaszt egy csomó lelki problémát, hogy biztos azért, meg biztos az lesz vele.

Az lenne a jó megoldás, hogy nem tanulok sokat, és elfogadom, hogy ennyi tellik? Szerintem nem!!!

A tanulás nem monoton munka, változatos. Ugyan vannak lélekölő részei, de állítom, vannak sokkal lélekölőbb munkák.

És nemcsak úgy lehet hozzáállni, hogy jaj tanulni kell de unalmas; de kell, mert át akarok menni, meg mi lesz a tanár véleménye stb.

Úgy is lehet, hogy tanulnom kell. Lesz izgalmas része is. Amúgy jó lenne átmenni. Ha nem sikerül, így jártam, de legalább ami rajtam múlt, azt a részét megtettem. És így már nem stresszel.

2013. jan. 15. 10:18
 4/27 A kérdező kommentje:
Egyszerűen úgy gondolom, nem kellene megelégednem azzal, ha nem tennék meg minden tőlem telhetőt.
2013. jan. 15. 10:31
 5/27 anonim ***** válasza:

Én nem nézem sehogy a dolgokat, hiszen annyira nem ismerem a helyzetedet. Én csak különböző oldalakról világítom meg a kérdést. Hogy ez bármiben megingathatja az embereket? Persze. De szerintem ez így van rendjén. Aki állandóan két lábbal áll a földön és mindig tudja mint csinál, az nem magabiztos, hanem vak. Az ember egyik legfontosabb tulajdonsága kételkedés, hogy mindig felteszi a kérdést: jól csinálom, amit csinálok?

Miért kéne elfogadnod a rossz jegyet, ha nem tettél érte semmit? Mert így döntöttél. Az életed döntésekből áll, és dönthetsz úgy, hogy nekem ez most nem fontos.

Erős tiltakozást érzek a részedről. Talán túlzottan ragaszkodsz a megszokotthoz. Amiket írsz, alapvetően nem hibás következtetések. A tanulás viszont CSAK egy eszköz. Eszköz egy célhoz. Mi a te célod?

Az élet alapja az egyensúly. Az az ember él jól, aki egyensúlyban van. Te egyensúlyban vagy? Akkor helyet foglal el az életedben a tanulás, amekkorát szükséges? Vagy esetleg(!) csak "drogként" használod, mert nincs önbizalmad, melyet csak magadnak való állandó bizonyítással tudsz palástolni?

Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de én például sosem tanultam sokat. Mégsem stresszeltem. Tudtam mi a célom a tanulással, annyit tanultam, amennyit kellett. Sem többet, sem kevesebbet.

Ellentétben ismertem olyat is, aki nem bírta alább adni. Állandóan úgy érezte, hogy neki mindenből a maximumot kell nyújtania. Pontosan sosem tudta, miért. Nem is igazán önmagából fakadt, hanem a neveléséből. Persze, sikereket ért el a tanulás terén, úgy tűnt magabiztos. Hát érettségi előtt úgy omlott össze, mint a kártyavár. Rájött, hogy évek mentek el az életéből, tanult, de azt se tudta miért. Azt se tudja, mit akart igazából. Az élete más területein pedig erős hátrányt szerzett.

2013. jan. 15. 14:39
 6/27 A kérdező kommentje:

Szerintem nem jó az, ha valaki túlzottan célorientált. Nem jó, ha mindenben megvizsgálja, hogy miért, miért, miért. Szerintem nem jó, ha minden dolgát kielemzi.

Sokkal boldogabb és magabiztosabb voltam, amíg nem figyeltem, más hogy csinálta és miért, így nem vettem észre, nem érdekelt, hogy én máshogy csinálom. Azt hittem, azt csak úgy lehet csinálni, így van, kész. Nekem megy így, és kész.

Aztán kamaszodtam, és nálam is kezdődött a kisebbségi érzés és az önösszehasonlítás másokkal. Minden dolgomat kielemeztem/kielemzem, és ugyan mindig arra jutok, hogy nekem van igazam, már megingatnak.

A tanulással az a célom, hogy tudjak. Tudást halmozzak fel.

Másrészről egy verseny számomra, amiben szeretnék helytállni.

Harmadrészről örülök, ha jó eredményt érek el.

Negyedrészt nem akarok flegmán hozzáállni, hogy nem érdekel.

Írtam a kérdésleírásban is, hogy van hobbim, több is, amiket nem hanyagolok.

Vannak barátaim, akik valamennyi önbizalmat adnak, szeretetet, és őket se hanyagolom.

Szoktam úszni, bringázni, tornázni, kocogni, mindenfélét.

Igen, majdnem minden tárgyból arra a jegyre törekszem, amit csak el bírok érni. De ha nem sikerül csak rosszabbat, én annak is nagyon örülök.

Ilyen keretek között miért is baj az, hogy szeretem, ha jó eredményt érek el, és igen, szeretnék később visszagondolni rá, hogy jó tanuló voltam?

2013. jan. 15. 14:55
 7/27 anonim ***** válasza:

Továbbra is azt látom, hogy rettentő önbizalom hiányod van. Például ezért: "Sokkal boldogabb és magabiztosabb voltam, amíg nem figyeltem, más hogy csinálta és miért, így nem vettem észre, nem érdekelt, hogy én máshogy csinálom." 1) A magabiztos ember nem másokhoz viszonyítja magát. 2) Érett ember nem attól akar boldog lenni, hogy nem veszi észre hogy más mit csinál.

