Hosszú élet szegényen vagy rövid élet gazdagon?
Az anyagi helyzet ugyan nem lehanyagolható az ember életében, de nem szabadna elsődlegesnek lennie. Az ember célja, hogy emberhez méltó módon éljen. „Az ember arra született, hogy keresse a szépet, kövesse a jót, cselekedje a legnemesebbet”. Én azt gondolom, hogy az ember egyik általános életcélja a tanulás. Most itt nem a kisiskolás módszerre gondolok, hanem arra, hogy szemlélődjön és gondolkodjon el a világ dolgairól. Gondolj csak arra, hogy mondjuk egy baráti közösségben valaki tudja, hogy mindenki tud egy adott dologról, csak ő nem. Furdalni fogja a kíváncsiság, rá akar jönni, hogy mit titkolnak előle. Én legalábbis mindig próbálok keresni a napom végén valami olyan tanulságot, amit jól megjegyzek és továbbviszem magammal. Platón mondta: „A vizsgálódás nélküli élet, nem embernek való élet.”
Ebből kiindulva inkább válaszom a hosszabb életet, mint a rövidebbet. Az anyagi körülmények pusztán körülmények. Aki gazdag, rendszerint az sem boldogabb, az sem bölcsebb. Esetleg egészen más jellegű problémái vannak. Nézd meg, a gazdagok körében is ugyanannyi a kiégett, céltalan, drogokba menekülő ember. Csak míg egy szegény reménykedhet, hogy „ha nyerek a lottón”, addig a gazdag ember valami olyannak a hiányát éli meg, amit nem biztos, hogy meg tud fogalmazni, és ebből a szempontból azért reménytelenebb, mert lám megvan minden anyagi lehetősége, mégsem tudja a saját boldogságát megteremteni. Van igazság abban, hogy a pénz nem boldogít. Lehet, hogy a pénz hiánya sok boldogtalanság forrása lehet, de önmagában a pénz nem hoz boldogságot.
Rövid gazdag - elmennék BASE jumpolni. Szvsz a szenvedés hosszútávon rosszabb, mint egy rövidebb jó élet. És egyszer, úgy is szembe kell nézni a sorsoddal, és ha visszanézve bánatot, megbánást látsz látsz akkor az nem jó :)
Ha választanom kéne.
Inkább maradok szegény és sokáig élek, mint hogy gazdag legyek és rövid életem! Az életet nem lehet "megvásárolni" a világ összes pénzével sem.
Igaz elég szar szegénynek lenni, a hiteleket is alig tudjuk fizetni, de akkor sem választanám azt a verziót amit írtál, persze belegondoltam hogy milyen jó lenne gazdagnak lenni... vagy legalább csak annyi pénzem lenne hogy kifizessem azt a 4-5 milliót ami miatt szenvedünk.
Szerintem én biztosan a hosszú életet választanám szegényen! Persze elengedhetetlen a pénz manapság.. éppen ezért rühellem.. Akörül forog a világ, ezért lopnak, csalnak, gyilkolnak.. Undorító. Én inkább egy kis tanyán ellennék, mint pl. a Farm ahol élünkben :)
Most sincs túl sok pénzünk, van mikor egyik napról a másikra élünk.. de én boldog vagyok így is, mert szerető családom, párom és barátaim vannak. Ez számomra mindennél fontosabb!! És boldog vagyok pénz nélkül is! :)
(persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem lenne szükségem több pénzre, hogy végre saját lábra állhassak (saját lakás, családalapítás),de reménykedem a jóban és mivel optimista vagyok és kitartó, össze is fog jönni előbb-utóbb minden jó :) )
23/L
Köszönöm a válaszokat, mindenkié pozitív, mégha nem is ért mindenki mindenkivel egyet. Remélem sokan írnak még, én egyenlőre nem akarom felfedni a saját nézeteimet. :)
Második válaszoló! Magam nem vagyok egy túlzottan vakmerő, bátor típus, de az a videó, amit belinkeltél az: HATALMAS!!!
Akkora feeling, hogy az csak na:)
:)
Hát én úgy látom ( elég fiatal, és változó fejemmel 14/L), hogy a rövid, mégis jólétben lévő életet választanám. Ha most a jelenlegi életemhez kapcsolnák hozzá, ezen nem is igen gondolkodnék (na jó, kicsit igen). A mostani életem nem tartozik a szegényekébe, de a gazdagokéba sem. Sok mindent megengedhetünk magunknak, de ezt nem használjuk ki igazán. De ha meg van adva hogy biztosítva van a jólét, akkor így van rendben. A pénz sokat számít mostanában, de attól még csak egy papírdarab. Az emberek rengetegszer használtak ki(leginkább a pénz miatt), de pár éve megtaláltam azokat, akiket ez nem érdekel. Amúgy se tetveztem, hogy képes leszek véghez vinni azt amit elkezdtem, szóval a rövid élet még el is fogadható.
Nem tudnám kibírni, ha szegény életem lenne. Persze, még változni fog a gondolkodásom, úgyhogy ez a jelenlegi :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!