Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Miért van ez, hogy fontosabbna...

Miért van ez, hogy fontosabbnak tartják, mikor inkább egyenlő mértékben fontos?

Figyelt kérdés

Miért van az, hogy ha valaki nem látott pár vagy akár sok modern filmet, mint Harry Potter, Jégkorszak, Shrek, stb; akkor kerek szemekkel bámulnak rá s kvázi hülyének nézik; ha valaki kevés ponyvaregényt ismer, akkor kimondják, hogy műveletlen, ez "alapmű", mindenkinek ismerni kellene -- miközben az emberek nem tudnak semmit pl. a saját szervezetük működéséről, szerintük a megfázást a hidegtől szerzik és nem lehet elkapni, valamint elég rá egy gyógyszer, és egy házipraktikát se tudnának felsorolni? (Ez csak egy példa volt...)

Miért van az, hogy azt ki lehet írni Facebook-ra érettségi után, hogy hurrá, soha többé matek! Azt viszont nem, hogy hurrá, soha többé verselemzés és/vagy verselemzés-bemagolás?

Az miért van, hogy a természettudományos tárgyak mellékesek, az utolsó biológia óra után össze lehet tépni a bioszfüzetet?

Miért fontosabb egy külföldi vagy egy kevésbé ismert (érts Aranynál vagy Vörösmarty-nál kevésbé ismert) költő munkássága, és hogy az irodalmárok szerint mit akart kifejezni - főleg annak tudtában, hogy elvileg mindenki számára mást jelent a vers - mint az, hogy valaki fel tudja sorolni például a testmozgás jópár pozitív hatását? Vagy tudja, hogy honnan jön az áram a konnektorba? Vagy hogy a matematika révén fejlessze a logikáját?

Szerintem ezek ugyanolyan fontosak!

Miért kell évekig azt hallgatnom, hogy a matek felesleges, a természettudományos tárgyak feleslegesek (kimondva osztálytársak által, humán tanár rábólint)? Közben én csak bizonyos körökben mondhatom ki, hogy nem szeretem az irodalmat, olyanok körében, akik már elfogadtak ilyennek (mert olyan, aki ne nézne emiatt műveletlennek, akár igénytelennek, alig-alig akad)? Körülöttem az emberek egy része (egy része... általánosítani NEM akarok, de tény, jópáran) nagyon keveset tud a körülöttünk levő világról, a fizikáról, kémiáról, az élővilágról, saját szervezetéről, így városi legendák, évtizedes mítoszok és a reklámok útmutatása szerint tesz-vesz? Ráadásul, ha segíteni próbálsz nekik, minimum elhallgattatnak, de akár egy bunkó választ is adnak...

Tudom, az irodalom is fontos... Bár ezt nem érzem így, de tisztában vagyok vele: ez az én "fogyatékosságom". De azt, hogy a tudományokat az emberek nagy része ennyire lenézi, s az irodalmi műveletlenséget nagyon bajnak tartja, mint a tudományos műveletlenséget - fájdalommal szemlélem...

2012. ápr. 29. 17:19
 1/9 anonim ***** válasza:
0%
kifogja szerinted ezt elolvasnixD
2012. ápr. 29. 17:21
 2/9 A kérdező kommentje:

Tudtommal az internet nem a híradó, ahol mindent végig kell hallgass, különösen, ha odaköt valaki a TV elé és bottal fenyeget. Ha nem akarod, nem olvasod el. Nem kell a bunkó beszólás...

Tudtommal ez az oldal arra való, hogy "amit máshol nem mertél, itt megkérdezheted". Ha ciki, akkor is, ha gáz, akkor is, ha rövid, akkor is és ha hosszú, akkor is. Ha intim, ha a családi életedről szól, ha a felfogásodról szól, akkor is...