Jogod van azt feltételezni, hogy neked van igazad. Jogod van figyelmen kívül hagyni mások véleményét. A Te döntésed!

Az ember céljai kizárólag(!) lelki természetűek. Ezért az nem lehet a célod, hogy tudást halmozz fel. Ha az én célom például látszólag az, hogy vegyek egy Ferrarit, akkor a mögött húzódó valós cél lehet az hogy sikeres legyek, hogy magabiztos legyek, hogy kimutathassam a felsőbbrendűségemet stb.

Továbbra is esélyesnek tartom a következőket:

-Lehetséges, hogy önbizalmad nincs, ennek hiánya miatt tanulsz ennyit. Ez eltereli a figyelmed a valós problémáról, ami így nem is oldódik meg.

-Lehetséges, hogy kielégítő szintű önismereted sincs. Valós céljaiddal nem vagy tisztában, így nem ismered életed mozgatórugóit sem. Úgy éled, hogy közben mégsem. Csak lefut, mint egy program.

-Lehetséges, hogy nem is szeretnéd, hogy ez változzon. A válaszaim ellen tiltakozol, nem vagyok biztos benne, hogy akár csak el is szeretnél gondolkozni rajtuk. Megerősítést vársz abban, hogy amit csinálsz, az jó. De nem azt fogsz kapni. Ugyanis abban csak te erősíthetnéd meg saját magadat, ha az első két pontban lévő képességekkel rendelkeznél.

-Lehetséges, hogy az életed teljesen egyensúlytalan. Annak realista oldala erősen túlterhelt, míg érzelmi oldala elhanyagolt. Elég sokat beszéltünk, de az érzéseid egyszer sem kerültek szóba.

Ha a fenti megérzéseim helyesek, akkor az bizony igenis baj. Ha nem, akkor semmi gond. Neked kell tudni.

2013. jan. 15. 21:46
 8/27 A kérdező kommentje:

Igen, azért elég sok dologban igazad van.

De még mindig nem értem, miért gond, hogy sokat tanulok és örömet szerez a jó jegy.

Amúgy nyugodj meg, elég sokat lelkizek amiatt, ahogyan nem tudok hozzáállni bizonyos helyzetekben az emberekhez. Próbálom fejleszteni szociális képességeimet, és sokszor sikerül is.

Próbálok önbizalmas növelni, a barátaim ebben segítenek, egyszerűen azzal, hogy bírnak velem lenni :D

De miért baj, hogy sokat tanulok?

NEM BAJ SZERINTEM!!

2013. jan. 15. 22:04
 9/27 anonim ***** válasza:

Állandóan azt kérdezed tőlem, miért baj hogy sokat tanulsz. Kérdéssel fogok válaszolni. Hol írtam én azt, hogy gond, ha sokat tanulsz? Szerintem ugyanis én ilyet nem írtam, ez maximum a te (lehet hogy jogos) félelmed.

Hogy miért LEHET baj ha valaki INDOKOLATLANUL sokat tanul:

1) Megy az időd. Márpedig azt nem tudod visszakapni. Ha utóbb arra kényszerülsz rájönni, hogy (részben) feleslege dolgokra ment el, bánni fogod.

2) "(...) eltereli a figyelmed a valós problémáról, ami így nem is oldódik meg." !

Más hátrányod - meglátásom szerint - nem származhat belőle.

2013. jan. 15. 22:17
 10/27 A kérdező kommentje:

Hidd el, elég sok érzelmi dolgommal foglalkozok, próbálok rajta javítani, és van kivel megbeszéljem általában. És mostmár mások is megbíznak bennem, az jól esik, tehát lelki társak vagyunk körülbelül.

Nem hinném, hogy a tanulással bármi hiányosságomat elnyomom. Ugyanis eléggé tisztában vagyok a hiányosságaimmal. Van fájó is, van, amit nem biztos, hogy megbocsátok magamnak, vagy ha igen, azzal, hogy akkoriban nem voltam normális. Ezt is elmondtam pár embernek, akik próbáltak vigasztalni.

Attól, hogy tanulok, kipipálok egy valamit az életemből, még tudom, hogy ez csak egy valami. Még azt is tudom, hogy attól, hogy egy dologban szorgalmas vagyok, máshol lusta. Egy dologban jógyerek vagyok, máshol bunkó, megint máshol csak türelmetlen.

Hidd el, például sokkal könnyebben barátkozom, mint régen. Attól, hogy több önbizalmam lett, érdeklődőbb lettem a többi ember iránt, hogy van, kijön-e még a párjával, stb. És jobban tudok olyan beszélgetést hallgatni, akár érdeklődni, ami engem totál nem érdeklő témáról szól.

De mindehhez semmi közöd.

Igen, névtelenül vagyunk, de így sincs semmi közöd, mert nem erről van szó.

A tanulással talán célom, hogy megnyugtassam magam, hogy a feladatomat jól elvégeztem (majd a munkámat is így akarom...). Hogy örüljek, hogy ebben jó vagyok (hangsúlyozom, attól még tudom, hogy másban nem, és fejlődni akarok). Szeretnék valami tudást, mert tudom, hogy magamtól az életben nem néznék utána azoknak, amiről tanítanak.

Meg nem tudom...

Minek cél? Például egy hobbival sincsenek senkinek magasröptű céljai... Legalábbis nekem nincs.

Nem azért csinálok semmit, mert célom van.

Illetve semmi ilyesmit nem azért.

2013. jan. 15. 22:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!