Miért történt ez velem?
Véleményem szerint nem vagy egyedül ezzel a problémával.
Még pár éve olvastam valami tanulmányt... Abban arról volt szó, hogy még iskolás korban is milyen "képlékenyek" és sebezhetőek a gyerekek s milyen meghatározó lehet akár egy tanár szerepe is az illető életében.
Írtak arról is, hogy vannak tanárok akiknek alapból rossz a hozzáállása vagy sokszor meggondolatlanul illetik bizonyos jelzőkkel a gyerekeket. Sokan pl. felnőttként is meg vannak győződve róla, hogy ők szétszórtak, lusták, nem elég szorgalmasak vagy nem elég kitartóak stb. akkor is ha ez NEM igaz, csak régen egy félreértésből adódóan rájuk aggatta a tanár(vagy bárki, szomszéd bácsi stb.) ezeket a jelzőket.
Egyébként nekem is volt egy ilyen osztályfőnököm. Iskolát ugyan nem váltottam miatta (bár szó volt róla nem egyszer), de volt idő, amikor anyám napi szinten járt be hozzá és az igazgatóhoz.
Én sem tudom miért utált és - urbánus kifejezéssel élve - szivatott folyton. Mindenesetre évekkel az eset(ek) után minden további nélkül bejelölt egy közösségi oldalon.
Jelenleg mit csinálsz (suli, munka, milyen közösségekbe jársz), hány éves vagy?
Szerintem le kellene zárnod a múltat és tiszta lappal kezdeni.
A felsorolt emberek véleményére igazán nem kellene adnod.
Különben is, milyen ember az aki megalázza a másikat, gúnyt űz belőle? Nyugodj bele, hogy ők semmivel sem jobbak nálad. Ne érezd magad kevesebbnek.
Fel kellene állítanod bizonyos határokat. Döntsd el, hogy kinek a véleménye számít neked. Mások kritikáját, véleményét is meghallhatod de azt sose engedd olyan közel magadhoz.
"Elképesztő félelem olyan köznapi helyzetekben ami más embernek normális. " Tudnál erre példákat mondani? Könnyebb lenne válaszolni, ha leírnád pontosan milyen mélységű és jellegű a probléma.
Annyit még hozzátennék, hogy olyan már nem leszel, mint régen. Vagyis nem úgy, hogy ez az egész egyszer csak elmúlik és visszaváltozik a személyiséged olyanná, mint régen.
Ezt újra ki kell alakítanod magadban, újra fel kell építened önmagad.
Különben is, azóta eltelt pár év. Még ha nem is történtek volna meg ezek az önbizalom-romboló eseményeknek akkor is más lennél most. Szóval lehetsz még vidám és nyitott, de nem pont úgy, mint régen.
Azt akartam ezzel mondani, hogy fontos, hogy ne azt akard mindenáron visszakapni, amilyen régen voltál. Hanem építsd fel újra a saját személyiséged.
Ez a tanár szerintem egy életre megjegyzett magának. Később találkoztam vele az utcán és a fejét is elfordította. Állítólag mikor elsős voltam azt mondtam neki hogy paleontológus szeretnék lenni. Nem igazán tudta mit jelent ez a szó ezért visszakérdezett mire az ott jelenlévő szülők elkezdtek nevetni. Valóban az akartam amúgy lenni és már óvodás koromban nagyon sokat foglalkoztam a témával így tudtam ilyen szavakat. Nem tudom hogy ez lehet-e a kiváltó ok csak érdekesség képen írtam. Később viszont volt egy eset ami tényleg nagyon sokkolt. Már a másik iskolában oda jött hozzám egy lány. Tetszett nekem. Valamit mondott már nem emlékszem. Aztán egy hirtelen mozdulattal belekente a rágóját a hajamba. Persze mindenki röhögött rajtam.
Pokoli érzés volt. Mintha az embert megfosztanák az identitásától. Ez nagyon mély nyomot hagyott bennem. Azóta is gondjaim vannak a lányokkal. Sokszor megütöttek és hagytam magam sajnos. Emiatt ha valami a szemem elé kerül hirtelen elkezdek pislogni nagyon gyorsan kontrolálhatatlanúl. Ez nem reflex szerintem. Mivel ha tudom hogy nem jelent veszélyt akkor is ez történik. Sajnos ez miatt is voltak atrocitásaim. Mivel a bőröm kreol ezért nem egyszer csúfoltak ez miatt. Nem vagyok rasszista sőt így megtudtam milyen érzések lehetnek egy feketében ez miatt.