2012. ápr. 29. 17:28
 3/9 anonim ***** válasza:
0K
2012. ápr. 29. 17:30
 4/9 anonim ***** válasza:

Szerintem ez azért van, mert a természettudományok sokkal nehezebbek és egy részük, pl fizika, kémia elvontabb is, nehezebb megérteni, felfogni. Egy irodalmi mű elolvasása és értelmezése sokkal több embernek megy, mint hogy felfogja hogyan folyik az áram a vezetékben. Persze manapság már ez is egyre kevesebbnek:(

Egyébként érdekesnek tartom, hogy téged mint természettudományos érdeklődésű embert nem érdekel az irodalom! Általánosságban a természettudományos foglalkozású embereket pont azért tartják a legműveltebb embereknek, mert saját tudományos szakterületük mellett mintegy hobbiként foglalkoznak az irodalommal és egyéb művészetekkel.:)

2012. ápr. 29. 22:32
 5/9 A kérdező kommentje:

Szerintem egy irodalmi művet nehezebb megérteni. Nagyon sok a szimbólum, és a sorok között kell olvasni. Minden átvitt, és egyrészt azt mondják, hogy mindenkinek mást jelent, mégis: valamit akar nekünk tanítani... tehát szubjektív, de valahol mégse az.

Nekem, mint különcnek - mert hobbiként is "tudományokkal" foglalkozom - azt nehéz megérteni, hogy miért nincs több ember, akit nem érdekel az irodalom. Ha minden ember más, abba a fogalomba szerintem beleférne az is, hogy többen vagyunk, akik nem akarjuk az érzelmeket minden áron megfogalmazni, nem akarjuk mások érzelmeit vezetni vagy hogy minket vezessenek.

Mert végülis az irodalom lényege ez.

Az emberek nagy részét ezen kívül ugye az kapcsolja ki... Érdekes vagy nem, engem egy - számomra - új kérdés megfejtése, vagy megfejteni próbálása kapcsol ki a leginkább, akár ha nagyon rossz a kedvem, azon is enyhíthet (egy regény nem igazán, az nem köt le annyira ehhez). Ha pedig az agyam is pihenésre vágyik, akkor jönnek az értelmetlen tevékenységek, mint semmire se jó játékok, e-mailezés kb. a semmiről, kevésbé színvonalas fórumok olvasása, pl gy.k. (bizonyos tudományosabb témában tényleg sekélyebb ez az oldal, de az nem baj). A sport is egy pihenés az agynak, mert olyankor az eddigi információkat rendezgetem, vagy nap eseményeiről gondolkozom, vagy pl. nyári programot szervezek - tehát nem a legmegerőltetőbb dolgok mennek az agyamban mindig!

Szerintem addig nincs baj, legalábbis nagyobb baj, amíg azért mindenki talál olyan művet, ami hat rá, ami formálja. Én már találtam ilyen művet! Az is fontos szerintem, hogy megragadjon a szépség, bármi szépsége. És az se muszáj, hogy művészet legyen... És nagyon műveletlenül fog hangozni: szerintem nem baj, ha ugyan meg is ragad valami művészeti alkotás, büszke vagy rá - pl. városod 100 éves, felújított bérházaira -, de az alkotójára már nem. Feltéve, ha van másik tudomány, más komolyabb dolog, amibe viszont beleásod magad.

Összegezve, szerintem mindenki veszt valamit, akármit is vet el, akár természettudomány, matematika vagy irodalom. De nem hinném, hogy rangsort lehetne állítani. Talán el kellene fogadni egymást... de ez ördögi kör is, legalábbis nálam: amíg nem fogadnak el, addig én se őket, amíg én se őket, ne várjam tőlük ezt, és így tovább...

Egyik se kevésbé fontos a másiknál, mert mindegyik formál.

És nem biztos, hogy csak úgy lehet valaki jó ember, ha meg tudja fogalmazni érzelmeit, ha egy csomót olvas emberi kapcsolatokról, és egy csomó tanítást is... Mondjuk más részről pedig nem fogja tudni úgy elmondani a dolgokat, hogy azzal kevésbé bántsa meg a másikat, és esetleg naiv is lesz, rossz emberismerő.

De mitől jobb, ha valakit a reklámok, a média és ezek hazugságai, valamint a trend és az emberi lustaság irányít?

És az, hogy leszólunk egy-egy tudományágat, hogy felesleges, maradjon meg a művelőinek, nekem nem kell - nem hinném, hogy elfogadható. Főleg úgy, hogy az illető lenne a legjobban felháborodva, ha az őáltala favorizált ágat szólja le valaki!

