Nihilizmus. Egyáltalán létezik ez a kérdés?
Én nihilista vagyok és érzem, hogy ez a kérdés nem létezik, az oldal, az univerzum és én sem létezem. Ez hogy lehetséges, hiszen honnan tudom, hogy most létezem vagy nem?
Mi van akkor ha nincs az ami van, és ha van az ami nincs?
Éreztétek már, hogy érzitek hogy nem érzitek, hogy léteztek és, hogy nem léteztek? A múltkor például ránéztem egy bögrére, és tudtam, hogy az nem létezik, és én sem létezem.
ha nem létezne, nem lenne itt az illúziója sem. igaz, bizonyos dolgok relatívak, tehát a megfigyelő dönti el, hogy létezik vagy sem.
az érzések nem fedik le a valóságot.
2 alapfogalmat kellene tisztába tenni:
1) anyag: tudatunktól függetlenül létező objektív valóság
2) tudat: az objektív valóság (=anyag) visszatükröződése érzékszerveinken keresztül az emberi fejben
Tehát mindaz amit látunk, tapasztalunk magunk körül a világban, az nem azonos az objektív valósággal, hanem mindössze annak egy leképeződése. Amennyiben elfogadjuk az első számú definíciót, abból az következik, hogy a világegyetem már azelőtt is létezett, mielőtt az ember létezett és utánunk is létezni fog: a világegyetem volt az, ami minket létrehozott, semmi esetre sem fordítva történt, vagyis a lét határozza meg a tudatot.
köszönöm, Dürrenmat érdekelhet:D
# 25 tetszik a válaszod. elgondolkodtató, hogy mégis hogyan alakul ki a nihilista érzés..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!