Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Felfedeztem egy új színt?

Felfedeztem egy új színt?

Figyelt kérdés
Szinesztéziás vagyok (aki nem tudja mit jelent, olvasson utána a Wikipédián, ott minden le van írva), és észrevettem, hogy az egyik betűhöz társított színem a világon sehol, semmin nem láttam még. Negyed óráig bámultan egy jó nagy színskálát, próbáltam megtalálni azt a bizonyos színt. De nem volt ott. Sehol. Lehet, hogy "kreáltam" egy új színt?

2012. okt. 21. 17:44
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
17%
Kizárt!
2012. okt. 21. 17:57
 2/12 A kérdező kommentje:
De sehol nem találom. SEHOL, érted? A színskálán sem, pedig kinagyítottam, mikor néztem.
2012. okt. 21. 17:59
 3/12 anonim ***** válasza:
47%

Ez a kérdés most komoly? Színeket nem lehet feltalálni...

Ha mégis így érzed akkor "alkosd meg" a színt és oszd meg a világgal. :)

2012. okt. 21. 18:33
 4/12 A kérdező kommentje:
De nem tudom "hagyományos módon" megosztani ezeket a világgal. A színeket olyan sok tulajdonsággal nem tudjuk jellemezni, az én fejemben lévő, ismeretlen színeket pedig még kevésbé. Az előbb tesztelésképpen leírtam egy mondatot, majd a betűit egyenként olyan színűre változtattam, amilyennek én érzem őket. És bizony belefutottam 3-4 olyan színbe, amelyet egyszerűen nem találtam a gép színskáláján. Biztos vagyok benne, hogy ezek az árnyalatok nem léteznek a Földön, de ebből kifolyólag megmutatni sem tudom senkinek őket. :[
2012. okt. 21. 18:38
 5/12 2xSü ***** válasza:
73%

A szem úgy működik, hogy három különböző receptor érzékeli a fényintenzitást. Pont ezért lehet egy képernyőn megjeleníteni narancssárga fényt, holott az csak vörös, zöld és kék pixeleket tartalmaz.

Ilyen módon minden emberi szem által érzékelt szín nem más, mint ennek a három értéknek a megfelelő aránya. Pont ezért egyetlen színskála sem teljes, ha az két dimenzióban van ábrázolva. Mivel három egymástól független paraméterről van szó, így csak három dimenzióban lehetne folytonos színteret ábrázolni. ( [link] ) Persze egy térbeli testről is lehet szeleteket készíteni, így lehet végül is 2D-ben ábrázolni a színeket. Lásd: [link]

De szinesztéziás vagy. Ez egyfajta nem szokványos érzékelést jelent. A különböző dolgok, amelyek nem színbéli jellemzővel bírnak, azt a te agyad megpróbálja színre fordítani, színként értelmezni. Számodra a szín nem pusztán a szemből érkező ingert jelenti. Én simán elképzelhetőnek tartom, hogy valamit színként élsz meg, az agyban valamiféle a színhez teljesen hasonló érzet születik, viszont ezt az érzetet soha nem váltja ki ténylegesen a látásból eredő inger. Számodra a kettő nem feltétlenül különbözik, te valóban színként élsz meg valamit, amit egy nem szinesztéziás ember soha nem láthat, mert ilyen szín nem létezik.

De egyébként néha a nem szinesztéziás emberek is összekeverik a szín fogalmát valami egészen mással. A tükörre sokan mondják, hogy ezüstszürke. Pedig a rá eső fényt a teljes spektrumon azonos szinten veri vissza, szinte majdnem 100%-os hatásfokkal, legalábbis még mindig sokkal több fényt ver vissza, mint egy hófehér vászon. A tükör tehát fehér, akárhogy is nézzük, mégsem ez a szín jut eszünkbe róla. Vagy ott az aranysárga, ami sok esetben nem csak a színt, hanem a fényvisszaverés módját, a csillogást is magába foglalja, holott az arany nagyon egyszerűen csak kicsit narancsos sárga.

2012. okt. 21. 18:48
 6/12 2xSü ***** válasza:

#4: Az általad látott, de nem létező színeket is biztos le lehet írni valahogy. Pl. a kék színről az ember nagyon sok mindenre asszociál. Pl. a kék sötét, hideg szín, nyugodt, mély, csendes. A piros meleg, világos, aktív, harsány, élő. A szürke unalmas, semmitmondó, jellegtelen, stb…

Ilyen módon sem tudod leírni az általad látott színt? Hogy milyen érzéseket vált ki, mire asszociálsz, ha látni véled őket?

2012. okt. 21. 18:51
 7/12 anonim ***** válasza:

Egy monitor, vagy egy nyomdagép nem tud megjeleníteni minden színt.

De ha vennél vörös, zöld, és kék festéket, ki tudnád keverni magadnak.

2012. okt. 21. 19:18
 8/12 A kérdező kommentje:

2xSü -nek lehet igaza, köszönöm, ment a zöld!

Az utolsónak pedig: nem tudom kikeverni. Itt megint 2xSü válasza kerül szóba - ha kicsit jobban belegondolok, ez a szín nem csupán egy szín. Inkább... nem is tudom... érzés. Nagyon furcsa ilyesmibe belefutni. Köszönöm az eddigi válaszokat, DE MÉG ÍRHATTOK!

2012. okt. 21. 20:06
 9/12 A kérdező kommentje:

Ha az egyik "ismeretlen" színemet vesszük alapul, akkor azt valahogyan így tudnám leírni:

A kékhez, a feketéhez sok köze van, de nem csak annyi. Durva, rücskös, sötét, éles, vágni lehetne vele, és a szaga tiszta, de nem túl kellemes.

2012. okt. 21. 20:07
 10/12 anonim ***** válasza:
Egy érzést tényleg nem tudsz kikeverni, ezt nem vitatom.
2012. okt. 21. 20:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!