Felül lehet írni a gyerekkorban kialakult tévhiedelmeket?
"Nem vagyok szerethető."
"Lúzer vagyok."
"Kevesebb vagyok másoknál."
"Felesleges is belevágnom bármibe, úgysem fog sikerülni."
stb stb
Ezek általában nagyon mélyen gyökereznek, és (ha nem is tudatosan és rossz szándékkal, de) a szülők ültetik el a gyerekben, és mivel a gyermek számára a szülő a minden, feltétel nélkül elfogadja, amit mondanak (vagy csak sugallnak) neki. Van esélyünk az efféle téveszméktől megszabadulni? Ha igen, hogyan?
Nagyon nehéz, de át lehet lépni ezeken is.
Ajánlom a Mérgező szülők c. könyvet, olvasd el, és egy pszichológus, de legalább valamelyik önszuggeszciós tanfolyam segítségét, pl. agykontroll.
Ha elég komolyan akarod, akkor lehet, keress rá az önhipnózis témára, az igen hatásos.
Mellékesen az ilyen "tévhiedelmek" nem kötelezöen maradnak meg a gyerekben, mert ezeket is, mint ahogy MINDENT, amit a szülö mond, a kamaszkorban felülbirál minden gyerek - ezért lázadoznak a tinik, mert a szülöi véleményeket el "kell" vetni és sajátokat kialakitani.
Persze, én is most próbálok :)
Nekem szakember segített, de most már tudom, hogy az agynak 21 nap kell, hogy egy állítást elfogadjon. Ha pl 21 napig, minden nap arra gondolsz, hogy jó vagyok, szerethető vagyok, értékes vagyok és a negatívra meg próbálsz nem gondolni, akkor 21 nap után tényleg elhiszed magadról.
Továbbá a kopogás is segíthet. Ismered ezt a technikát?
Szakember (pszichoterapeuta) segítségével igen, egyedül szerintem nem megy. Én lassan 3 éve járok terápiára, de sok esetben még most sem ismerem fel a fals képzeteket.
Tehát szakember, sok idő és mégtöbb türelem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!