17 éves fiú vagyok. Énekkel és zenével foglalkozom. A kérdésben említett problémák a társasági életben is akadályoznak ezért nem nagyon vannak barátaim. Az osztályomban elvagyok, de senkivel nem tartok szorosabb kapcsolatot. Érdekes módon hat ez a probléma színpadi szerepléseimre. A fellépéseimmel kapcsolatban mindig pozitív visszajelzést kaptam, édesanyámhoz odamentek gratulálni hogy nagyon jó hangom van. Ez alapján úgy gondolom ez önbizalmat kéne adjon és ad is az éneklésnél. Zongoránál viszont iszonyat mód remeg néha a kezem néha nem. Pedig az is jól megy egy év alatt két évet végeztem el. Társasában általában mindig engem kezdenek el valamiért oltogatni. Valószínűleg látszik rajtam hogy min mentem keresztül. Kezdetben viccesen aztán átmegy már a lealázós kategóriába. Nos úgy gondolom az ilyen ember nekem nem barátom így nem is megyek akárhova hívnak. Persze főleg piálásról szól mindig a dolog amit elvből ellenzek. Régebben amúgy gondjaim voltak pl: egy Mcdonaldsban vásárlással is. Eléggé zavarban voltam.
Illetve sokszor mikor beszólnak nem igazán tudok visszaszólni nem is tudom mintha lassabb lennék náluk. Pedig egész jó tanuló vagyok 4-es feletti átlaggal. Akik beszólnak általában meg örülnek hogy átmennek év végén. Én szeretek értelmes dolgokról beszélgetni és szerintem humor is szorult belém de nem ez a másikat alázó fajta. Sosem fogom megérteni az ilyen embereket.
Alapvetően érzékeny lelkűnek tartom magam. Sokkal jobban megérintenek dolgok. Illetve némileg filozofikus alkat. Azonban mostanában veszem észre hogy a sok csalódás miatt kezdek veszíteni ebből. Néha borzalmas gondolataim vannak. De nem válhatok szörnyé. Amúgy köszönöm hogy írtál hozzászólást.
Erre nem is lehet mit mondani... Ez a tanár egy idióta, egy senki. Nevetségesen viselkedett és szánalomra méltó, hogy így reagált a kialakult szituációra. Őszintén nem értem, hogy engedhették, hogy gyerekeket tanítson amikor ilyen infantilis a viselkedése.
A paleontológia szerintem is nagyon lenyűgöző és izgalmas. Bár én csak visszafogottan érdeklődöm a téma iránt, mondjuk úgy időszakosan, hobbi szinten.
Azt írod, paleontológus akartál lenni. Miért döntöttél úgy, hogy mégsem leszel az? Már ha nem zavarnak túlságosan a kérdéseim...
Hasonló megaláztatásokon nekem is keresztül kellett mennem néhányszor. Igazából az szomorított el már akkor is, hogy nekem nem stílusom az ilyesmi. Úgy éreztem, mintha egy csapat majommal (bár a majom alapvetően nem buta állat) lennék összezárva. Nem láttam a logikát a cselekedeteikben. Emiatt sokszor kedvem lett volna ott helyben elájulni, mintsem verekedésbe kezdeni.
Az ilyesmit ne vedd magadra. Úgy vettem észre, ezek a személyek hajlamosak bármibe belekötni.
Ki merem mondani, én az ilyen embereket nem tartom túlságosan intelligensnek. Épp ezért ha csak tehetem ignorálom őket.
Régen persze nekem is gyakran eszembe jutottak a múltbéli események, de aztán elegem lett és úgy döntöttem, eddig és ne tovább. Azóta ilyen nevetséges emberek véleményére nem adok.
Ez igazán nagyszerű! Mindig csodáltam azokat, akiknek szép hangjuk van és tudnak énekelni.
És pl. színjátszó körben (nem tudom, te hova jársz vagy nálad ez hogy van) nem barátkoztok egymással?
Részben engem is emiatt közösítettek ki és ezzel gúnyoltak. Nem nagyon láttam értelmét elmenni kocsmázni vagy discoba.