2012. ápr. 29. 23:42
 6/9 anonim ***** válasza:
Ezt mondjuk nem tudom honnan veszed, hogy az emberek többségét az irodalom kapcsolja ki. Én pont azt látom, hogy az emberek többsége, főleg a fiatalok, a kezébe nem venne egy könyvet, de még hallgatni se hallgatnak irodalmat, csak a butaságokat, valóságsókat stb nézik a TV-ben, azt meg nem nevezném irodalomnak. Szerintem egy művelt ember nem szólja le egyik tudományágat sem, a felszínes emberek véleménye meg úgysem számít.
2012. ápr. 30. 00:00
 7/9 anonim ***** válasza:

Egyetértek veled, inkább tudományos beállítottságú vagyok én is. És megmondom őszintén: Utálom az irodalmat! Egyszer az irodalomtanárral is közöltem, hogy véleményem szerint Ady Endrének nem volt ki a négy kereke. Ezt az állítást a mai napig tartom! :) Nem mondom azt, hogy az irodalom úgy ahogy van hülyeség, én is szeretek olvasni ezt-azt, de ami az oktatásban folyik, az egyszerűen röhejes. Az értelmét sem látom... Mit tanul belőle az ember? Szerintem az irodalmat "tanulni" egyféle képen lehet: Könyveket olvasol. Pont. Most komolyan, mi hangzik el egy Irodalomórán, ami nem ragad rád egy regényből?

Meg hogy a matek felesleges... mondjanak egy dolgot, ami nem kapcsolódik a matematikához! Vagy a fizikához. Nincs ilyen, ellenben elég kevés olyan dolog történik körülöttem, amiről éppen a szimbolizmus, vagy Ady költészete jutna eszembe... Akkor most melyik a felesleges?

2012. ápr. 30. 04:21
 8/9 A kérdező kommentje:
Ady Endrének tényleg nem volt ki mint a négy kereke. De mellesleg sokuknak nem... és sok tudományos eredményeket elérő embernek se, Albert Einstein-nek se. De ez nem is baj... :)
2012. ápr. 30. 10:20
 9/9 anonim ***** válasza:
Egy csomó embernek a matematikára sincs olyan értelemben szüksége az életben, ahogyan azt az iskolában tanuljuk! Az oké, hogy megtanulsz összeadni, kivonni, osztani, szorozni, meg néhány alapegyenletet, de mondjuk a legtöbb ember sohasem tudja konkrétan hasznosítani a geometriai tudását vagy a deriválást, integrálást. Ilyen alapon a matekra is lehetne mondani, hogy felesleges, pedig korántsem, hiszen az egésznek az az értelme, hogy megtanítson téged logikusan gondolkozni, problémákat a legegyszerűbben megoldani stb. Sokszor mindezt úgy, hogy eszedbe sem jut, hogy most épp a matektudásodat használtad. Ugyanígy van ez az irodalommal is. Az irodalomnak nem csak az a célja, hogy szórakoztasson, hanem az is hogy tágítsa a világképedet, hiszen az író tehetségesen és érzékletesen tudja kifejezni, hogy mit gondolnak, hogyan éreznek mások, mit miért tesznek emberek, hogy ők hogyan látják a világot, ami adott esetben teljesen más mint a tiéd és ez akár megvilágosodáshoz, életed átértékeléséhez is vezethet, amitől boldogabb leszel. Az irodalom órákon a kötelező olvasmányokkal, meg a verselemzésekkel tulajdonképpen csak azt akarják elérni, hogy egyrészt rájöjj, hogy érdemes olvasni, hiszen mindenki találhat olyan művet, ami lenyűgözi, másrészt az elemzésekkel arra akarnak rávezetni, hogy mennyi minden húzódhat meg a puszta szavak, sorok mögött, aminek nem csak irodalmi előnye van ha megtanulod ezeket olvasni, értelmezni. Plusz az olvasás révén olyan dolgokról is szerezhetsz "tapasztalatot", amit a valóságban nem éltél még át.
2012. ápr. 30. 11:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!