Veled is előfordul ilyesmi, hogy ennyire erősen feltörnek az emlékek? (lent folyt. )
Nekem a síelés egyenlő a mindennel. Ezzel kelek, fekszek, nyáron a Balatonon pecázva 35 fokban is azon jár az eszem, hogy milyen jó lenne egyet most csúszni.
Februárban voltam sítáborban, és mondanom sem kell, az volt életem legjobb hete. Reggelente befújtam a lábamat izzadásgátló lábdezodorral, hogy ne nedvesedjen át teljesen a bélés.
Most az előbb is befújtam, és ahogy érzem az illatát, tejlesen olyan, mintha ott lennék Ausztriában a kis szobámban, előjön sok sok emlék. Eddig még sosem éreztem ilyesmit, de nagyon jó és különleges. Veled fordult már elő hasonló?
> ahogy érzem az illatát, tejlesen olyan, mintha ott
> lennék Ausztriában a kis szobámban, előjön sok sok emlék.
Asszondja:
"A preszemantikus emlékezet spontán a szaghoz kapcsolódó helyre vagy tevékenységre emlékeztet. Ez a vizuális rendszeren át történik: az ember szinte maga előtt látja a helyzetet, például a karácsonyt. Mivel a szaglókéregben nincsenek leképezve az egyes szagok, azért ezek a látottakhoz kapcsolódnak."
> Veled fordult már elő hasonló?
Igen. :)
igen velem is előfordul, hogy megérzek egy illatot és iszonyú erősen előjönnek az emlékek. ezért is tartom meg a dezodoros dobozokat (vagy miket xd) mert ezeket is szoktam később szaglászni és tök érdekes, hogy szinte azonnal előjön egy emlék, és az ahhoz kapcsolódó érzések stb.. vagy egy ruhaöblítő. megérzem az illatát és eszembe jut az az időszak, amikor anyu azzal mosott.
de nálam ugyanez van zenékkel is. meghallok egy zenét és előtörnek az emlékek :D
Igen persze. :D Ha meglátok valamit, vagy ha meghallok valami olyat akkor egyből előtörnek. :D
Nem kell különösebben megijedni ezek miatt, főleg ha jó érzésed van ezekkel kapcsolatban. Nekem van hogy rossz emlékek is jönnek, azokon viszont túl kell tenned magadat. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!