"Illetve sokszor mikor beszólnak nem igazán tudok visszaszólni nem is tudom mintha lassabb lennék náluk. " Érdekes módon, ez néha nekem is probléma. Ironikus, mert szerintem mindketten tudnánk nekik olyan választ megfogalmazni, amit szinte nem is értenének. :)
De sokszor annyira irracionális megjegyzést tesznek, hogy hirtelen nem is tudom hová tenni. (Igazából évekkel később sem...)
Más okból, de én is gyakran gondolkodom azon, hogy a személyiségemnek egy esszenciális része vajon elveszhet-e.
Borzalmas gondolatok? Ismerős. Mindazonáltal kíváncsi vagyok a tieidre, de gondolom ezekről nem szívesen beszélnél. Továbbá ilyen nyilvános felületeken sokszor nem is ajánlott.
Véleményem szerint ostobaság magadat hibáztatni. Nem te tehetsz arról, hogy mások így bántak veled. Azon pedig kár rágódni, hogy mit tehettél volna másképp.
Egyébként érdekes, amit írsz. Nálam valószínűleg kimaradt a megbocsátás. Inkább csak nem találom az ilyesmit arra érdemesnek, hogy több időt szánjak rá.
Én magánének órákra járok ott csak én vagyok meg a tanár. Zongora detto. Színjátszás sosem érdekelt különösképpen. Illetve járok kórusra de hát ott is az iskola társaimmal találkozok. Vannak barátaim de hogy is mondjam eléggé otthon ülős vagyok. Néha találkozgatunk de nem sűrűn. Igazából nekem az a bajom hogy új társaságokban nehezen oldódok fel. Még mindig félek kicsit az emberektől ezért néha szorongás fog el az utcán is.
A paleontológia talán a dinoszaurusz kultuszból eredt ami rabul ejtett engem. Most már más a beállítottságom. Később informatikus akartam lenni de később rájöttem hogy a zenéhez sokkal több érzékem van.
Borzalmas gondolatok alatt pl: öngyilkosságot értem, illetve egy időben kezdtem érteni mért mennek be egyesek egy kalasnyikovval és lőnek le mindenkit az iskolájukban.
De soha nem tennék ilyet ezek csak a reménytelenség és a depresszió termékei. Soha nem lennék képes embert ölni.
(Nem akarok senkit megbotránkoztatni de ez a szörnyű igazság)
Ja igen, én voltam figyelmetlen! Elnézést kérek. Azt hiszem, kissé megvisel ez a meleg...
Valamiféle szorongás engem is a hatalmába kerít néha. De eddig még nem sikerült rájönni mi is ez, mert nem olyan, mint pl. a pánikbetegség.
Inkább csak kényelmetlen pl. huzamosabb ideig egyedül buszozni (ha nincs ülőhely és jól látható helyen kell állnom). Vagy vásárlásnál szorongás fog el, amikor nem találok valamit és sokáig kell járkálnom az üzletben és keresgélnem.
Elég nagy butaság, hiszen ha pl. megkérdezi a biztonsági őr, hogy mi a tervem nem jövök zavarba. Nem tudom mi okozza mégis a problémát.
"egy időben kezdtem érteni mért mennek be egyesek egy kalasnyikovval és lőnek le mindenkit az iskolájukban. " Én még most is értem. Ettől függetlenül én magam, régen sem akartam ilyet tenni.
Egyetértek. Én is arra jutottam, hogy a reménytelenség teszi.
Ilyen esetekben időnként bennem is felmerül az öngyilkosság gondolata, de ez nálam csak 0,5-2 percig tart. (Úgy tűnik, nekem másfajta szörnyű gondolatok jutottak.)
Én éppen azon lepődtem meg, hogy mások miért nem írtak a kérdésedhez.
Pedig úgy tűnik, egész jól átlátsz rajta. :) De értem mire gondolsz. Sokszor velem is ez van, hogy tökéletesen tisztában vagyok valamivel, de aztán a gyakorlatban "elfelejtem" alkalmazni.
Eleinte csak az elhatározás volt meg, hogy nem érdekel többé akárki véleménye. Aztán fokozatosan így is lett, most már talán túlzottan is figyelmen kívül hagyom az ilyesmit.
Mindazonáltal állítom, hogy sokkal értékesebb vagy, mint az összes ember aki kigúnyolt, megalázott stb. együttvéve.
Te teljesen rendben vagy így, semmi furcsa nincs benned. A problémát az jelenti, hogy egyesek nem bírják elfogadni, ha valaki nem olyan, mint ők és egyszerűen nem hagyják élni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!