Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Ezt betudhatom Aspergernek?

Ezt betudhatom Aspergernek?

Figyelt kérdés

én 14L vagyok, és azt vettem észre magamon, hogy kiskorom óta picit elvontabb vagyok a többinél, de sosem voltam igazán egyedül, csak most ebben a félévben (tanév). Rájöttem, hogy utálom a környezetem nagy részét, utálom a tömeget, ha utálok akkor nagyon utálok valakit, de megpróbálok emberi lenni hozzá, és nem szembe hányni, ha meg valakit nagyon szeretek, az érzés egy kis ideig marad meg. Olvastam valamit hogy az Aspergereseknek van valami a hallásukkal illetve látásukkal. Nekem annyi, hogy én nagyon utálom a zajokat, halk neszeket, utálom a szelet, az emberi beszédet hallani.

Rájöttem (néhány hónapja), hogy nagyon imádom az egyedül létet, utálok közösségbe menni, és aligha tudok valakiknek megnyilvánulni (anyunak és a barátnőmnek tudok leginkább).

Másokkal a beszélgetés annyi, hogy megkérdem mi van velük, ők elmondják és engem meg sem kérdeznek, ha megkérdeznek, akkor annyit mondok hogy jól vagyok, hogy ne kelljen velük beszélgetnem.

Most 2 hete vagyok úgy igazából egyedül a suliban, habár szünetekben keresek valakit, mert eddig ahhoz voltam szokva, hogy társaaságban vagyok, de rájöttem ezt nem szeretem és mindenkit eltaszítottam, így van h szünetben csak olvasok, vagy ülök egyedül, néha oda megyek egykét emberhez és beszélgetek velük olyan témáról ami közösen érdekel minket. Van, hogy kiakarok fejezni valamit de egyáltalán nem megy, mert én kiskorom óta úgy vagyok, hogy csak magamban tudom elmondani, de valami gátol, hogy teljesen kitudjam fejteni a környezetemnek.

ez betudható Aspergernek?

és igazából nem csak azok vannak amiket leírtam... többek között van, hogy megígérem valakinek, hogy elmegyek vele ide-oda, de lefújom, mert nincs kedvem tömegbe menni, és kitalálok valamit. De ezt nem játszhatom el örökre. És csak azért ígérem meg, mert ha nem akkor az lesz, hogy csak hanyagolom őket.

aztán még ott van az is, hogy szimplán azért teljes mértékben elönt a düh, ha valaki azt mondja, hogy nem tetszik neki az a zene amit én hallgatok. Hiába nem mondja rá azt, hogy ez szar, stb stb, én akkor szét tudnám verni az illetőt. habár lehet ez nem tartozik az Aspergerhez, de ezt is leírtam, hogy megeshet-e hogy ilyen szindrómám van esetleg?

köszönöm az olyan válaszokat, amikkel tudok mit kezdeni.

U.i.: ezt nem rég egy levélbe írtam meg, csak most nem volt kedvem újra leírni.

2012. febr. 25. 17:46
 1/3 anonim ***** válasza:
el kéne menned egy szakemberhez, pszichológus ő majd megmondja. Nem vagyok benne biztos, hogy ez Asperger, de nem akarok hülyeségeket mondani mert nem értek hozzá annyira
2012. febr. 27. 13:04
 2/3 A kérdező kommentje:

rendben köszönöm. am mostanában úgy olvastam eléggé felkapott ez a szindróma, és én nem akarom koholtan magamra mondani, hogy aspereges vagyok és milyen menő. csak szimplán megakarok nyugodni, hogy van oka annak amit teszek néha.

valószínű elmegyek egy szakemberhez.

2012. febr. 27. 13:06
 3/3 anonim ***** válasza:

Nos, az Asperger-szindrómának ennél lényegesen több tünete van, és komoly diagnosztikai kritériumai. Az Asperger-szindrómások ugyanis autisták! Először tehát az autizmust diagnosztizálják, és ha az megvan, akkor jön az Asperger-kritériumainak ellenőrzése (pl. átlag feletti IQ, speciális érdeklődési terület).

A "van valami a hallásukkal, látásukkal" sem úgy van, hogy utálnak ingereket. Van olyan teszt, ami azt vizsgálja, hogy milyen érzékszervek túlérzékenyek az autistánál. Az én lányomnál pl. szinte az összes: látás, hallás, szaglás, ízlelés. De ez nem azt jelenti, hogy utálja a zajokat, hanem egy általunk nem érzékelt ingerre valami egészen szokatlan reakciót ad (pl. lefekszik a földre magzati pózban).

Az Aspergereseknek jellemzően van valamilyen sztereotip mozgásuk is (kezükkel csapkodnak, a szemük előtt mozgatják az ujjaikat). Tehát nem csak az emberi kapcsolatokban való problémák és a szenzoros érzékenység jellemzi őket, hanem ez igenis ez elég komoly állapot!

Nem hiszem, hogy divatból bárki vállalná azt, hogy autista...

(Az én lányom diagnosztizált Asperger-szindrómás autista)

Ha mindezek alapján is fennáll a gyanúd (tehát vannak sztereotip mozgásaid, nem tartasz szemkontaktust, vannak kényszeres viselkedéseid, rituáléid), akkor autizmus spektrumzavar terén jártas gyermekpszichiáter adhat diagnózist.

2012. máj. 16. 23:11

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!