Vannak még hozzám hasonló emberkék?
Igen, ismerem a mai tizenéveseket, mivel én is közéjük tartozok, látom az olyanokat mint amilyenekre te gondolsz.
"cigizik, a telefonon és a facebookon él, az úton is a telefonját piszkálgatja"
De valóban ez a fő probléma velük? Honnan jön ez nekik?
A totális erkölcsi-szellemi leépítésből amit nap mint nap mindenhol tapasztalhatsz, hogy miféle elferdült aljas világkép lett az emberekbe tudatába vésve. A legtöbb embernek nem a genetikájával van gond, nem a fizikumával, és még csak nem is azzal amire képesek (lehetnének) az elméjükkel.
De mégis mivé válhat az ember, ha mindenhonnan ilyenné van téve? Milyenek ezeknek az embereknek a szüleik, milyen környezetben nőttek fel, milyen társadalomban, miket látnak a filmekben, és milyen ismeretanyag van a fejükbe tömve az iskolában és az interneten, milyen világnézet van eléjük terítve? Ezek azok amik nap mint nap formálják őket, és szerinted nem pont ilyenné formálják őket?
Sok más helyen a világban, nem olyan világ mint itt. Biztos hogy ott is ilyen emberré formálódtak volna? Mennyi lehetőségük van más emberré lenni?
Ezek csak kérdések amiken érdemes elgondolkozni.
Ezzel én nem őket akarom pártfogásomba venni, ellenkezik velem az életmód amit ők élnek, és azt el is utasítom.
Persze mindez nem mentség számukra, mivel minden ember saját akarattal rendelkezik, saját életükért ők felelnek, ők maguk döntik el, milyen úton járnak. Csakhogy kevésnek van egyáltalán a tudatában más út, mint ami lett mutatva.
Viszont ennek ellenére szerintem nem őket kell elítélni, hanem mindazt ami őket -szánt szándékkal- ezzé tette.
Tényleg érdekes gondolatokat mondasz te is, de viszont ha nem bánod én is kifejtenék pár dolgot :) Először is: azt írtad:
"Milyenek ezeknek az embereknek a szüleik, milyen környezetben nőttek fel, milyen társadalomban, miket látnak a filmekben, és milyen ismeretanyag van a fejükbe tömve az iskolában és az interneten, milyen világnézet van eléjük terítve?"
Nos akkor tisztázok pár dolgot magamról:
Az én szüleim sem a legjobbak, jó nem vernek halálra, de ők is nagyon sokat veszekednek, minden héten van 3-4 vita, a saját apám egy macskával jobban bánik mint velem. Hál istennek édesanyám nem ilyen. Szóval problémás szülők nekem is vannak, mégsem vagyok ilyen. "Milyen környezetben nőttek fel?" Mi sem engedhetünk meg magunknak, jó ha a hónap végére kitart a fizetés úgy, hogy számlák befizetve és kajára épp hogy maradt pénz." Mégsem vagyok olyan, mint ők.
"milyen társadalomban, miket látnak a filmekben, és milyen ismeretanyag van a fejükbe tömve az iskolában és az interneten, milyen világnézet van eléjük terítve"
Mindannyiunk ugyanabban az országban nőtt fel, közölünk sokan egy társadalmi rétegben. Én is nézek akciófilmeket, olyanokat is amik most jöttek ki a mozikból. Az iskolában is ugyanazt tanulom mint a többiek. Na a világnézet már más kérdés, ebben igazad van :) Bár, a szüleim teljesen mást tanítottak a világgal kapcsolatban, én mégis sok dologgal kapcsolatban magam jöttem rá a dolgokra, vagy ugyanazt az internetet használva, mint ők. Mennyi esélyük van/lett volna más emberré formálódni? Ugyanannyi mint nekem. Szóval ők tértek erre az "útra" ha érted mire gondolok :) Egyébként jó hozzám hasonló emberekkel beszélgetni, lehetne hogy beszéljünk többet is? :)
Értem amit mondasz, én fogalmaztam kicsit hiányosan.
Írtam hogy mindenkinek megvan a maga akarata arra, hogy eldöntse mit akar, milyen akar lenni, mi az amit befogad és mi az amit nem. A család alatt elsősorban nem az anyagi helyzetre gondoltam, hanem arra milyen példát tanul a szülőktől, hogy nevelik. Te eljutottál egy magasabb szintre, meg még más emberek is, mert valami oknál fogva így alakult, ez mindenkinél más, nyilván függ az egyéni természettől is. De ha megnézed a legtöbb, mégsem jut el idáig. És amire én kiakartam lyukadni, az az hogy attól mert egy ember olyan lett, beleolvadt ebbe a fertőbe, az még nem azt jelzi hogy ő alapjáraton mint ember egy selejt. Ilyenné vált. És mindenkinek ugyanannyi esélye van, felülkerekedni ezen, de lássuk be ez az esély kevés, és egyre kevesebb. Gondolj csak bele ha a mai 14-18 évesek eljutnak a családalapításig(ha eljutnak). Gondolj bele a gyerekeik sorsába. Hogy az ami belőlük fog válni, az mennyire lesz a szüleiknek a hibája, Csak gondold át, hogy ilyen szülők nevelnek egy "gyereket".
Az arányokon van itt hangsúly, mennyire arányosan tud ilyen hatások mellett az ember saját természete érvényesülni?
Te neked úgy alakult az életed, hogy ebbe nem olvadtál bele. De talán elég lett volna , egyetlen egy más dolognak máshogy történnie, egyetlen dolgot másképp felfogni és nem így történt volna. De nincs "feltételes mód", lett ami lett, ezt te érted el, ez egy eredmény.
Akik így élnek azok felelősek azért, hogy így élnek, viszont ahonnan ez ered, az is legalább ennyire felelős.
Ha valaki beteg, a kór okozóját kell elpusztítani, nem a hordozóját.
Egyébként persze, beszélhetünk még. Ha gondolod írj privátban elérhetőséget, üzenetet vagy valamit, aztán megbeszéljük.
Igazat mondasz te is, annyi a jó benne hogy az ő gyerekük majd lehet másképp gondolja és normális lesz...bár ugye gondolom te is tudod hogy a média nagyon butít, hál istennek az internetet lehet jó dolgokra is használni, ha akarod.
skype elérhetőségem: ferka45 Én ide is kiírom nyugodt szívvel, aki rálel esetleg később a kérdésre és ő is hasonló nyugodtan felvehet. Ha meg valaki "trollkodni" akar úgyis letörlöm, szóval nem lesz baj.
Mai gyerekek?
Hát...
Nemtom mit etetnek velük, én sem vagyok öreg (22), de a mostani 15-16 os korosztály, legalábbis, amikor utoljára a sulimban jártam, a 20 perces év eleji köszöntőn 5! elsős összeesett.
Beszarás, de amikor én voltam elsős még egy sem történt, pedig akkor rohadt meleg volt.
#18: Ez még enyhébb eset. Láttam én már katonákat és rendőröket is összeesni tisztavatón..és nem 2-3 darabot.
#19: Ennek örülök :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!