Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Emberfélelem és -gyűlölet,...

Emberfélelem és -gyűlölet, leküzdhető?

Figyelt kérdés

Nagy változások fordultak elő kis életemben és úgy vélem, ideje lenne levetkőzni az egyetlen dolgot, ami még a múlthoz köt, méghozzá a viselkedésemet, ami soha sem változott és kicsit sem csiszolódott az évek alatt.

Nem tudom, ez miért lehet, de valahogy úgy érzem, hogy félek az emberektől. Halálosan. Félek, hogy mondanak valamit, amire nem tudok reagálni. Hogy megalázom magamat előttük. Rosszul fogom a szavakat kimondani. Eddig azt hittem, hogy nagyrészt a természetemnek tudható be, hogy kevés emberrel vagyok ismeretségben, de érzem, hogy ez a hozzáállásom miatt van, ami lássuk be, eléggé gyér.

Ebből az állandó félelemből eredetezhető az emberutálatom is. Utálok mindenkit és az életemben az új embereket is dühvel és félelemmel fogadom, mert úgy érzem, hogy csak azlrt jelentek meg, hogy engem megalázzanak. A viccelődésen és műbunkóskodáson (amit élveznek) kívül pedig nem találom meg velük a hangot és állandóan félek, hogy egyszer ez is elfogy és akkor majd rájönnek, hogy üres vagyok és velem nincs miről beszélni. De nem akarok komolykodni és a szívemet és gondolataimat megnyitni senkinek sem, mert nem szeretnék se pofára esni, illetve ez nem is az én stílusom. A hülyülésen kívül tényleg nincs semmi eszközöm, amivel megfoghatnék valakit.

Sok fecnit felhasználtak már az erről szóló gondolataim, de a kulcsszót nem találom. Miért kéne úgy éreznem, hogy bárkivel is egyenrangú vagyok és nem kell félnem tőle, ha egyszer kövér vagyok, lófejem van és rossz a természetem? Érzem, hogy legbelül az vet elém gátat, hogy nem érzem magamat senkivel sem egyenrangúnak, ez nyomorít meg. De néha meg lenézek embereket, mert buták és okosabbnak tartom magamat, és akkor végül is nem is nézem le magamat. Nem is értem ezt az egészet...

2011. aug. 29. 22:45
 1/8 anonim ***** válasza:

Megértelek, sokban hasonlítunk. Túlsálgosan félek attól hogy mások mit gondolnak rólam, az ítéletektől, és sokszor érzem úgy hogy mások "erősebbek" lelkileg.

Szeretnék már végre én is megváltozni:(

2011. aug. 29. 22:56
 2/8 anonim ***** válasza:
és még valami, szoktam gyűlöletet érezni az emberek iránt, mert utálom hogy ítélkezhetnek...
2011. aug. 29. 23:03
 3/8 anonim ***** válasza:

Hasonlóan érzek én is, sajnos. Gyűlölöm az embereket. Mert egyformák, sablonosak, és semmi különleges nincs bennük. És mert ők meg engem utálnak, amiért más vagyok. Én is kövér vagyok és a fejem sem a legszebb, ezért külsőleg rosszabbnak érzem magam, rosszabb vagyok mint ők. De belsőleg, Te is meg én is, jobbak vagyunk. Ők sosem fognak megérteni engem, mert nem szoktak gondolkodni. Nem gondolnak bele a helyzetükbe, hogy milyen jó nekik, vagy hogy mi lesz a cselekedeteik következménye. És, ami a legrosszabb, nem fogadják el, ha valaki nem olyan, mint ők. Jogosan utáljuk őket. Régebben én is megpróbáltam viccelődni és megnevettetni másokat, hogyha már nem szeretnek, legalább ne gyűlöljenek, de már nem érdekel... Hadd gyűlöljenek, az ilyeneknek nem is kell a szeretete.

Hát, nagyon elkalandoztam... Szerintem ne próbálj az ilyenekkel kapcsolatot teremteni, mert nem lehet velük komolyabb barátságot kialakítani. És - gondolom - neked sem olyanra van szükséged, akivel leihatjátok magatokat a kocsmában. Aki meg alkalmas ilyesmire, azzal úgyis megtaláljátok a közös hangot!

És nem rosszindulatból mondom (nekem is jót tenne), de egy pszichológus is segíthet.

2011. aug. 29. 23:11
 4/8 anonim ***** válasza:
*Aki meg alkalmas ilyesmire - úgy értem, hogy aki alkalmasabb komolyabb barátságra.
2011. aug. 29. 23:13
 5/8 A kérdező kommentje:

Az a baj ezzel, hogy megbélyegzünk embereket ilyennek vagy olyannak. Nem akarok már senkit sem lenézni, vagy nagyon erős negatív érzelmeket táplálni iránta, mert azt mindenki megérzi. Nem gondolom, hogy megoldás lenne elkerülni a sors leckéjét, mert szerintem ez az. Azzal, hogy valaki hülyének, ostobának vagy idegesítőnek tartom elzárom az útját a lehetőségnek, hogy bebizonyosodjon, nem hiába találkoztunk.

Szintén nem akarok a fejemben senkit sem lecsökkenteni azért, hogy én többnek gondoljam magamat, mert ez megint egy erősen rossz érzés, ami megöl.

Egyszerűen annyi érdekelne, hogy mi a titka annak, hogy ne féljek az emberektől és egyenrangúnak tekintsem magamat velük. A fejem tudja, hogy ez születésemtől fogva jogom, de valahogy nem tudok ehhez igazodni...

2011. aug. 29. 23:26
 6/8 Rajzos13 ***** válasza:
Olvass utána egy kicsit a Hippi kultúrának és a nézetnek is persze! Nekem ez segített! Béke
2011. aug. 30. 10:09
 7/8 anonim ***** válasza:
járj pszichológushoz! a háziorvosod tud adni beutalót. teljesen ingyenes. a háziorvosnak nem kell megmondani hogy mi a problémád!
2011. aug. 30. 11:15
 8/8 A kérdező kommentje:

Már járok pszichiáterhez.

Utolsó előtti neked ettől jobb lett?

2011. szept. 1. 17:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!